100 рубли за долар: Руската валута отслабна още

Премина психологическия праг
3 окт 2023 16:28, Стела Стоянова
101
100 рубли за долар: Руската валута отслабна още
Снимка БГНЕС, архив

Руската валута се понижи спрямо долара, продължавайки да отслабва заради признаците, че икономиката на страната е изправена пред по-бавен растеж и по-висока инфлация, докато бойните действия в Украйна продължават, предаде АФП.

Рублата премина психологическия праг от 100 за долар на Московската финансова борса - след като вече го направи през август, преди да се възстанови - което повиши перспективата за по-слаба покупателна способност на руснаците, принудени да плащат повече за вносни стоки.

В началото на конфликта през февруари 2022 г. курсът на руската валута се срина до 150 спрямо долара, преди да се възстанови благодарение на усилията на правителството да ограничи въздействието на западните санкции и да постави икономиката на военна основа.

Но през последните месеци стойността отново се понижава, защото страната внася повече, а изнася по-малко, като през септември управителят на централната банка Елвира Набиулина предупреди за забавяне на растежа през тази и следващата година.

Kурсът на рублата спрямо долара беше 100,11, а спрямо еврото - 104,65.

Банката повиши основния си лихвен процент до 13% в опит да подкрепи валутата и да се бори с инфлацията, която все още е над целевата стойност от 4% - през август цените се повишиха с 5,15%.

Обявените миналата седмица планове за мащабно увеличение на разходите за отбрана също засилиха притесненията за държавните финанси, тъй като приходите от петрол и газ продължават да се влияят от санкциите.

Наскоро президентът Владимир Путин нареди на правителството и на централната банка да предприемат мерки за стабилизиране на валутата, като заяви, че нейната слабост е основната причина за повишаването на потребителските цени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


101
Още по темата: рубларуска валута
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
0
 
16
 
! Отговори
Дядо Иван преди 7 месеца
1 руска рубла = 1 американска копейкаПутинофилчета, ся ко прайм?
83
0
 
18
 
! Отговори
Тъжната истина преди 7 месеца
БРИКС, без кой да им купува петрола, са чао. Петрол и газ имат и други.
82
0
 
19
 
! Отговори
Загрижен преди 7 месеца
Ей, язък - как пък не пуснаха бриксовете, че да сринат долара - т.нар. "дедоларизация" нараво да го направят на хартийки... А те успяха, май - вече един долар е твърдо 100руб ;-) по официалния курс - понеже ако искаш да си купиш долари там - първо е забранено, второ, на черно цената е 160-180/за долар! Да здравствует!
81
0
 
12
 
! Отговори
Агент Мъдлър ЦРУ преди 7 месеца
Гражданите на Русия трябва да обесят Жижака си, който ги върна във времето на Жан, със стачки за олио и банани.
80
0
 
12
 
! Отговори
до 75 преди 7 месеца
е как да няма значение за гражданите н Русия бе, ти какво шмъркаш ? всичко в русия е евра и долари - внос, имоти, коли,... Какво произвежда Русия, че да няма значение ? Ти колко руски стоки си купил въобще в живота си ? чакай, то май няма такива.
79
0
 
13
 
! Отговори
чичко адолф преди 7 месеца
Рублата ставала световна валута БАХАХХА. Най-новия виц.
78
2
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
Я да пресметнем колко са им заплатите и пенсиите в еврА и долари (само да вметна, това е за много обичащите матушаката). Минималната заплата е 17хил. рубли, т.е. 170 долара или 160 евро, за сравнение в Бг тя е почти 400 евро. Минималната пенсия там е 13 хил. рубли (130 долара/125 евро), в Бг - 523лв (270 евро).
77
2
 
24
 
! Отговори
Шльободумп преди 7 месеца
Хахааах, много ме кефи тая снимка на акащото джудже :-)Изглежда леко напрегнато, сякаш има запек и аха-аха, ама още не :-)Пускайте отвреме-навреме и някоя с разстройство:-)Така де, за разнообразие и за баланс.
76
3
 
33
 
! Отговори
Късата памет преди 7 месеца
Да напомня преди година и половина какво ни плашеха копейките. Рублата ставала световна валута и долара се срива спрямо нея - рузилтат рубрата се обезцени с 60% спямо долара. Газа щеше да се копува в световната валута рубла и щеше да струва 4 000 евро - резултат газа струва 35 евро. Щяхме да копуваме руски газ през посредници на високи цени - резултат евтиния руски газ преди войната 70 евро, скъпия газ през посредници днес със цена 35 евро. Когато се напомнят бившите опорки, копейките мълчат
75
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин се е учил от Жан Виденов
74
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Рублата: Направиха ме за 2 стинки!
73
2
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Някоя копейка може ли да ми напомни дали дестват санкциите
72
1
 
20
 
! Отговори
123 преди 7 месеца
До Анонимен 80Пич курса долар йена е такъв от десетилетия. Въпроса не е в номиналния курс а в спада на цената на рублата. При същите икономически условия в света преди една година 60 рубли са долар, а сега 100 рубли са долар. Винаги съм мислел, че тука във форума несправедливо някои колеги пишат, че русофилите са ниско образовани, а то май е истина.
71
2
 
25
 
! Отговори
РУБЛАТА ПАДА преди 7 месеца
И Путин пада....
70
1
 
21
 
! Отговори
ДО 80 преди 7 месеца
Другарю тия "100" йени за долар са постоянна величина......ама никога не е имало 45 йени за долар за период от година и половина.....както рубла за долар.....причината че Сащ и Япония имат стабилни икономики...
69
0
 
17
 
! Отговори
до Анонимен 37 преди 7 месеца
До Анонимен Ъхъ, те блатниците за всички така мислят! Всеки политик и човек , който поставя интересуте на своята страна и на своя нард над техните, тези на Блатная - е фащист и подлежи на унищожение!!! Те просто са добрите 'във филма"... те това е...
68
19
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Абе мунчовци и 100 йени са за един долар,ама не врещите,че японската валута и икономика са слаби!Плючувци!АМИ,я кажете,как се срина еврото бе,дето искат да ни набутат?Що мълчите бе олигофренясали краварофили?
67
1
 
9
 
! Отговори
реално преди 7 месеца
До Анонимен то като нямаш обяснение, защо само си дрънкаш излишно... ще предложа решение на твоя проблем: откажи се да си напрягаш мозъка с неща които не са ти ясни.
66
1
 
14
 
! Отговори
питанка преди 7 месеца
Ииии...много ми е интересно как банките могат да "стабилизират" местната валута? Той курса на валуата е мряко отражение на нивото на икономиката: Икономиката на дадена страна буксува ли, и стойността на валутата буксува... и обратното!? Така, че намесите на банките са изкуствено задържане, но не и трайно решение!
65
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Костия КопейкинAкакво беше това рубла?