Алкохолната зависимост в Русия скочи за първи път от десетилетие

Голяма част от жертвите на фронта се дължат на пиенето
16 яну 2024 21:45, Нели Христова
185
Алкохолната зависимост в Русия скочи за първи път от десетилетие
Снимка: БГНЕС

Алкохолната зависимост в Русия се е увеличила за първи път от десетилетие, сочат данни на руската държавна статистическа служба.

Руският вестник "Комерсант" цитира данни на Росстат от неговия наръчник "Здравеопазване в Русия-2023", който беше публикуван през декември. То показа, че през 2022 г. – годината, в която започна пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна – 54 200 пациенти са били диагностицирани с алкохолна зависимост, от които 12 900 са били диагностицирани с алкохолна психоза (състояние, придружено от халюцинации, заблуди, промени в настроението, изблици на насилие или агресия и други симптоми).

Нивата непрекъснато спадат в продължение на десетилетие, между 2010 г. и 2021 г., от 153 900 на 53 300 души, но сега отново се покачват, показва статистиката.

По-рано руското министерство на здравеопазването заяви, че пандемията от COVID-19 е нарушила тенденцията към намаляване на консумацията на алкохол и смъртността, пряко свързана с пиенето. Министерството каза, че през последните 15 години смъртността от алкохолно отравяне е намаляла от 15 на 100 000 на седем на 100 000.

Експерти, интервюирани от Комерсант, приписват неотдавнашното нарастване на алкохолната зависимост в Русия на пандемията от COVID-19, "социално-икономическите сътресения" и "интензификацията на геополитическите конфронтации".

През април 2023 г. британското министерство на отбраната заяви, че се смята, че "изключително голям" брой руски войници, воюващи в Украйна, умират поради злоупотреба с алкохол.

Министерството направи оценката в актуална информация на разузнаването за руската инвазия в Украйна, заявявайки, че "разпространената злоупотреба с алкохол" сред руските войници е свързана с "изключително голям" брой "инциденти, престъпления и смъртни случаи".

Руските командири вероятно виждат проблема като "особено вреден" за представянето на войските на Москва, добави британското министерство, цитирано от Newsweek.

"Значителен брой" от руските жертви могат да бъдат свързани с небойни причини, включително алкохол, както и други фактори като пътни инциденти и хипотермия, се казва в актуализацията на разузнаването.

Също така се смята, че алкохолизмът е широко разпространен сред руския елит. Независимият руски информационен вестник Verstka съобщи през юни 2023 г., че руски официални лица, политици и бизнесмени пият повече алкохол, за да се справят със стреса.

Политиците и "членовете на елита" са станали "по-пияни" от началото на войната в Украйна, съобщава изданието, позовавайки се на хора, близки до Кремъл, парламента и регионалните власти.

Губернаторите пропускат срещи и използват незаконни вещества", каза един източник. "Срещите се прекъсват и хората се напиват на събития."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


185
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Но пък българските американофили от сътрин до вечер се кокаинозират и хероинозобът и си мислят че САЩ е върхът.
83
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Те и българските русофили са алкохолици - пият от сутринта и си фантазират колко е велика Блатная
82
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да и пикам на Украйната. Стотинка не давам за тая прозападна помийна яма.
81
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 95 Е ти за това ли избяга от Украйна бе кравофил щото там и преди войната беше супер ,ама пустите му руснаци или украинските политици са некадърници и за това Украйната е най-бедната държава в цяла Европа по-бедна и от Босна и Косово,а там и война имаше
80
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
бабите пред блока твърдят, че украинските войници са масово на наркотици
79
0
 
4
 
! Отговори
До 85 преди 4 месеца
До Анонимен Руски поданик си, не отричай! И редовно гледаш пропагандните им канали и пердашиш техните опорки и наративи. Малко смоя мисъл вкарай, а не цитирай чужди, при това неверни, мисли.
78
10
 
3
 
! Отговори
Хаха преди 4 месеца
Скоро много хора ще трябва да се кланят на Русия ще ги питам тия сега дето се кланят на европсихопатите безплатно със кви очи ще гледат руски политици и ще им се молят за ресурси!!
77
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 95:Моля,уточнявай се за кои русофили пишеш!Укро русофилите или другите?!Вие всички не можете да различите украинец от руснак.Все сте русофили.
76
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Джудженцето сигурно се напива от една бира
75
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Намерили сте в България да пишете укро пропаганди затова,че руснаците били пиели алкохол хаха.Най-много да ги поканят на по ракия.Българите ще ги надпият.В Уктоленд може да върви тази пропаганда,но тук не.Нещо като с пропагандата за външните кeнeфи при условие,че най-големите богаташи в Банкя са на септични ями...
74
4
 
5
 
! Отговори
Ааа не преди 4 месеца
А гейската зависимост във Европа завзема небивали върхове!! 50 процента от населението на западна Европа са от другата страна!! Колкото и да не им се вярва на някой хора западна Европа е на дъното и ще става по зле Европа е разделена заради болните амбиции на продажниците от укройна и извънземните им шефове от фащ!!
73
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Връх, не думай. Да не се учудвате, че руските вдовици са увеличили порканеро?
72
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да живее България и българофилите.
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Да не мислите, че в Англия, САЩ, Франция, Швеция нещата с алкохола и наркотиците са розови. Във Франция във всеки голям град има клиника за лечение на алкохолици, а наркоманите е трудно да се преброят
70
2
 
3
 
! Отговори
И аз преди 4 месеца
Пикам ти на Украйната и на Украинците...
69
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
До 78 И коя пък е по нейна вина В Чечня се знае кой започна,в Грузия също и за това Саакашвили е в затвора в Сирия беше помолена за помощ от редовния сирийски президент.Още опорки имаш ли?
68
2
 
3
 
! Отговори
Информационна война преди 4 месеца
срещу Русия.
67
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 месеца
Пикам ти на Рассиата и на Расияните...
66
3
 
2
 
! Отговори
РАЗПРАВЯТ преди 4 месеца
САМО ФИЛИП КИРКОРОВ ЩЕ ГИ ОПРАВИ
65
5
 
6
 
! Отговори
До 65 преди 4 месеца
До Анонимен Ти май си от друга планета или падаш от Луната с главата надолу. Какво е направила Русия за последните 10-15-20 години? Колко войни е водила тази "миролюбива" нация (в Приднестровието, Чечня, Грузия, Украйна, Сирия)? А Крим да не би чичо Сам да е анексирал? Поне малко прикривй плиткоумието си!