Русия обяви писателя Борис Акунин за "чуждестранен агент"

Той беше включен в списъка на "терористите и екстремистите"
12 яну 2024 23:00, Александър Попов
117
Русия обяви писателя Борис Акунин за "чуждестранен агент"

Руският писател Борис Акунин, който живее в изгнание от 2014 г., беше категоризиран днес като "чуждестранен агент" в своята страна - обиден етикет, който идва, след като беше включен в списъка на "терористите и екстремистите", предаде Франс прес.

Авторът на бестселъри, чието истинско име е Григорий Чхартишвили, фигурира в списъка с новите "чуждестранни агенти", публикуван днес от руското министерство на правосъдието.

Властите го обвиняват, че се е "противопоставял на специалната военна операция в Украйна" - названието, дадено от Москва на инвазията ѝ в Украйна, започнала през 2022 г.

Обвиняват го също така, че е "разпространявал невярна информация, целяща да създаде негативен образ на Русия и нейните въоръжени сили", и че е събирал средства в полза на украинската армия.

Роден през 1956 г. в Грузия, тогава съветска република, Борис Акунин е писател, известен в Русия с историческите си криминални романи, по-специално с бестселъра "Приключенията на Ераст Фандорин", герой от царската епоха.

Той е и автор на "История на руската държава" - деветтомен труд, проследяващ развитието на руската държава до революцията от 1917 г.

През 2014 г. Акунин се изказва срещу анексирането на украинския полуостров Крим, след което заминава в изгнание в Лондон, където живее и досега, посочва АФП.

На 24 февруари 2022 г. във "Фейсбук" Акунин осъжда избухването на "абсурдната война", в Украйна, а в резултат на това става съосновател на проекта "Истинската Русия", подкрепен от няколко културни дейци в изгнание и предназначен за подпомагане на украинските бежанци.

Статутът на "чуждестранен агент" налага тежки административни ограничения на съответните физически или юридически лица в Русия, включително редовни проверки на източниците им на финансиране.

Той също така задължава всяка публикация, включително в социалните мрежи, да носи етикета "чуждестранен агент", отбелязва АФП./БТА

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още по темата: Борис Акунин
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
48
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Агент но Короната 70. дядка ше ти се пръсне ахилесовата пета бе спокойно
47
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Агент на Короната 68. Ше ти се преплетат ушите бе по-спокойно
46
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Хубавото е че 66. спокойно да не ти са кръстосат тазовите стави бре дътия
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Агента на Короната. Дъртак, ше ти се обърка циркулацията на нервите и ше изкълчиш некоя вена бе.
44
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 61. Дядка ше ти се отлупи темето от злоба бе.
43
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Агент ФоксМълдър ЦРУ. Стига заеква че не ти се разбира бе глей да не ти се затъкне некой нерв
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Фокс Мълдър ЦРУ. Защо говориш нечленоразделно бе да не ти се подуха вените от злоба ?
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До Обичам Европейска БГ. Едва ли някой го интересува какво обичаш или мразиш...
40
2
 
7
 
! Отговори
FARA преди 4 месеца
Ето го и пълното име на закона за регистрация на чуждестранните агенти в САЩ - The Foreign Agents Registration Act (FARA) (22 U.S.C. 611 et seq.). Приет е на 6 септември 1938 година и действа и до днес, обаче васалът САЩ не позволява на колонизираните и зависими държави като България да регистрират чуждестранните агенти, Патриотите предложиха такъв закон за България и веднага скочиха от посолството на САЩ и еничapcкия американски слугинаж в България!!! Поне за братушките се радвам, че са незав
39
7
 
4
 
! Отговори
EnemyAtTheGates преди 4 месеца
Държавен указ!!!Обявявам Русофири,Рус0роби,Бъргарски татари путинисти и БКП и комунистите за ВРАГ НА НАРОДА!!!!
38
2
 
5
 
! Отговори
FARA преди 4 месеца
В САЩ има закон за задължителна регистрация на чуждестранните агенти още от 1940-те години: Foreign Agents Registration Act. Обаче не разрешават на завладени и подчинени държави като България да регистрираме чуждестранните агенти, за да не лъснат американските еничapи и мaйкопpoдавци. Слава на братушките, че изобличават предателите и не се огъват пред американския сатана!
37
2
 
6
 
! Отговори
Некастрен Сап преди 4 месеца
От това което прочетох разбрах че тоя наистина е чуждестранен агент и пълен бкук трябва по твърдо отношение към такива
36
8
 
4
 
! Отговори
OXFORD LAW преди 4 месеца
Всеки който обича Русия е враг на България!
35
7
 
2
 
! Отговори
Альоша си заминава.. преди 4 месеца
Джуджето не носи майтап. Типично за комплексар...
34
0
 
5
 
! Отговори
однако преди 4 месеца
42, не малко денюшки е взел. Много милиони е взел. Ераст Фандорин е главен герой и във филм за борбата с терористичната организация "Народна воля", убила императорите Александр II и Александр III. В една от главните роли на князь Пожарский се снима носителят на Оскар Никита Михалков. По друго произведение на Борис Акунин е създаден филмът "Турецкий гамбит", заснет в България и разкриващ подробности от руско-турската освободителна война и обсадата на Плевен.
33
3
 
3
 
! Отговори
XA XA XA преди 4 месеца
Ще се горят скоро книги, като при Хитлер
32
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
ТояГлист ли е? Акънотзорнашвили. Писал за Руската история от 1917. Та тоя стотици и стотици пъти треа да е написал имената на Ленин, Троцки, Берия, Ежов, Сталин. Грухчоф, Безбрежнеф и през Горбата и Елцата да е стигнал до делото и историята на съвременна Русия и президента Путин. Хиляди пъти е написал тези имена. Ако поне граматически е написал всяко име грешно- да му кажеш ОК-не са ти по вкуса. Но денюшки е взел. По витринки е стоял.Да го Охтикавата Дикенсова Англия туберколозата гътне в Темза
31
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Вчера в укро-тюрма умря американски журналист, който миналото лято бе арестуван от СБУ за критика на режима на Зе-просяка. Гонсало Лира е умрял в укро-затвора след изтезания, съобщи Такър Карлсон.
30
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те и книгите са му такива - като на грузинец мразещ Русия.
29
14
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
А какво ще напишете за Гонсало Лира който го убиха бандеровците март 2023 беше написал не ме е страх от руските бомби страх ме е че сатрапите на зеленски ше ме убият