Командирите на "Азов" се прибраха в Украйна, Русия е гневна на Турция

Анкара нарушила споразуменията, освобождавайки ги преди края на войната
Обновена: 8 юли 2023 22:39 | 8 юли 2023 22:28, Анисия Иванова
859
Командирите на "Азов" се прибраха в Украйна, Русия е гневна на Турция
Снимка: БГНЕС/EPA

Турция наруши споразуменията, освобождавайки задържаните командири на бойците, които в продължение на седмици защитаваха стоманодобивния завод "Азовстал" в украинския град Мариупол, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от Ройтерс и Асошиейтед прес.

След срещата между президентите на Турция и Украйна - Реджеб Ердоган и Володомир Зеленски, се задава огромен скандал между Анкара и Москва.

Говорителят на Кремъл заяви, че Русия не е била информирана за освобождаването им. Обидата на Москва се дължи на факта, че на 22 септември 2022 г. Ердоган официално е обещал, че петимата командири на украински формирования, пленени в Мариупол в средата на май, ще останат в Турция до края на военните действия.

Президентът Володимир Зеленски се завърна днес в Украйна от Турция и доведе със себе си петима командири на бившия гарнизон в Мариупол, като заяви, че "връща нашите герои у дома".

"Украинските войници Денис Прокопенко, Святослав Паламар, Сергий Волински, Олег Хоменко, Денис Шлеха. Те най-накрая ще бъдат с близките си", добави той в Телеграм.

"Русия днес" отбелязва, че те са били изпратени в Турция с личната гаранция на президента Ердоган.

Сега тази договорка е нарушена и прокремълските медии се възмущават от вероломството на Анкара. Но заедно с това се прокрадват и критики към Кремъл защо азовците в руски затвори са били разменени за олигарха Медведчук, а не за пленени руски офицери.  И се поставя въпросът защо Медведчук е бил толкова важен за Москва, а бойците не.

Командирите, възхвалявани като герои в Украйна, ръководеха миналогодишната отбрана на пристанищния град - най-големият град, който Русия превзе при нашествието си. Някои от тях бяха членове на батальона "Азов", който Русия определя като неонацистки, припомня АП.

Хиляди цивилни граждани загинаха в Мариупол, когато руските сили опустошиха града по време на тримесечната обсада. Украинските защитници се задържаха в тунели и бункери под стоманодобивния завод "Азовстал", докато през май миналата година Киев най-накрая им нареди да се предадат, припомня Ройтерс. Москва освободи някои от тях през септември при размяна на пленници, договорена с посредничеството на Анкара.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


859
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
388
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Поредния епизод на драма. На Русия й трябва предтекст да прекарат и Зърнената Сделка. Ерджолан връща 3(три) укрита и Русия има основание да го направи. Ерджо печели че се завърта по медиите каро поддръжник на укритата и натовец, Путин печели ме спира морския коридор, по който се внася оръжие, Зеленчо е излъганото камилче - прибрал три неонацита. Хахаха. Сценария е тъжен!
387
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това какво променя във войната? Нищо, обикновената украинска пропаганда на гол тумбак
386
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин и обкръжението му са предатели или наивници , казвам го с горчивина.
385
13
 
12
 
! Отговори
Българин преди 10 месеца
Поредната добра новина, само така! Тоя ТУМОР на световната картата пРосия трябва да изчезне и колкото по-скоро толкова по-добре!
384
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
По радиото обясняват че всички съседи на украинците трябвало да се определят към кого са към украинците или към Руснаците. В противен случай който победи ще ги бие. Украинизация тече не искат само реакторите и СЗОО искат нашето Черно море разбетете го това. Отворете си ушите и очите спите !!!
383
3
 
6
 
! Отговори
До 765 преди 10 месеца
А на теб не ти ли хрумва, че ако беше със съгласието на Путин, нямаше да има критики в Русия?! Нямаше медиите им да се възмущават от " предателството на Анкара"!
382
2
 
15
 
! Отговори
Обективно преди 10 месеца
Еми Ердо си е спазил обещанието " до края на военните действия". Той явно смята, че те вече почти са приключили. Но какво търсят пленени украинци в Турция???? Няма обяснение.
381
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Да ви минава през ума, че това може да е станало със съгласието на Путин? Освен това ме съмнява, че за тези убАвци завръщането е радостно събитие. Право от самолета и на фронта, а там ще се погрижат да не се връщат никъде повече във вертикално положение.
380
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Добре изглеждат охранени като главатаря си. Приличат на дамаджани. Браво.
379
12
 
10
 
! Отговори
Русия преди 10 месеца
Пропагандата на ПОСОЛСТВОТО д обясни тез страхливци ко защитаваха фъф тунелите на града?Тия от Слава Кокаине станаа Ахмат сила
378
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Някои от тях ,дадоха фира вече!!
377
10
 
10
 
! Отговори
Румен преди 10 месеца
Петима пленени "командири". Много важно. Чиста пропаганда. Нищо няма да направят. Сигурно трима от тях вече са агенти на руснаците.
376
0
 
0
 
! Отговори
До 758 преди 10 месеца
Над Сирия
375
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
700 мнения чак сега ги видях. Изведнъж спират много странно как стават така.
374
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия беше гневна и като свалиха Миг-а над Турция , но не мисля че много се тръгнаха в Турция
373
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А познай вече, ще има ли подобни договорки и тези нещеш ли пак ги напипат някъде?
372
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Не че слагат плюсове и минуси без да мислят ами точно обратното. Манипулират електронно общественото мнение много успешно чрез VPN.
371
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Посещението на зеленски в българия предполагам е по покана на еничарите.
370
11
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия какво очаква от Турция. Същото каквото и България. Двуличие двуличие двуличие. Само че Русия може би може да се защити а България за предателството си загуби вече суверинитет и ще изчезне от картата на света.
369
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Слагате минуси без да мислите. България ще пострада много от този конфликт също и Турция. В дългосрочен план. Турция вече пострада ако сме точни.