Кулеба: Условията на Русия за зърнената сделка са изнудване

Очаква се Ердоган да влезе в контакт със Зеленски
5 сеп 2023 23:05, Стела Стоянова
52
Кулеба: Условията на Русия за зърнената сделка са изнудване
Снимка БГНЕС

Черноморската инициатива за зърно "трябва да бъде възстановена", но не с цената на приемане на шантаж, заяви външният министър на Украйна Дмитро Кулеба.

Той реагира на твърденията на руския президент Владимир Путин, който вчера заяви, че Русия няма да възобнови Черноморската зърнена инициатива, ако Западът не отмени санкциите, свързани с руското зърно и торове.

Путин и турският президент Реджеп Тайип Ердоган обсъдиха в Сочи потенциалното възстановяване на споразумението.

Ердоган заяви, че се надява скоро да бъде постигнато решение и че "Украйна трябва да смекчи подхода си, за да предприеме съвместни стъпки с Русия".

Кулеба подчерта, че на Путин не може да се има доверие. "Ако сега направим отстъпки", Русия ще се върне "след месец и ще предложи нови условия", каза той.

Още по темата

Украинският външен министър добави, че няма "никакви правни или политически основания руснаците да се оттеглят от споразумението", като подчерта, че между Украйна и Турция съществуват "отношения на доверие".

Кулеба изтъкна, че турският външен министър Хакан Фидан неотдавна е бил в Киев, където се е срещнал с президента Володимир Зеленски, за да обсъдят руската блокада на черноморския зърнен коридор.

Той уточни, че очаква Ердоган да влезе в контакт със Зеленски, за да обсъди подробностите от преговорите си с Путин.

Москва се оттегли от сделката за черноморското зърно на 17 юли, което предизвика скок в цените на пшеницата и опасения за продоволствената сигурност в световен мащаб.

Преди това споразумението позволяваше на Украйна да изнася зърното си през черноморските си пристанища в условията на продължаващата пълномащабна руска инвазия.

Турция изигра важна роля в посредничеството при сключването на сделката за зърно през юли 2022 г. След разпадането на споразумението Анкара е в контакт както с Киев, така и с Москва, като обсъжда възможностите за неговото възстановяване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


52
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Това гърмящо зърно има ново наименование. Вчера министърката на Германия- Бербок, която е с незавършено средно образование, между другото, четейки словото си за зърнената сделка, каза - кокаиновото зърно на Украйна. Руснаците такова зърно не пускат за Африка!
16
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Щом Бандеровеца изтървава бервите си по тоюи начин, значи Путин е абсолютно прав с отеглянето от зърнената сделка, както и с условията , които ги поставя сега за да я възобнови. На продажните и корумпирани фашисти не може да се вярва, то и на Ердоган не може, но това е друга тема.
15
5
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя пък кой го пита? Путин е предсказуем и последователен. За тази сделка на него може да се вярва много повече от колкото на Кулеба от който нищо и не зависи. Санкциите са на запада и те лъгаха 1 година Путин по условията за сделката. Не съм на страната на Русия, но не отричам, че ме радва факта, че на Украйна не винаги и се отваря парашута
14
3
 
24
 
! Отговори
До Ваучер преди 8 месеца
Пич, те всички от Банкова са с резервация за Ада. Като почнеш от Зеленски, Данилов, Буданов, дето онова Вики от бтв-то го интервюира с блеснали очички. ТЕЯ от телевизията май всички си падат по укронацистите.
13
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Никой не иска зърно,което е обогатено с обеднен уран.Това укро зърно е опасно и за животните.Да го карат на англетата и хамериканците да си го ядат те!
12
5
 
36
 
! Отговори
Аззз преди 8 месеца
Истината е, че Сащ е доста по- НЕдемократичен от Русия, но говори значително повече за демокрация, която И при тях напълно липсва. Хванали са се за гушите две империи и се цакат по всички възможни начини върху гърба на хора като нас, които желаят само мир и разбирателство!
11
1
 
23
 
! Отговори
Ваучер преди 8 месеца
Този е с резервация в Ада.
10
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Иска сделка но не я иска.... ми да превозва без сделка да му дойде акъла....... уркопитеците са жалки хора!!!
9
2
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кулеба изнудвача който дойде в България да назидава и изнудва България за C300 системите - с какви очи ще казва кое е изнудване? По-големи изнудвачи от Кулеба и Зеленски няма никъде.
8
30
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Санкциите не рабоят, а путин вчера се скъса да плачка цял ден на рамото на ердо, как не искали да си играят с него. Муахахахаа. Пиздиец тебя валодя.
7
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Тоя нагъл лъжец от 10 кладенци вода докара за да се бие медийния тъпан, че дронове падат в Румъния...Румъния отрича.. но Кулеба знае
6
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Точно така! Когато си от страната на силния можеш да си позволиш да изнудваш и извиваш ръце!
5
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Цайс бегай бърже,че янките ще ви опуцат.Нещо са ви вдигнали мерник със Зеля.
4
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кулеба изнудвача който дойде в България да наддава, да обижда, да наставлява, да осъжда, да укорява българите ли ще ми говори за изнудване? Безочлив безсрамник!
3
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Кулеба кажи какво искаш да ти подарим. Идвай у нас да си харесаш каквото искаш. Донеси и пръчка да се самонаказвам с нея, задето не помагам достатъчно на ВСЕВЕЛИКАТА ПРЕНУЖДАЕЩА СЕ УКРАИНА
2
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Всичко това е вярно! Засега само Турция е в състояние да накара Русия да бъде почтена!! Защо ли? Имат общ бизнес.
1
4
 
37
 
! Отговори
Христо Христов преди 8 месеца
Пак лъже урката... Сделката беше, че и Русия може да изнася. Западът за пореден път излъга.