"Вагнер" отново е на Пригожин: Павел наследи баща си

Той е ангажиран в преговори с Москва за връщането на бойците в Украйна
3 окт 2023 13:38, Нели Христова
40
"Вагнер" отново е на Пригожин: Павел наследи баща си
Снимка: БГНЕС

Павел Пригожин, синът на Евгений Пригожин, пое ръководството на групата "Вагнер" и е ангажиран в преговори с Москва относно връщането на нейните бойци в конфликта в Украйна, според доклади от групи, свързани с милицията на "Вагнер", публикувани от Института за изследване на войната (ИИВ).

ИИВ съобщи, че 25-годишният Павел Пригожин преговаря с Руската национална гвардия относно бъдещето на частната военна компания, създадена от баща му.

Основните бойни части на "Вагнер" в момента са разпръснати в няколко страни, включително Беларус, Централноафриканската република, Либия и Мали, като нейните бойци се изтеглиха от Украйна по-рано тази година. След смъртта на Евгений Пригожин в самолетна катастрофа през август, два месеца след неуспешния му опит за бунт, насочен към отстраняване на висшето военно ръководство във войната в Украйна, групата е лишена от ясна лидерска фигура.

Групи, подкрепящи "Вагнер", разпространиха онлайн завещание от март тази година, в което се посочва, че Павел наследява активите и милицията на групата. Автентичността на този документ обаче остава непроверена.

Съобщеното за появата на Павел Пригожин като нов лидер на групата следва негативните реакции от някои бойци към неотдавнашната явна подкрепа на Владимир Путин за един от нейните бивши висши командири. Путин възложи на Андрей Трошев, известен с позивната си „Седой“ или „сивата коса“, да наблюдава бойците-доброволци в Украйна, а Кремъл обяви, че сега той работи в руското министерство на отбраната.

Според ИИВ тези предполагаеми събития, включващи Павел Пригожин, предполагат, че „някои служители на Вагнер са заинтересовани да се присъединят към свързана с Пригожин алтернатива на Трошев, дори ако тази алтернатива не е независим субект.“

Източникът, цитиран от ИИВ, твърди, че Павел Пригожин не е действал самостоятелно и е бил под влиянието на Михаил Ватанин, ръководител на службата за сигурност на "Вагнер".

От бойците на "Вагнер" няма да се изисква да подписват договори с руското министерство на отбраната и групата наемници ще запази името, символите, идеологията и командирите си под ръководството на Павел Пригожин, според ИИВ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Омразата самоубива ! Насочете енергията си в нещо градивно, преди да се самоунищожите ! Образовайте се, съмнявайте се и проверявайте многократно всичко, което четете или чувате ! Няма абсолютна истина, има интереси и личен избор, който винаги се заплаща скъпо ! Чистата съвест е най скъпото нещо, затова светът е пълен с банкрутирали милиардери...
34
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Путин ако беше посетил Третяковската Галерия и се беше замислил над картината на Иля Репин ЗАПОРОЖЦИ ПИШАТ ПИСМО До СУЛТАНА, може би нямаше да нападне Крим, Донецк и Донбас през 2014 и Украйна през 2022. В писмото до султана запорожците написали: Ще ни покориш, когато седнеш с ГОЛгъзВЪРХУтаралеж !!!
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Пак медийни интриги!
32
3
 
3
 
! Отговори
Путларах преди 7 месеца
Поредната пирожка в тигана на дявола!
31
6
 
18
 
! Отговори
Българин преди 7 месеца
Някой има ли информация до къде стигна украинското контранастъпление? Наближават ли Крим?
30
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
В момента артилерията работи активно и от двете страни. Възможно е киевската хунта да се опита спешно да коригира ситуацията, но засега спестява всички резерви, с които разполагат.
29
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Съобщава се за мощна контраатака на РВС в участъка Работино-Върбовое. Зомбитата на киевският наркокартел изоставят значителен брой позиции северно от Новопрокоповка и се оттеглят на първоначалните си позиции. Срещу отстъпващият зомбакнацистишен активно действа артилерия, използват се авиобомби FAB-250/500 с модул за планиране и корекция. Загубите на зомбитата се увеличават допълнително поради големия брой цивилни автомобили в колоните. Зомбираната по натовски стандарт биомаса спря активни действия в района на Вербовое. В момента артилерията работи активно и от двете страни. Възможно е киевскат
28
4
 
19
 
! Отговори
до оня преди 7 месеца
а знаеш ли колко частни групировки използваха САЩ във войните които водиха срещу различни народи?...ама янките водиха "демократични" войни, нали? малко им са свалените небостъргачи!
27
4
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 7 месеца
...мачкането на измислената украйна продължава с нови сили....
26
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
ай сега руски номера... каква поредна руска драма, драги зрители... кво ни бърка това нас?
25
2
 
11
 
! Отговори
Все пак преди 7 месеца
е интересно и важно да се знае кой уби Пригожин?
24
0
 
1
 
! Отговори
1 преди 7 месеца
До Анонименте и във България са на почит повече от 30 години.
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
21, тази глупотевина отново от института на ВикиНюлънд ли я научи?
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Какво е Фиджитъл? След 4 месеца руският град Казань ще събере представителите на повече от 100 страни, практикуващи Фиджитъл. Световно първенство ли ще проведе Русия?
21
1
 
10
 
! Отговори
до18-ти Да не влизам преди 7 месеца
в теории на конспирациите, но Пригожин вече беше умирал поне веднъж в самолетна катастрофа и преди това. Съгласи се, че беше твърде удобно цялото ръководство на "Вагнер" да е в един самолет - нещо което не се е случвало преди това никога. Според мен, това беше способ да бъде "изпран" Вагнер, понеже негативния ПиАр покрай тях стана твърде шумен, а и ужким дразгите между Пригожин и МО на РФ. Според мен, всичко беше планирано на онази среща м-у Пригожин, Путин и командирите, след "преврата".
20
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Нали Путин щеше да затваря т.нар частни армии
19
17
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Престъпните групоривки са на почит в Русия.
18
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
Синчето и то ли ще се окаже предателче като Кадиров-син, чиито баща беше убит от Путин? Явно стокхолмския синдром в Рашистан е в някви чудовищни размери.
17
16
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
На това му се вика "синовна обич" - Кремъл уби баща му, а той ходи да им се моли.
16
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 месеца
До Анонимен 12....Много си прав. Германия трябва да съди Русия, че уронва името на великия композитор...... Да си кръстят армията "ТОЛСТОЙ " - той е по войните..