Москва: Демонтирането на паметници в България ще навреди на българския народ

Захарова сравни ситуацията с Украйна
12 яну 2024 17:00, Елка Василева
579
Москва: Демонтирането на паметници в България ще навреди на българския народ
Снимка: архив, БГНЕС

Демонтирането на паметници на руското и съветското наследство в България и разпалването на омраза към Русия ще нанесе непоправима вреда на народа на самата република, заяви на брифинг в Москва говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Залогът се състои в това, че по насилствен път да се измени съзнанието на собственото население, да бъде заразено с омраза, да се отровят отношенията между народите, но това, отново, както и в ситуацията с Украйна и това, за което говорим в контекста за Молдова и много други страни, ще нанесе непоправима вреда на народа на самата България", подчерта Захарова, цитирана от ТАСС.

Още по темата
Говорителката на руското външно министерство отбеляза, че Русия ще продължи да следи ситуацията с мемориалните обекти в България и ще реагира на факти за престъпни посегателства.

"Жалко, че там не разбират, имам предвид отново част от политическия елит на България, каква вреда нанасят на самите себе си, като по същество се отказват от собственото си минало и като го обезценяват, обезценяват паметта на собствените си герои в полза на съмнителна конюнктура и по чужда поръчка", добави тя.

В средата на декември започна демонтаж на Паметника на Съветската армия в София, издигнат през 1954 г. в чест на 10-ата годишнина от навлизането на съветските войски в България по време на Втората световна война през 1944 година. Съдбата на монумента бе обект на разгорещени дебати още от началото на прехода към демокрация и пазарна икономика през 1989 година. В крайна сметка българските власти взеха решението той да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство.

Паметникът на Съветската армия има своето място в Музея на социалистическото изкуство. Той няма място в центъра на София. Това заяви на 18 декември пред журналисти премиерът Николай Денков, който коментира продължаващия демонтаж на монумента.

"Това е пропаганден паметник, той няма културна ценност. Не е военен паметник. Това е част от овладяването на българската държава с премахването на демокрацията в нея от съответните окупационни съветски войски и след това от тоталитарната държава. Крайно време е да се разделим с това минало. То трябва да отиде в музеите, не казваме, че трябва да изчезне. Трябва да се изучава като част от нашата история", посочи Денков.

След началото на демонтажа на паметника в София се поднови и дебатът за съдбата на неговия еквивалент в Пловдив.

Общинските съветници от "Демократи за силна България" (ДСБ) - Пловдив, Владимир Славенски и Йоно Чепилски, които са част от групата на "Продължаваме промяната - Демократична България", внесоха предложение до Общинския съвет на Пловдив паметникът на Съветската армия "Альоша" да бъде преместен в срок до края на 2024 година. Това съобщиха от пресцентъра на партията.

В проекта на решение се предлага паметникът да бъде преместен в Музея на социалистическото изкуство и да бъде обявен конкурс от Община Пловдив за реновацията, реставрацията и обновлението на пространството около монумента, известен като “Альоша”. Според съветниците на ДСБ в момента това пространство е занемарено. В доводите на предложението се казва, че паметникът е символ на окупацията на България между 1944 -1947 г. от Червената армия и е символ на потиснатото национално достойнство, както и че представя погрешно историческата реалност. Според вносителите премахването на паметника “Альоша” от върха на хълма Бунарджика е морален акт, който цели да почете българската история, националното достойнство и жертвите на тоталитарния комунистически режим.
(БТА)
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


579
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
8
 
19
 
! Отговори
Делтапланов преди 4 месеца
Хайде, хайде марче, местните копейките вече си го премсетиха заради мочата и си свиркат.
28
9
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Най лошото нещо което може да ти се случи е да си русофил
27
19
 
7
 
! Отговори
Вазов преди 4 месеца
"Русия! Колко ни пленитуй име свято, родно, мило!То в мрака бива нам светило,надежда - в нашите злини!"
26
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма да успеят,,спокойно. Парче камък няма да промени миналото.
25
22
 
17
 
! Отговори
Virtuozzo преди 4 месеца
Права е жената !НАТО И КРАВАРСКИЯТ ОКУПАТОР ВЪН !
24
11
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
премахването на съветски паметници няма да навреди на българския народ и даже ще подобри отношенията ни с руския народ
23
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Анонимен 22. И дрън дрън ерина нали ?
22
10
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 месеца
Доколкото има някакво русолюбство в България, всичкото е насадено след 2000-та година. Когато излезохме от соца, всичко руско беше синоним на простотия и държавата им беше масово презирана. След идването на Путин започнаха да наливат пари в пропаганда и сега имаме цяло сбъркано поколение, което си мисли, че имаме нещо общо с руснаците Колкото до активистите на русофилството, всичките са от смесени бракове с рускини.
21
8
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 4 месеца
ОЩЕ НЯКОЛКО МЕСЕЦА САМО!!! ЩОМ СЕ ОБЯВИ , ЧЕ ФАЛШИВИЯ ПУТИН Е ПРЕИЗБРАН ЩЕ СЕ ОБЕЗЛИЧИ НАПЪЛНО ЦЯЛОТО ПРАВИТЕЛСТВО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ КАКТО И НАСЕЛЕНИЕТО НА РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ! ЩЕ Е ТОТАЛНО БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ МНЕНИЕТО НА КОГОТО И ДА БИЛО ОТ РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ :D
20
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
трябва да демантираме паметника на американците които са бомбардирали софето
19
5
 
12
 
! Отговори
Маша преди 4 месеца
Значиии.... не. ме..уважааааватеее...
18
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Няма а се пуашиш, те нашите некадърници предизвикват обратни реакции
17
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Моята баба по времето на ВСВ е била на 19 години и казваше, че руските войски като са дошли на наши земи, освен кражби и побоища нищо друго не сътвориха. Тя ги мразеше много.
16
8
 
23
 
! Отговори
БГ преди 4 месеца
В България трябва да има Български паметници и нищо повече! Никакви паметници на чужди армии, чужди герои и т.н.
15
11
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Чак пък да ни сравнява с Украйна.Тук нито армия ни остана нито пък някой ще се съгласи да го мобилизират че да брани ШиШи,Бойко и Кокорчо.
14
14
 
26
 
! Отговори
Паню Баирски преди 4 месеца
Жалка миризлива комунистическа мисирка!
13
13
 
21
 
! Отговори
Предатели преди 4 месеца
България е дала на руснаците четмо и писмо. Български свещеници са въвели руснаците в Християнството. Сегашната фашистка хунта управляваща Кремъл счита България за враг. Кремълското Жиже изопачавайки Историята твърди , че Българската Азбука идва от Македония. Сегашната руска фашистка хунта са предатели на Славянството.
12
12
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Една малка забележка към госпожата. Това не са паметници, а символи на окупациония режим. Има разлика.
11
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
не я пускайте обратно! Да си седи там!
10
24
 
8
 
! Отговори
Джоузеф преди 4 месеца
За да тръгне България напред по пътя към европейско благоденствие, паметникът на Шипка трябва да бъде взривен и на негово място да бъде издигнат мемориал на геройския турски башибозук, защитавал прохода от руските нашественици и сепаратистите опълченци.