Зеленски: Русия все още понася тежки загуби на бойното поле

Няма реални признаци да се интересува от мир
2 яну 2024 09:12, Елка Василева
288
Зеленски: Русия все още понася тежки загуби на бойното поле
Снимка: архив, БГНЕС

Представата, че Русия печели почти двегодишната война в Украйна, е само "усещане" и Москва все още понася тежки загуби на бойното поле, заяви украинският президент Володимир Зеленски в интервю, публикувано в сп. "Икономист".

Още по темата
По думите на Зеленски няма реални признаци Русия да се интересува от мир и всяка индикация, че Москва иска да преговаря, означава, че Русия изчерпва своите оръжия и войници.

"Виждам само стъпките на една терористична страна", каза украинският президент пред списанието.

Зеленски също така посочи, че нанасянето на удари по силата на Русия в Крим е от решаващо значение за намаляване на атаките срещу Украйна, както и защитата на градовете в източната част на страната.

Успешна операция на Въоръжените сили на Украйна във временно окупирания Крим би била „пример за света“ и би имала голям ефект вътре в Русия, подчерта Зеленски в интервюто за„Икономист“.

Според държавния глава на Украйна загубата на централен елемент в пропагандата на Кремъл ще покаже, че „хиляди руски офицери са загинали само заради амбицията на Путин“.

Украйна вече постига невероятни победи на стратегически важния полуостров, унищожавайки „значителен брой“ кораби от Черноморския флот. Загубата на военноморски бази, които Русия държеше през последните 240 години, би било много конфузно за Путин, посочва президентът Зеленски.

Украинският президент отбеляза, че скоростта на всеки успех ще зависи от военната помощ, която Киев получава от западните партньори. По-специално „Таурус“ – произведена в Германия крилата стелт ракета с голям обсег, може да позволи на Украйна да унищожи струващия 4 милиарда долара Керченски мост, като на практика изолира Кримския полуостров от Русия.

„Русия трябва да знае, че за нас това е военен обект“, подчерта Зеленски.

Президентът на Украйна отбеляза, че изтичането на информация преди контранастъплението миналото лято е помогнало на Русия да подготви отбраната си. По тази причина Зеленски не каза много за военните планове.

Като цяло посланието на Зеленски беше, че Крим и свързаната с него битка в Черно море ще се превърнат в център на тежестта на войната. Изолирането на Крим, незаконно анексиран от Русия през 2014 г., и влошаването на военния капацитет на Русия там, „е изключително важно за нас, защото това е начинът да намалим броя на атаките от този регион“, обясни Зеленски.
  (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


288
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
184
18
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Искаме да ходим да се бием за Украйна и да научим Руския народ на уважение към другите нации!!!
183
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Всеки гражданин на Украйна (със сигурност и гражданка, няма какво да лукавим) днес решава за себе си един почти хамлетовски въпрос: да бъде или да не бъде пушечно месо. Вече няма и полъх от някогашния патриотизъм - има само киселата миризма на страх и отчаяние.
182
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Някой се задъхва на опашката за полски паспорти. Но пътуването извън страната вече стана твърде скъпо. Преди шест месеца можехте да пътувате за $4000, но днес е само $12 000! За шест месеца цената се е увеличила с 300%. Такъв е бизнесът! оплаква се украинец, който не е много добър по математика, но е напреднал във въпросите по избягване на мобилизацията.
181
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Западните държави се нуждаят от световен конфликт нали така винаги си възтановяват икономиките.
180
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
То хубаво, ама и тази сутрин ви разпориха трътките. К'во става с чиповете от перални? Пробвахте и не срава, нали? Алоуууу, ми Лайенен ви бъзика, бе аркадаш! Муахахахаааа!
179
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако хвърлят няколко стотин хиляди до милион на фронта, това може да забави руснаците с месеци докато смелят всичко в месомелачката. После почват от източна Европа. Целта е Украйна да издържи до есента до изборите в САЩ, това е стратегическа цел.
178
1
 
16
 
! Отговори
Roki преди 4 месеца
Е понася ,ама кой губи територии.Май не било контраНАСТУП ,а контраОТСТУП. Миналата седмица Мариинка ,следва Авдеевка,Харков и все по на запад.
177
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Украинските мъже плуват в реки в ледена вода, за да избягат в Европа, дегизират се с рокли като жени да могат да напуснат Украйна и да не ги мобилизират, и дори се самонараняват, само за да избегнат набор в армията. Това обаче скоро ще загуби всякакъв смисъл. Например военните комисари започнаха активно да използват дронове, за да хващат бягащите в Европа лица, укриващи се от мобилизация.
176
3
 
11
 
! Отговори
народ путка преди 4 месеца
Народът не излезе и не се изправи да защитава родината. Народът позорно и страхливо избяга в чужбина. Да живеят на социални помощи в ЕС, да ги хранят с парите на европейските данъкоплатци.
175
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 169 Добре бе ,ама бутни и АЕЦ Козлодуй и той е от тогава
174
3
 
12
 
! Отговори
натовска мъка преди 4 месеца
Нато най мощния съюз на планетата ..........хахахахахахахаххахахаххахахахахаххахахахахаххахахха.............хахахахахахахахахахахахахах Китай ще ги изяде както яде ориз с пръчки.
173
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
В "мобилизацията на отчаянието" има и друг психологически момент. Боевете ще спрат рано или късно. Много хора, осакатени в този ужасен пожар, ще се върнат у дома. С кого ще бъдат по-близки воюващите украинци и с кого ще им бъде по-лесно да намерят общ език по-късно: с враговете, които са спечелили уважението им, или с бивши приятели, които са ги изоставили в най-трудния момент, преобличали са се като жени и са давали подкупи да избягат от мобилизацията.
172
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 172 Българин и ти къде виждаш демокрация и свобода в България или ЕС ,щото такава не се вижда освен краварско слуги дето се опитват да се пробутат като теб и даже се пишат Българин за по-убедително ,а тук никой не харесва уркопите
171
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Срещу наркомана вече е сформирана коалиция "Порошенко, Кличко, Залужни", вероятно и от председателя на Радата Стефанчук, към когото според конституцията пълната президентска власт преминава след 31 март 2024 г. В края на краищата мандатът на Зеленски изтича точно на тази дата, а той се страхува да проведе нови избори. Сега Тимошенко се присъедини към тази тълпа, явно бързаща да скочи в последния вагон на влака "Транзит на властта".
170
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Към българин , какъв българин си ти , чернокож или транс с талант?
169
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Сега и Арестович тъжно цитира руския класик Николай Василиевич Гогол: "Е какво, синко, помогнаха ли ти твоите ляхи (поляци)?.."
168
0
 
6
 
! Отговори
Бай Дрън преди 4 месеца
Зеленски преди два месеца бе казал още една гллупост. Нещо от сорта, че Крим е украински вече, но ментално.
167
16
 
2
 
! Отговори
Българин преди 4 месеца
Болната и изостанала Русия е враг на Украйна, а силните и просперищи САЩ и ЕС са нейни приятели. Русия е просто една руина, тази тоталитарна развалина Русия няма абсолютно никакъв шанс да победи една модерна демократична държава като Украйна зад която стоят целия цивилизован деморатичен свят и НАТО - най-мощният военен съюз на планетата Земя.
166
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 166 Е ти що не отидеш там нали запада и Украйна са ти любимци,аре бегай и се оправяй с руснаците,а не да си набутваш украинската простотия
165
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Ако България беше американски щат щяхме и във Виетнам да се бием *** лум ник