Мозъците на Русия изтичат, ще се справи ли страната?

Положението само ще става по-зле
3 ное 2023 21:00, Нели Христова
276
Мозъците на Русия изтичат, ще се справи ли страната?
Снимка: БГНЕС

Броят на учените в Русия е намалял с около 25% през последните две десетилетия, а това възпрепятства способността на страната да постигне "технологична независимост", каза тази седмица високопоставеният руски служител по сигурността Николай Патрушев.

"Сериозна пречка за постигането на технологична независимост е недостигът на квалифициран научен, инженерен и трудов персонал. Общият брой на персонала, ангажиран в научноизследователска и развойна дейност в Русия, е намалял с една четвърт през последните 20 години", каза Патрушев по време на посещение в град Томск.

Смята се, че голям брой учени и академичен персонал са избягали от страната, след като руският президент Владимир Путин започна пълномащабно нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. Още една вълна умове напуснаха страната и след частичната мобилизация на населението миналата есен.

Стотици хиляди руснаци избягаха през границата към съседни страни, включително Грузия, Финландия, Казахстан и Монголия, за да избегнат наборната служба.

През май вицепрезидентът на Руската академия на науките Валентин Пармон, цитиран от държавната информационна агенция Интерфакс, каза, че Русия е загубила около 50 000 учени през последните пет години и че никоя друга страна не е виждала такъв спад в брой работници в научната област в този период от време.

"Новая газета", независим руски вестник, идентифицира през август най-малко 270 членове на академичния състав на високопоставени университети в Москва и Санкт Петербург, които са напуснали страната след началото на войната в Украйна. Тази цифра включва 195 руски учени, а останалите са от други националности.

Вестникът съобщава, че половината от руските учени, напуснали страната, са се противопоставили публично на нахлуването на Путин в Украйна, подписвайки отворено писмо срещу войната.

"Новая газета" добави, че нейната оценка е много консервативна и включва само случаите, които могат да бъдат проверени чрез публични източници.

Британското министерство на отбраната заяви през септември 2022 г., дни след указа на Путин за частична мобилизация, че Русия вероятно е изправена пред "изтичане на мозъци"  и недостиг на работна ръка на фона на масово изселване на хора.

"В комбинация с онези резервисти, които се мобилизират, вътрешното икономическо въздействие от намалената наличност на работна ръка и ускоряването на "изтичането на мозъци" вероятно положението ще стане все по-значимо", се казва в доклад на разузнаването.

Въпросът с топ учените, напускащи страната, е проблем за Русия от години, до такава степен, че бившият президент Дмитрий Медведев каза през 2010 г., че трябва да се предприемат действия, за да им се попречи да търсят работа другаде.

"Има само един начин за борба с това – чрез създаване на нормални условия за работа и развитие", каза тогава Медведев. "Трябва да го приемем сериозно, но не трябва да се страхуваме и да казваме, че всички са си тръгнали и това е."

За да насърчи най-умните учени в страната да останат в Русия, Медведев каза: "Трябва да положим сериозни усилия, но няма други възможности. Не можем да спуснем желязната завеса, за да предотвратим изтичането на мозъци"

Коментарите на Пармон по въпроса тази година повториха тези на Медведев. Той каза, че трябва да се инжектира финансиране в индустрията и трябва да се повишат заплатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
223
0
 
2
 
! Отговори
Pavlov преди 5 месеца
Кога българските журналисти ще научар разликата между число и цифра? Не са синоними, така както дума и буква не са синоними. Толкова елементарно е. Научете го и бъдете грамотни журналисти! Ето пример: Числото 270 е съставено от цифрите 2, 7 и 0. Числото 34 е съставено от цифрите 3 и 4 и т.н.
222
2
 
2
 
! Отговори
Срама преди 5 месеца
Броят на учените в България е зеро
221
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До 243 - Катнти рпедложат 400000 долара годишна зпалатан + 1/3 от това в акции, нещата се променят.
220
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
А на България? Умните са навън. Пишмян кодърите ще ви кажат, че не били, щото 20000 чалгаря гласували за Чалгаря.
219
1
 
2
 
! Отговори
ха-ха преди 5 месеца
А в България мозъците се прибират , ха-ха-хах ! УчЕните се увеличават , особено академиците , ха-ха ...
218
5
 
3
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 5 месеца
Къде изтичат тези мозъци? В Европа? Която им е обявила война налагайки на Руските граждани множество санкции!! В САЩ? Още по зле!! Кадърните Руснаци си седят там където им е мястото . В страната . Изтекли мозъци можете да видите само на бойното поле и то Украински !!
217
2
 
8
 
! Отговори
Русофили преди 5 месеца
Хайде русофили бегом към Рашша. Напуснете "омразната" Европа и ЮеСеЙ :) и бегом да помагате на тавариша Путина .
216
8
 
3
 
! Отговори
Никой преди 5 месеца
Да не оплаква предварително Русия- тя винаги е победител .Имат по много от всичко!
215
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Само безмозъчния лилиПутин остава.
214
2
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 5 месеца
Нема страшно, вожда Путин ще издаде указ да не изтичат мозъци и ще се оправи.
213
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Изтече ли ти мозъка, настъпва мозъчна смърт.
212
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
та за какво са им русия да е измислила нещо от 3 десетилетия Какво то и да е ? няма такова
211
3
 
6
 
! Отговори
Джордж Оруел преди 5 месеца
Невежеството е сила! Свободата е робство! Войната е мир!
210
24
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Русия никога не е страдала от липса на мозъци.И никога няма да страда.Приятел директор на училище сподели.От години пълни отличници в училището са Русначета.Дори знаменосецът е Руснак.Дисциплинирани и последователни в образувателния процес.Различни от разхайтените и презадоволени от мама и тате български ученици.Те едва ли някога ще се върнат в Русия но ще бъдат на ключови места в държавното управление на много държави в Европа включително и в България.Отличава ги от нашите Л****** дисциплината.
209
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Мозъците на Раша да се върнат немедлена в Раша- ами ако бащицата реши да ги спасява от нацистите по света- РАШКИ ОТ ВСИЧКИ СТРАНИ ЗАВРЪЩАЙТЕ СЕ ПРИ ТАТКО ПУТИН- само той може да ви даде високи заплати и комуналки от 1910г и разбира се най хубавата инфраструктура- от 1950г.
208
0
 
12
 
! Отговори
Ало преди 5 месеца
До Опоркаджиите на Умствено развития капацитет, пише се "актьор", а не "актйор" и "крайцера", не "крайцлера"! Неграмотни, но компетентни!
207
16
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Пак наопаки предавате новините. Мозъците на Русия се завръщат. Вижте стотиците видеа в ютуб-от Англия, от Канада, от Америка, от Германия, Франция обратно в Русия. Всичко живо се връща. Само от скандинавските страни няма такова завръщане. Вижте да ви се проясни картинката. В блоговете си хората описват как на запад живота става непоносим. И това са хора, които не са берачи на малини и къпини и от поне 20 години са емигранти.
206
2
 
3
 
! Отговори
Някой преди 5 месеца
То и на нелхр отдавна е изтекъл.
205
4
 
3
 
! Отговори
Ха ха ха преди 5 месеца
Изтичат руските мозъци през ушите.
204
9
 
12
 
! Отговори
От казармата преди 5 месеца
Ниските мъже като Путин всъщност не са тотално безполезни нека да не ги обиждаме. Могат да духaт без да коленичат