Никой не иска вече да му е приятел: Къде е Пригожин?

Дори наемниците на "Вагнер" все още не са в Беларус
7 юли 2023 19:00, Нели Христова
62
Никой не иска вече да му е приятел: Къде е Пригожин?
Снимка: БГНЕС

Ако научихме едно нещо от пресконференцията на беларуския президент Александър Лукашенко в четвъртък, то е, че шефът на "Вагнер" Евгений Пригожин, който не е бил виждан публично от 24 юни, изглежда е в определено опасна неопределеност.

Лукашенко постави дистанция между себе си и Пригожин, когато каза, че нито той, нито неговите наемници са в Беларус и не е ясно дали някога ще се преместят там.

"Той е в Санкт Петербург. Или може би тази сутрин ще пътува за Москва или другаде", каза Лукашенко в отговор на въпрос на CNN. "Но сега той не е на територията на Беларус", отсече президентът.

Когато се обяви, че Лукашенко е посредничил при сделка за прекратяване на евентуалното въстание на Пригожин в Русия миналия месец, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че споразумението е постигнато, защото Пригожин и Лукашенко са се познавали "лично от дълго време, от около 20 години".

Но в четвъртък Лукашенко каза, че Путин е дългогодишният приятел на Пригожин, който го познава "много по-добре от мен и го познава по-дълго от мен, около 30 години".

Никой от лидерите не изглежда твърде запален по идеята да бъде най-добрият приятел на Пригожин сега.

Една от последните капки за дългогодишното напрежение на Пригожин с руското министерство на отбраната беше настояването наемниците на "Вагнер" да подпишат договори с руското правителство; Пригожин отказа.

Но в четвъртък Лукашенко настоя, че ако "Вагнер" дойде в Беларус, неговите наемници ще трябва да подпишат документи с правителството на Беларус.

"Когато решат да бъдат разположени в Беларус, ние ще изготвим договор с тях", каза той.

Точно когато научихме, че Пригожин е в Русия, а не в Беларус, руските държавни медии пуснаха кадри от  полицейски обиск в офиса и резиденцията на Пригожин в Санкт Петербург. Кадрите - описани от водещите като "скандални" - показват това, което е описано като скривалище от злато, пари и перуки, заедно с оръжия и няколко паспорта, очевидно принадлежащи на Пригожин под различни псевдоними.

Лукашенко, чиято вярност към руския президент Владимир Путин накара мнозина да го характеризират като нищо повече от васална държава, удвои приятелството си с Путин.

Дори понякога да има напрежение, каза той, "имаме канали за комуникация и само за минути водим разговор и след часове се срещаме лице в лице. Ние сме в една лодка. Ако започнем битка и направим дупка в тази лодка, и двамата ще се удавим".

Наистина, каза той, когато става въпрос за руските ядрени оръжия, които са наскоро разположени в Беларус, двете страни са свързани помежду си.

"Те са предназначенr единствено за отбранителни цели", каза той. Ако Русия използва ядрено оръжие, "сигурен съм, че ще се консултира с най-близкия си съюзник".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Никога повече никой няма да види Пирожкин жив. Името му ще се повърти известно време по медиите и след това всичко ще се забрави.
13
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пригожката е с 8 пластични операции вече и искал да прилича на Цомчо
12
7
 
3
 
! Отговори
juve10 преди 10 месеца
краварите са най гулямото зло истинските балгари за винаги ще сме с Русия и Путин Русия и Путин са войували за Балгария да сме свободни от турците са давали животите си и омирали Балгария дае свободна
11
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пpuгожин е станал готвач на затвор.
10
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ех, Путине, Путине - храни куче да те лае. Един от най-доверените ти хора, на които толкова години пълнеше пеликанската гуша, те предаде.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Опасен е тоя направил е милиарди с поръчки от армията, всики тези поръчки му ги е осигурил Пуитин.
8
0
 
6
 
! Отговори
Бански преди 10 месеца
Е гати тетъра.Главни герои влизат и излизат от сцената по сценарии.
7
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
В най-добрия случай Путин ще го заточи в Сибир, а може да му предложи сделка да се самоубие и така да спаси семейството си от репресии.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Пирожкин беше кво беше. Приемете, че вече го няма и никога няма да го има.
5
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин не прощава на предателите. Още повече, че готвачт му Пирожкин е отмъкнал и няколко милиарда от парите на Путин.
4
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Какъв е статуса на 10 дневната операция след година и половина?
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
То е ясно къде е алчното корумпирано предателче - на дъното на Нева, станал е храна на рибите.
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А Путин къде е мишока?
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Надявам се да е отседна при нашата будна и тъмна Копейка