Русия и Северна Корея правят опит за ядрена коалиция?

Пхенян очаква икономическа помощ в замяна, смята Искрен Иванов
Обновена: 13 сеп 2023 13:57 | 13 сеп 2023 13:56, Анисия Иванова
33
Русия и Северна Корея правят опит за ядрена коалиция?
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Този т.нар. съюз между Русия и Северна Корея е на антиамериканска основа и виждам в решението на Пхенян удобен момент севернокорейският лидер Ким Чен-ун да се възползва от ситуацията и да отслаби американското влияние в региона на Пасифика. Това което се случва, обаче е и опит за сключване на ядрена коалиция, а Северна Корея е една ядрена джунгла, която може да извършва ядрен шантаж. Това каза д-р Искрен Иванов, политолог и експерт по международна сигурност и управление на конфликти, в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria с водеща Роселина Петкова.

"Очаквам оттук нататък Русия да задълбочи своите контакти със Северна Корея, защото на Русия не й остават много съюзници. Държавите от БРИКС заемат една доста колеблива политика спрямо войната в Украйна".

Има някакъв формат на сътрудничество с Китай, който обаче в никакъв случай не можем да определим като съюз и остава една Северна Корея, която донякъде помага на Русия срещу САЩ. Истината е, че повечето партньори на Русия са в съюз с нея именно движени от стремежа да намалят американското влияние в глобален план.

"По отношение на ядрените оръжия бих дефинирал това, което се случва, като опит за създаване на ядрена коалиция", заяви д-р Искрен Иванов.

Ситуацията на Корейския полуостров предполага подобна крачка. Южна Корея е една от най-проамериканските страни в глобален план (със 77% от жителите й, които подкрепят външната политика на САЩ), подчерта събеседникът. "От друга страна Южна Корея и Япония, парадоксално, са две държави с нелеко минало, но в момента са в ситуация, която ги поставя от американска страна. Защото САЩ е опънала ядрен чадър над Япония и Южна Корея. Всъщност този ядрен чадър е основното, което гарантира южнокорейската сигурност".

"Любопитното е, че и Южна Корея, и Япония разполагат с нужните знания и компоненти да създадат ядрени оръжия в рамките на няколко месеца. Но към този момент общественото мнение и в двете държави е, че е добре да се разчита на американския ядрен чадър".

В този смисъл тази заигравка с Москва вероятно е опит на севернокорейския лидер по някакъв начин да балансира тази дилема на сигурността, за да може по някакъв начин Северна Корея и Русия да разширят това ядрено семейство на тоталитарните държави и по някакъв начин да се противопоставят ефективно на този ядрен чадър, който САЩ е опънала над своите съюзници тук, на Пасифика, добави гостът.

"Гаранции от Северна Корея и от Русия, че няма да се използват ядрени оръжия, е много трудно да бъдат получени, особено от Северна Корея, защото основното нещо, което възпира ядрените държави от използване на ядрено оръжие, е тяхното присъствие в многостранни формати по чиято сила те са се задължили да не ги използват. Задължили са се да ги съхраняват като оръжие за отбрана".

Има обаче две държави, които не участват в нито едно многостранно споразумение, което да ги задължава, това са Китай и Северна Корея. Докато Китай е регламентирал във външната си политика, че няма да използва ядрени оръжия за нападение, то при Северна Корея не е така, подчерта гостът.

"Северна Корея е една ядрена джунгла, която може да извършва ядрен шантаж спрямо своите съседи, спрямо САЩ, спрямо целия свят по какъвто начин иска. Това е и причината, поради която на няколко пъти Тръмп преди се опита да се създаде някакво многостранно споразумение, в което Северна Корея да се опита бъде вместена, за да бъде по-предвидима, но това няма как да стане".  

Това, което Ким Чен-ун вече е получил, е гаранции, че това сътрудничество може да прерасне в нещо повече, но ключовият въпрос е какво той ще получи в замяна на помощта, която предоставя на Русия. Вероятно става дума за икономическа помощ, защото въпреки цялата пропаганда, знаем как стоят нещата със страната.

Северна Корея вижда шанс да стане част от друг лагер, който да й предоставя същите блага, каквито САЩ доставя на своите съюзници, но доколко БРИКС може да бъде алтернатива на формат като ЕС или на САЩ, може да се спори, добави Иванов.

Защо санкциите са неефективен подход в опитите за възпрепятстване на ядрени съюзи? Какви са настроенията в момента в Южна Корея по отношение на Украйна и възможността за предоставяне на подкрепа на страната в борбата с агресията на Русия?

