Въпреки санкциите: Русия е по-богата, Западът обеднява

Общото богатство на Русия се е увеличило с 600 млрд. долара
18 авг 2023 08:50, Нели Христова
335
Въпреки санкциите: Русия е по-богата, Западът обеднява
Снимка: БГНЕС

През 2022 г. Русия е станала по-богата, докато Западът, напротив, е загубил трилиони долари, пише „Бизнес Инсайдер“, като се позовава на доклад на банката UBS. Един от факторите за нарастването на богатството на страната може да бъде скокът на цените на петрола, се отбелязва в статията.

Общото богатство на Русия се е увеличило с 600 млрд. долара, според годишния доклад на швейцарската банка за световното богатство, публикуван във вторник.

Броят на руските милионери също се е увеличил с около 56 000 до 408 000 през 2022 г., а броят на лицата със свръхвисоки доходи (със състояние над 50 млн. долара) е скочил с почти 4500.

През миналата година САЩ са претърпели повече загуби от всяка друга държава в света, като са загубили общо 5,9 трилиона долара. В същото време Северна Америка и Европа заедно са обеднели с 10,9 трилиона долара, по данни на UBS.

Според банката до края на 2022 г. броят на американските милионери е намалял с един милион, въпреки че на САЩ все още се падат над 50% от свръхбогатите в света.

Просперитетът на Русия е нараснал въпреки военната интервенция в Украйна. Западът отговори на това решение със санкции, които доведоха до свиване на икономиката и рязък спад на акциите, търгувани в Москва.

UBS признава, че "тенденциите в благосъстоянието на Русия в момента е трудно да се определят", но я посочва сред малкото страни, които са забогатели през 2022 г.

Един от факторите за нарастване на богатството може да е бил скокът в цените на петрола, тъй като износът на суровини е основен икономически двигател за Русия. По данни на информационната компания Refinitiv цената на барел от еталонния сорт Urals е скочила с около 7 долара през миналата година.

Според доклада на UBS Мексико, Индия и Бразилия са спечелили най-много богатство през 2022 г., докато най-големите загуби са генерирани в САЩ, Япония, Китай, Канада и Австралия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


335
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
14
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Лошото е че и ние сме от губещата страна
10
4
 
17
 
! Отговори
или не само преди 9 месеца
Вероятно и торове и метали, които САЩ все още купуват от Русия.
9
13
 
32
 
! Отговори
Хемус преди 9 месеца
Е нали според розовите фламингота Русия всеки ден е фалирала!
8
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Значи санкциите работят какъв е проблема.
7
31
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аха да .. за това в цяла Европа прилива от туристи,.чупят се всички рекорди и то при двойно по високи цени. А руските фъфляции ги няма никъде :))) нека да си богатеят живи и здрави. Само че няма да вземат други държави... нали е ясно това :)))
6
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
такава супа ще дохнат че 90те ще се видят песен
5
12
 
39
 
! Отговори
Въййй! Що бе! преди 9 месеца
Ама нали до есента този "колос на глинени крака" щял да рухне? То станало точно обратното...
4
32
 
19
 
! Отговори
Зозо преди 9 месеца
Хахахааааааа, много са забогатели крепостните. Заплатата им 350лв. :)))))))))))))))))))))) Умрях от смях тука :)))))))))))))))))))))
3
12
 
21
 
! Отговори
Жорж Бизев преди 9 месеца
Може да звучи цинично, но войните освежават кръвоносните системи на държавите, след края на тази война Русия ще изживее голям разцвет, не че нощо са ми симпатични, но не си затварям очите пред фактите.
2
2
 
12
 
! Отговори
оле преди 9 месеца
ХАХАХА доообре
1
26
 
53
 
! Отговори
Слава Кокаине преди 9 месеца
Сигурно затова тъпият Запад се усети и спря да налага нови санкции. До момента Русия печели във всяко отношение конфликта.