Пореден руски олигарх открит мъртъв, инфаркт покосил вицето на "Сбербанк"

Николай Васев отговарял за частните клиенти и собствеността на банката
27 ное 2023 18:50, Анисия Иванова
179
Пореден руски олигарх открит мъртъв, инфаркт покосил вицето на "Сбербанк"
Снимка: БГНЕС/EPA

Вицепрезидентът на най-голямата държавна банка в Русия "Сбербанк" Николай Васев е починал внезапно. За това информира банката в прессъобщение, според което 42-годишният банкер е починал днес от инфаркт, предаде ДПА.

Преди кончината си Васев е отговарял за частните клиенти и собствеността на "Сбербанк" през последните 12 години, а от декември 2022 г. е назначен на поста вицепрезидент.

Европейският съюз наложи строги санкции на "Сбербанк" през лятото на 2022 г. в отговор на войната на Русия срещу Украйна. Под натиска на западните санкции руските банки съобщиха, че печалбите им са се сринали с над 90 процента през миналата година.

Няколко руски политици, бизнес лидери и водещи финансисти починаха от предполагаеми инфаркти или самоубийства от началото на войната в Украйна.

На 28 февруари 2022 г. руският олигарх Михаил Уотфорд, натрупал богатството си от петрол и газ след разпадането на СССР, бе намерен мъртъв в резиденцията си в Съри в Обединеното кралство. Негов градинар го открил обесен в гаража му. Според полицейски източник няма подозрителни обстоятелства около смъртта му.

На 24 март Василий Мелников, собственик на медицинската компания "Медстом", бе открит мъртъв заедно със съпругата си и двете им деца в апартамента им в Нижни Новгород в Русия. Според полицейски източници, цитирани от "Комерсант", Мелников е намушкал с нож съпругата си и децата си, преди да се самоубие.

На 18 април Владислав Аваев, бивш висш кадър на "Газпромбанк", банковия филиал на руския газов гигант "Газпром", бе намерен мъртъв заедно със съпругата  и дъщеря си. Телата им бяха открити в луксозен московски апартамент. В ръцете на олигарха имало пистолет. Смята се, че той е убил съпругата и детето си, преди да се самоубие.

На следващия ден, 19 април, Сергей Протосеня, ръководител в руския енергиен гигант "Новатек", беше намерен мъртъв заедно с телата на съпругата и дъщеря си във вила под наем в Льорет дел Мар в Испания. Олигархът бе открит обесен в градината на вилата си, а съпругата му и дъщеря му бяха намерени убити с огнестрелно оръжие.

На 24 декември 2022 г. генералният директор на руската корабостроителница "Адмиралтейские верфи" Александър Бузаков внезапно почина на 66-годишна възраст. Допълни подробности около смъртта му не бяха разкрити.

На 20 май 2023 г. заместник-министърът на науката и висшето образование на Русия Пьотр Кучеренко почина на 46 години. Подробности около смъртта му не бяха съобщени, припомня БТА.

На 22 юли 2023 г. руският предприемач, собственик и директор на компанията "ИКС холдинг" Антон Черепенников почина на 40-годишна възраст от сърдечен арест.

На 24 октомври 2023 г. председателят на управителния съвет на руската компания "Лукойл" Владимир Некрасов почина от остра сърдечна недостатъчност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


179
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Факти 162. Много са ти ограничени фактите. Всички знаем кой спретна Майдана в украйта. Последствията са видни.
152
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Аз пък мислех, че са го застреляли на Витоша при джогинг! А а грешка това беше онзи сглобкаджията!
151
6
 
3
 
! Отговори
Мосю Густав преди 5 месеца
Преди 2 години някой като се гътнеше /а хора умират, между другото/ - ковида беше виновен. Сега, ако някой се гътне, Путин е виновен. Пълна идиокрация!
150
5
 
9
 
! Отговори
BUAR110ombr преди 5 месеца
Водача на варварсата орда е най кръвожаден от всички монголоиди. Ако всички руснаци иченат, никой нищо няма да загуби Бемислени роби, пародия на народ.
149
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
ОЛИГАРСИТЕ СА НЕНУЖНИ ЧОВЕЧЕТА.
148
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
152 Преговарящите се "самозастреляха", после другите "самопаднаха" със вентилатора, сега няколко човека са се "самонатровили" и са във болница. Хапчетата работят.
147
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
164- ами какво ще кажеш за отравянето на жената на Кирил Буданов и още няколко сътрудници на ГУР, и сега са във болница. Май дългата ръка на зеления наркоман пипа здраво.
146
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Още един нормален ден в Мордор.
145
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Дългата ръка на Педя човек и 40те олигарси
144
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Наричате вицешефа на "Сбербанк" Николай Васев олигарх, като едва ли имате представа за значението на понятието "олигарх". Наричате "Сбербанк" държавна банка, а няма да можете да обясните как така шефът й, петоколонникът Герман Греф, години наред след 2014 се страхуваше да отвори филиали на своята "държавна" банка в Крим. Страхуваше се да не го санкционира любимият му и обожаем запад.
143
4
 
14
 
! Отговори
хахахаха преди 5 месеца
Забравяте всички останали,"паднали" от прозорците или "подхлъзнали"се по стълбите.Да приветстваме следващите ,сигурно натровили се с гъби.Рашанската демокрация в сила...Всички,вече неудобни,си заминават,а Пътлер "осиновява" милиардите им...Хахаххаха
142
3
 
3
 
! Отговори
Ваксиниран преди 5 месеца
Да почват с мениджмънта и на ВТБ!
141
4
 
7
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
Относно мъжете на 42... Преди години един колега почина от инфаркт на 44. Не е 42, ама там някъде. Друг колега почина на 38. Общото беше, че и двамата пиеха доста. Никой не ги отрази в Днесбг :) Скоро друг колега почина на 48. Да не говоря за тия, ддто починаха межди 50 и 60.
140
7
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 5 месеца
А за тия фалшиви новини, някой не ви ли търси обяснение? Нали уж фалшивите новини били забранени в ЕС. А тая какео прави тук? Или вие не списвате от ЕС, а някъде от Босфора?
139
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Централната банка е последната опора на петоколонниците... За съжаления тя души руската икономика вече 30 години..
138
3
 
13
 
! Отговори
Най-малкото преди 5 месеца
Е много, много съмнително! Млад мъж на 42 години да почине от инфаркт не е никак честа практика, при това поддържан мъж с възможности и на висок пост. Напоследък килърите на КГБ не проявяват никаква фантазия! Поредния покойник от дългата вече колона на починали при много съмнителни обстоятелства руски банкери, олигарси, бизнесмени, все хора с власт и положение.....
137
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен 143 - "да не получиш инфаркт на 42..." М да ,това в никоя друга държава не се случва ,нали ? Навсякъде инфарктите са все на 70+ годишни .....
136
2
 
13
 
! Отговори
Ти да видиш.. преди 5 месеца
Бах мама му.Какви са тия сърдечни арести от Путин ?
135
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
То и от украинците главният преговаряш умря точно след преговорите в Истанбул, но в украйна може.
134
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
" Открит мъртъв! " Е кво откритие е това? Всичко си е в реда на нещата!