Може ли фактът, че Пригожин отива в Беларус, да буди безпокойство?

Той остава потенциална опасност за Украйна
25 юни 2023 14:17, Нели Христова
313
Може ли фактът, че Пригожин отива в Беларус, да буди безпокойство?
Снимка: БГНЕС

Възможно е да бъде подновена атаката срещу Киев от Беларус, ако наемниците на "Вагнер груп" последват своя лидер Евгений Пригожин в страната, предупреди бившият началник на британския генерален щаб, съобщи „Скай нюз“.

Лорд Данат заяви в интервю за телевизията, че „очевидно той е напуснал сцената, за да отиде в Беларус, но дали това е краят на Пригожин и Групата "Вагнер"? Фактът, че е отишъл в Беларус, според мен е повод за безпокойство.

"Това, което не знаем, което ще разберем през следващите часове и дни, е... колко от неговите бойци всъщност са отишли с него“, добави той.

"Ако той е отишъл в Беларус и е запазил ефективна бойна сила около себе си, тогава той отново представлява заплаха за украинския фланг, който е най-близо до Киев и откъдето започна всичко това на 24 февруари миналата година.

"Макар да изглежда, че този въпрос е приключен, мисля, че това далеч не е вярно и вторичните трусове ще се отразяват още дълго време.

"Те (Украйна) трябва да наблюдават този фланг много внимателно и да се уверят, че разполагат с маневрени единици, така че да могат да отблъснат нова атака откъм Беларус", категоричен е бившият ръководител на генералния щаб.

От своя страна бившият офицер от МИ6 Кристофър Стийл заяви, че „въстанието на наемническата групировка "Вагнер" подсказва, че Владимир Путин е "загубил авторитета си" в Русия“.

"Това, което се е променило според мен, е, че Владимир Путин е загубил авторитета и легитимността си в Русия и е бил предизвикан по някакъв начин. Да, засега той успява да се измъкне от това“, каза той, като добави:

"Да видиш развоя на събитията в Русия вчера и скоростта, с която ситуацията сякаш излезе извън контрол, трябва да е много тревожно за Путин и хората около него."

Главният секретар на Министерството на финансите Джон Глен коментира, че напрежението в Русия е "обезпокоително", но настоя, че това не е въпрос, в който Обединеното кралство ще се намеси. "Нищо не се е променило по отношение на позицията на правителството в подкрепа на Украйна."

Държавен секретар в сянка за изравняване на нивото, жилищно настаняване и общности на Обединеното кралство Лиза Нанди посочи, че съюзниците от НАТО трябва да покажат "напълно единен фронт" срещу "раздробяващата се съвкупност от руски сили".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


313
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
137
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До 166 АнонименНищо от това, което казваш не е истина. Не правиш услуга на никого като разпространяваш лъжлива информация.
136
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Путин не беше ли болен от рак?!?
135
0
 
3
 
! Отговори
мене изобщо преди 11 месеца
Не ме безпокои присъствието на ЧВК Вагнер на полската и на западната украинска граници, не виждам за какво да се безпокоя.
134
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 160. Нормално е. Тука един опулен олигавен умнокрасив емилитротинеткаджия така прави с плюсчета и минусчета и не се усеща колко е глупав.
133
1
 
3
 
! Отговори
Pen преди 11 месеца
Мисирките се чудят какво да пишат вече ....
132
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
140 Резилът, че 2 години немогат да победят в Украйна, а се заричаха че ще превземат Киев за една седмица. Че загубиха техника и жива сила, повече отколкото във войните в Афганистан, Виетнам, Африка, съседните...взети заедно. Че са в изолация, рецесия и санкции...Че незнаят кокво да правят и как за излязат от войната, без да им пострада наак..о его.
131
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Това беше цирк, който постигна своето! Украинците са преструктурирали армията си и като пълни балъци са хвърлили всичко в югоизточно направление, а сега от Беларус ще щурмуват Киев. Беларус от два месеца е терен на учения на мобилизираните руснаци, които всъщност още не са пускани в боя за Украйна. Всичко беше постановка за да се изчистят гнилите ябълки в руската армия и да се запази в секретност плана на Русия. Искаме или не САЩ и Русия са се разбрали докъде да свърши всичко.
130
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Така в Беларус се издадоха революционерите с тоя театър и сега Вагнер отива да ги издуши.
129
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Може, може -нали това е плана на Путин - фронт в тила -близо до Киев!
128
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Споко, западните аналисти обявиха, че Путин е загубил авторитета си в Русия след вчерашната излагация. До дни, дори до часове Путин ще падне.
127
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вагнер на полската граница и на 100 км от Киев. ХАХАХАХАХА За поляците и украинците смехът да не прерасне в плач
126
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 153. Вече рухна не знаеш ли ? Няма я повече на картата на света. Провери да видиш.
125
2
 
3
 
! Отговори
а бе преди 11 месеца
а какво става с контранастъплението?
124
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен 146. В какво се състои по-конкретно позора, че май само аз помня за нападението и превземането на Белия дом в Щатите. И какво искаш сега не се разбра ? Да се строят пред тебе всички руснаци и да ти кажат, че са опозорени или какво ? Какъв е смисълът на тая твоя папагалщина ?
123
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Първосигналисти като Кристофър Стийл заявяват, че въстанието на наемническата групировка "Вагнер" подсказвало, че Владимир Путин е "загубил авторитета си" в Русия. Опитът за въоръжен мртеж показа, че някои хора, даже доказали се патриоти, могат в даден момент да се окажат толкова психически лабилни, че да поведат 25 хиляди на безмислено кръвопролитие. Слава на Путин, че реши проблема с мирни средства.
122
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Русия е бита карта, вчера се изложи яко, до дни, дори до часове ще рухне.
121
3
 
14
 
! Отговори
Късата памет преди 11 месеца
Вчера всички копейки или мълчаха или обясняваха, че Пригожин е предател и Путин ще го ликвидира. Руските държавни органи обявиха Пригожин за терорист, в Москва беше обявена антитерористична операция. Путин в безсилието си да се оправи с тая ситуация клекна и сключи сделка с един престъпкик. Обяви амнистия за терорист. Днес копейките си измислиха някакъв сценарий тип детска приказка (с толко интелект - това е) и както винаги забравиха приказките си от вчера и обективната истина.
120
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Абе ***, ако е преврат не трябва ли поне едно джапане ***?!?
119
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Анонимен, офф другаре добре, руската армия вчера не е станала за смях, Кадиров се прояви като истински лидер и веднага тръгна да асвабаждава Ростов, верно там малко неговите байци почнаха да се сдават ама карай:) важното е че другаря Путин се прояви като истински "мъж" и след като се закани със сурови наказания, се обади на неговия авер в Минск и се разбраха да помилват метежниците, даже да ги нагрдят :)
118
1
 
2
 
! Отговори
До 139 преди 11 месеца
Абсолютно! Ама русофобите не си дават сметка, че Путин сам може да победи цяла Украйна, ако е с по-удобни обувки. На тези му убиват токчетата и затова още не ги е наритал.