Вижте целия коментар във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Северна Корея си пробва балистичните ракети до къде може да прелетят.Засега това се ядва, но Китай предявява своето искане, че о-в Тайван е негова територия, САЩ пък, както винаги ,се намесва в тоя спор и иска да защитава острова. Нали знаете, де що има демократична или несъвсем демократична държава, Number ONE на САЩ я взема под егидата си и като нищо започва война с похитителя. Но войната също като нищо може да прерасне в световна. А Украйна доста намали военните запаси на ЕС и САЩ.
24
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
какви санкции когото граничи с китай и русия.най големите санкции са от режима на народа подобно на нас при соца.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Според Искренчо, Северна Корея е една ядрена джунгла, а той живеел в цветуща градина. Плагиатът използва тъпнятa на Жозеп.
22
0
 
0
 
! Отговори
до 20 преди 7 месеца
Мисълта ми е .че когато се сменят няколко народа на едно място е много трудно да се твърди ,че ти си генетично свързан със най стария който е обитавал определена територия .По реано ми се вида връзка със турците макар че уж никой не се е женил за друга вяра Но това са си твърдения а ,,кръвния данък ,, едно 400 г защото после е премахат от 40-50 поколения си взимал деца ?
21
1
 
2
 
! Отговори
ДО 20 преди 7 месеца
И аз съм ги чел тези генетични проучвания и ти казвам че и новозенландци може да сме ! До 100 след н.е. Има нещо за траки които са напълно поманизирани от Рим ,После докато се разпада Р. империя и се разделя на 2 тука е било куче вие грамофон плаче ,после идват славяните и постоянно водят войни със Византия едно 300 г. Едно време появи ли се друг народ първо избива всичко което е намерил на терена ,чак след това идват прабългарите ама държавата не е била на ,,тракииска територия,, ит.н.т.
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Много интересно как Северна Корея при всичките тези санкции се оказва ядрена държава. Нещо съвсем не е така както ни обясняват.
19
0
 
5
 
! Отговори
пак ли мисирките преди 7 месеца
НАС питате?
18
4
 
10
 
! Отговори
Щерю преди 7 месеца
2-3 милона загинали поради интересите и намесата на САЩ в Корейската война не се забравят така лесно...
17
4
 
4
 
! Отговори
до 18-ти, Корекция преди 7 месеца
само част от българите са дошли от там. Преди време имаше генетични проучвания и заключението беше, че около 40% от българите са преки потомци на траките. Като махнеш етническите малцинства у нас и ще установиш, че всъщност т.н. етнически българи са всъщност траки. България като територия е дом за много етноси, смешно е да се твърди, че сме дошли от другаде, а тук празно ли е било или как? Траките са унищожили автентичните култури на полуострова около 3000 пр. хр., а ние сме техни потомци.
16
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Сестрата на Ким -Лошото коте и тя е там.Това коте е опасно и ако Ким гушне букета тя ще оглави държавата.Тогава ще стане мармалад,малката е много луда и опасна.
15
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Северна Корея ще тества ядрени оръжия в Сибир. Като знаем колко са точни - чукча няма да остане.
14
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
И като сте рекли, ние от къде сме тръгнали? От Америка, от холандия? Не, тръгнали све от волжка България, ако е вярно. Ние сме руснаци.
13
8
 
12
 
! Отговори
Народът преди 7 месеца
Краставите кучета и през 9 планини се надушват.
12
15
 
12
 
! Отговори
Голям майтап преди 7 месеца
До къде се докара Путин,да проси помощ в Северна Корея!Унижението продължава.
11
8
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 месеца
Мачкай,Вова Кимчо!
10
9
 
11
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 7 месеца
Мачкай, Вова!
9
4
 
10
 
! Отговори
ъ преди 7 месеца
До главните букви. Русия изнася зърно за Африка. Предполагам, че и това ти е противно, но няма как.
8
16
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ПРАВЯТ ЯДРЕНА КОАЛИЦИЯ А НЯМА С КАКВО ДА НАХРАНЯТ НАРОДА СИ- ПРОТИВНИ СА
7
4
 
1
 
! Отговори
предния път като се преди 7 месеца
срещаха не превзеха ЮКР . Главнокомандващите явно няма да ударят никой . В СКР има глад , та може зърно да вземат .
6
3
 
5
 
! Отговори
Ха-ха преди 7 месеца
Май Малкият Ким ще получи интересни нещица, макар и не точно това което иска. Защото все пак Путин е евреин.