Путин - президент за вътрешно ползване, домошар по принуда

Той е притиснат в ъгъла
22 юли 2023 13:45, Александър Попов
140
Путин - президент за вътрешно ползване, домошар по принуда
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Руският президент се превърна във вътрешен затворник - пътувания до Индия или Китай вече са границата на неговите възможности. Никъде по света издирваните за военни престъпления не са добре дошли, пише И. Преображенский в "Дойче Веле".

Владимир Путин ще участва в срещата на върха на БРИКС в ЮАР през август по видеовръзка. Това съобщиха от канцеларията на президента на ЮАР Сирил Рамафоса - договорката била по "взаимно съгласие" и Русия ще се представлява от министъра на външните работи Сергей Лавров. Това е пряко следствие от издадената от Международния наказателен съд (МНС) в Хага заповед за ареста на Путин.

Президент за вътрешно ползване

Държавният глава би трябвало да представлява Русия зад граница, но не и Владимир Путин. За него пътя към по-голямата част от международните събития е затворен от решението на съда в Хага, с което беше издадена заповед за задържането на руския президент. Обвинения са повдигнати срещу него и Мария Лвова-Белова, отговорничка за правата на децата в Русия, за незаконната депортация на украински деца на руска територия. Така те практически не могат да пътуват до държави, които са подписали Римския статут. Това е договорът, с който е учреден МНС.

Редно е да се отбележи, че Европа затвори вратите си за Путин още при началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна. Вече обаче той няма смелост да иде и в държава в Африка. Вероятно към списъка ще бъде добавена и Латинска Америка. Това става ясно от примера с ЮАР, където руският президент искаше да иде за първата среща на върха на БРИКС след пандемията. Планирано е за първи път от 2019 година всички лидери на държавите от съюза да бъдат там лично, а не чрез видео връзка - включително китайският лидер Си Дзинпин.

Всички освен Путин, който според Държавния департамент на САЩ се страхува от арест и отвеждане в Хага. Американците смятат, че това е признак за упадъка на международния авторитет на Русия и е трудно да не се съгласи човек с тях. Не е особено престижно за една държава президентът ѝ практически да не може да ходи никъде.

Путин е притиснат в ъгъла

Кремъл се опита всячески да си намери вратичка в решението на Международния наказателен съд, или по-скоро в неговото изпълнение. На теория всички държави, които са подписали Римския статут, т.е. които признават юрисдикцията на Международния наказателен съд на своя територия, трябва да задържат Путин, ако той дойде при тях - независимо дали на частно или държавно посещение.

Както независими експерти, така и пропагандата на Кремъл обаче се позовават на прецеденти, при които в миналото това не е било спазвано, тъй като държавите, ратифицирали Римския статут, са приемали, че лидерът на друга държава има имунитет срещу наказателно преследване по време на пътуванията си.

И руските власти много се надяваха да се възползват от това. За целта някой от издирваните трябваше да се разходи до една от държавите, които признават юрисдикцията на МНС, и после да се върне. За да може Кремъл след това да каже на всички, че никакви международни заповеди и санкции не действат срещу такъв велик владетел като Владимир Путин. Това можеше да се направи в някоя от постсъветските републики, но ефектът щеше да е незначителен: на всички вече е ясно, че Таджикистан или Армения са в зоната на влияние на Русия.

Вероятно затова се заговори за ЮАР, където освен това през август е насрочена срещата на върха на БРИКС. Кремъл има дългогодишни и приятелски отношения с южноафриканския президент Кирил Рамафоса, който в миналото многократно е бил обвиняван в корупция - което със сигурност го прави по-близък и очакван съюзник за корумпирания режим на Русия. Рамафоса направи всичко възможно.

Почти веднага след издаването на заповедта за арест на Путин той дори лично заяви, че ако руският президент дойде в Южна Африка, няма да бъде арестуван там. Но Рамафоса беше поправен от своите съпартийци. И сега именно неговата канцелария съобщи, че "по взаимно съгласие" Путин е бил заменен от руския външен министър Сергей Лавров. Този път се оказа невъзможно да се намери пукнатина в ъгъла, в който руският лидер беше притиснат.

Кремъл не успя да пробие новата си изолация

Решението Путин да не присъства лично на срещата на върха на БРИКС в ЮАР, трябва честно да се признае, беше взето под силен международен дипломатически натиск. Не може да се каже, че издадената от Международния наказателен съд заповед за арест на президента, заподозрян във военни престъпления, автоматично е резултирала в отказа му да присъства на срещата на върха на БРИКС.

Фактът, че тя изобщо е оказала въздействие, обаче със сигурност е дипломатическа победа. Кремъл не успя да пробие новата изолация, в която се намира от март насам, и Путин се превръща в домошар по принуда. Единственият му вариант са посещенията при приятелски настроени азиатски лидери.

В това отношение Путин е най-очевидният бенефициент на собствения си проект за обръщане на Русия на Изток. За икономиката това създава много проблеми, но за руския президент запазва възможността да поддържа увереността на руснаците, че държавите с по-голямата част от световното население са на страната на Русия.

