Пеевски благодари на Патриарх Неофит, че отваря руската църква

Неофит назначи софийски свещеници
25 сеп 2023 18:00, Стела Стоянова
56
Пеевски благодари на Патриарх Неофит, че отваря руската църква
Снимка БГНЕС, архив

Изразявам своята благодарност и подкрепа към Негово светейшество българския Патриарх Неофит, за това че с мъдрото си решение върна миряните в Руската църква и свали катинарите, които я държаха под ключ последните дни. Това послание изпрати народният представител от ДПС Делян Пеевски.

По-рано той потвърди подкрепата и готовността държавата да обезпечи дейността на храма “Св. Николай Мирликийски” и настоя храмът да отвори отново вратите си за вярващите. Това се съобщава на сайта на ДПС.

Българският патриарх Неофит назначи свещеници от София, които ще поемат обгрижването на Руската църква в София и ще извършват богослужение в храма. Това се казва в съобщение до медиите от Светия Синод.
Софийската Света митрополия гарантира, че никаква част от имуществото на църквата няма да бъде погубена или увредена. Както и досега вярващите ще могат да се поклонят пред мощите на Свети Серафим Софийски и да измолват неговата благодатна помощ и подкрепа.

Още по темата

Действието на Негово Светейшество е продиктувано от грижа за вярващите, запазване на добрия ред в църквата и следва да бъде разбирано само в неговия духовен аспект. С него не се засягат вещни или други права на когото и да било, каквито са им гарантирани от светските закони.

Руската църква „Свети Николай Мирликийски Чудотворец“ в София затваря вратите си. Това съобщиха по- рано от Външното министерство на Русия във връзка с експулсирането от България на архимандрит Васиан и още двама служители.

На 21 септември свещениците от руската църковна мисия в София бяха извикани в имиграционната служба на България. Връчена им е молба да напуснат страната ни до 24 часа, тъй като представляват заплаха за националната сигурност. Става дума за игумена на мисията на Руската православна църква в София архимандрит Васиан, секретаря на мисията протойерей Евгений и служител на храма.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Чакай, че се обърках! ДПС е проект на Руского КГБ. Пеевски е представител на турска партия. А благодари на Българския патриарх, че отключил руската църква. И ся кво?
29
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
На коя дата върна миряните в Руската църква и свали катинарите? Дилянче, кажи отново датата, че не разбрах.
28
3
 
3
 
! Отговори
Bg izmet преди 8 месеца
*** НЯКАКВА ПРИЯТЕЛ НА НЕОФИТ И БОЙКО. ДРУЗЯ ДЛЯ ВСЕГДА
27
1
 
8
 
! Отговори
ИКПЗШНД преди 8 месеца
Инициативен Комитет "Пеевски за шеф на ДАНС"
26
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Абе тоя плъх пеевски много искате да го изкарате светец и добър човек бе , всички знаем че е *** и мафиот
25
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Така е, когато един компетентен теолог , и то от ДПС, се ангажира с отварянето на Руската църква и служене в нея на български свещеници. Скъпи миряни от центъра на София, благодарете на Киро Петков, Пеевски и Негово Светейшество Патриарх Неофит!
24
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До 16Излезе информация,че църквата е руска собственост///Дори и така да е, на една и съща територия няма право двама митрополити единият в София другият в Москва, да се разпореждат с богуслужебният ред. Такива са Каноните на Православието. А, очигледно е че територията на България е под юрисдикцията на Българската Патриаршия, дори РПЦ го признава.
23
5
 
5
 
! Отговори
Аз го харесвам преди 8 месеца
Гн Пеевски добър човек е
22
4
 
5
 
! Отговори
Трябва да го преди 8 месеца
Канонизират за светец
21
5
 
11
 
! Отговори
КЪДЕ Е ПРЕЗИДЕНТА..? преди 8 месеца
НА ВСЯКА МАНДЖА МЕРУДИЯ, ПО ТЕМАТА С ЧЕРВЕНИЯ ПОП - ШПИОНИН СЕ Е ПОКРИЛ В БУНКЕРА....
20
1
 
13
 
! Отговори
Благодарният преди 8 месеца
български народ да изпроси г- н Пеевски да бъде изографисан в наоса, защото той е тялото / а тялото Пеевски е видимо/, олтарът е душата, а иконостасът ги дели. Амин!
19
7
 
9
 
! Отговори
ПУТИН КАКЪВ Е..?? преди 8 месеца
ТА ЩЕ ЗАТВАРЯ ХРИСТИЯНСКИ ХРАМ В ЦЕНТЪРА НА СОФИЯ...??.. ТОЯ П. ИКЛЬО Е ЗА БЕЛЕНЕ...
18
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Путинистите разпраха небето в София с викове: Путин Акбар!И работата стана...
17
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
До И това ако не е...Явно масажа на шиши в Дубай му е подействал целебно сега не млъква и всеки ден е на работа.
16
2
 
14
 
! Отговори
Затъмнение преди 8 месеца
Излезе информация,че църквата е руска собственост.Ако това е така,какво право имаме да се разпореждаме с чужда собственост?Ако не е така,защо в църквата са служили руски духовници(няма значение,че са се водили на щат,или са били нещатни сътрудници на разузнавателните служби на РФ). И по този въпрос всичко е омазано,както повечето неща в държавата от високоплатените ни управници,законите са нелепи и неадекватни ,а и медиите нонстоп тиражират глупотевините на джурнаглистите си.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Хехе Пеевски та Пеевски, Пеевски та Пеевски тоя да не си е купил и ДПС-то от почетния председател, то днес всичко е за продан та защо не.
14
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Проактивния Пеевски е надушил властта и няма да изпусне повече кокала!
13
3
 
14
 
! Отговори
да уточним преди 8 месеца
Всъщност църквата не е отворена. Чака се разрешението на Руския патриарх, тъй като е руска собственост и е под негово ръководство.
12
1
 
19
 
! Отговори
И това ако не е преди 8 месеца
чудо Божие! 15 години г- н Пеевски не ходеше на работа и не казваше повече от 15 думи на година, а сега е пръв законотворец, радетел за вярата и през ден говори мъдро, държавнически и богоугодно!
11
2
 
11
 
! Отговори
Бай Тричко преди 8 месеца
ДПС = Добрият Пастир на Стадото