В много отношения Русия все още е европейска сила. Но нейният президент, противно на известното твърдение на Пушкин, че властниците са "единствените европейци в Русия", вече не отговаря на това определение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


140
Още по темата: Владимир Путин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин е трагичен персонаж в руската история. Руснаците да си изберат за лидер някой 1.90 метров коренен руснак, а не Инч Хай комплексар. Същото се отнася за украинците. Русия не може да победи сама Колективния Запад. Идеята, че украинците ще застанат срещу ръководството си, явно се оказа грешна. Украинците искат независимост от Русия и са готови да умират за това. Русия няма полезен ход без подкрепа на вътрешна украинска опозиция срещу Зеленски, а такава опозиция явно няма.
56
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А какво става с контранастъплението?
55
1
 
6
 
! Отговори
Дон Кикот преди 10 месеца
Прочетох - клошар по принуда и наистина на клошар прилича :)
54
3
 
8
 
! Отговори
блицкриг преди 10 месеца
Путин превърна територия Украйна в национална държава, а комплексираният украински народ в горда нация.
53
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин нищо не знае, в калчища е и гледа да протака. През това време умират млади руски мъже на фронта. Путин премахва като страхливец всеки по-здраво мислещ от него вътрешен съперник. Прочетох 4-ия път на Дугин и твърдя, че това е словесна салата на бездарник. Руснаците ги чака трудно пробуждане подобно на това след Кримската война от 19 век. И не си мислете, че не обичам Русия. Руснаците са лоялни към лидерите си, но последните напоследък са сламени хора.
52
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дойче веле! Йессс! Къде се изгубихте, бе? Путин си ви знае вас, обединения Запад. Като нищо ще си изпати ЮАР, заради една среща. Ще започнат едни анализи на снимки, усмивки, ръкостискания, погледи .... Би трябвало държавен глава да представлява страната си, ама ако ще вреди на останалите ... , пък и ще ви докара тлъсти печалби заради писаниците ви, решението изглежда не е заради Хага-та ви.
51
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Путин е бледа издънка на Горбачов и е вреден за Русия.
50
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Може и до Куба да ходи, Сърбия е Нортф Маседония..
49
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Русия или трябва да срине Украйна, или да прекрати огъня. Протакането е само обезкървяваме на руската нация. Вероятно на Кремъл няма да му стигне мъжеството да обяви война на Украйна така, че развръзката ще е печално поражение на Русия, протакане на съдебни дела и погром на руската икономика.
48
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
До 50: ние сме инкорпорирани в тази бабичка. САЩ запазиха разсъдъка си, Русия губи разсъдъка си. Когато нанасяш удари, трябва да си подготвен да поемаш удари. Руснаците какво очакват?!
47
9
 
7
 
! Отговори
не може да бъде! преди 10 месеца
Тази статия представя желаното за действително,като разбира се срамежливо се пропуска в какво се е превърнал МНС-в пародия на правораздаването и на самия себе си!?Ако досега е имало някакви съмнения в двойните стандарти,коварството и лицемерието на Запада сега тези съмнения отпадат!До 2-3-5 г.ще имаме нов световен ред и съвършено различен свят!Проблемът на колективния Запад,според мен, е че сега е нещо като Бриджит Бардо-в миналото идол за обожание,сега -една побъркана бабичка!?
46
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Това че не пътува до джендърски дестинации не е голяма загуба ;)
45
13
 
14
 
! Отговори
ПУТИН Е ВЕЛИК преди 10 месеца
Владимир Владимирович Путин е велик президент на велика световна сила, не е изкуфяло ***, което се изхожда в памперсите и го разкарват по света като бостанско плашило, като Мумията Джо.
44
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Големият грях на Путин е, че е слаб лидер. Той не може да формулира целите на нацията и да концентрира общественото внимание върху креативни печеливши ходове. Не харесвам украинците, идват ми тъ пи чки, но Русия си изпати от лидерството на Путин. Заслужили са си смъртта и от двете страни на фронта.
43
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
да пука джуджето,ама и оня дементния да вземе със себе си...
42
4
 
10
 
! Отговори
Гай Баньо преди 10 месеца
Това може да го напише само човек с тотално промит мозък! Или тоя който промива мозъци!А всички които вярват на тия глупостите са по зле от шимпанзетата в зоопарка!
41
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Този престъпник и съдист да върви на май ната си!
40
8
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 10 месеца
Е Путангутана си има кусурите, ама важното е че взривиха складове за зърно в Одеса и нарекоха България и Румъния "НАТОвски бази, пълни с руски граждани".
39
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Копейки, тука пишат за бункерния путанак! Оставете сега опорките, че и в Америка си биели ***. Гледайте си путанака, че го е страх да мръдне от бункера от началото на войната.
38
9
 
12
 
! Отговори
Сълза и смях преди 10 месеца
Путин е едноличен господар на 1/8 от територията на планетата Земя. И най-важното разполага с оръжията, армията и волята не само да я задържи, а и увеличи за сметка на разни псевдодържави. А този писал статията кой е точно?