Руските агенти в чужбина се завърнаха, за да търсят отмъщение

Първата им жертва бе Максим Кузминов
22 фев 2024 20:30, Нели Христова
236
Руските агенти в чужбина се завърнаха, за да търсят отмъщение
Снимка: Pixabay/alfaunicorn81

Офицерът от Спецназ с балаклава отправи предупреждението си по руската телевизия в праймтайм. "Разбира се, че ще го намерим", каза руският агент в интервю за "Россия 1", след като военен пилот дезертира в Украйна. "Можем да достигнем до всеки. Имаме дълги ръце."

Максим Кузминов, който избяга от руската армия с хеликоптера си Ми-8 през август миналата година, беше прострелян най-малко шест пъти, преди да бъде прегазен близо до Аликанте на 13 февруари.

Убийството му изглежда е дръзка проява на безпощадност от страна на руските разузнавателни агенции и знак за тяхната възраждаща се сила след нахлуването в Украйна.

Някога съветските шпиони са полагали впечатляващи усилия, за да убиват в чужбина – от убийството на украински националист в Ротердам с експлодираща кутия шоколадови бонбони през 1938 г. до убийството на Леон Троцки с брадва за ледено катерене в Мексико Сити през 1940 г. и нападението срещу Георги Марков на моста Ватерло с чадър, намазан с рицин през 1978 г.

Смъртта на Кузминов беше още един театрален акт на насилие и такъв, който припомни подобни предишни убийства, въпреки че испанската полиция твърди, че все още разследва мотивите зад убийството на 28-годишния младеж.

Според Андрей Солдатов, експерт по руския шпионаж, стрелбата в гангстерски стил в Западна Европа е имала за цел да демонстрира способността на Кремъл да убива безнаказано по целия свят.

"Руските разузнавателни агенции се прегрупираха с ново чувство за цел след нахлуването в Украйна", каза той. "Върнаха се за отмъщение".

В навечерието на войната с Украйна руските служби за сигурност - СВР, ФСБ и ГРУ - бяха раздирани от вътрешни борби и рискуваха да станат международен обект за посмешище.

Разследващи репортери от Bellingcat разкриха самоличността на двама агенти на ГРУ, замесени в отравянията в Солсбъри през 2018 г., епизод, който напомня убийството на Александър Литвиненко. Две години по-късно аматьорският опит на ФСБ да убие Алексей Навални доведе до удивително признание за вина, когато един от оперативните служители беше измамен да представи целия план, докато разговаряше по телефона със самия руски опозиционер.

Може би най-сериозният провал беше погрешното тълкуване от страна на ФСБ на украинското обществено настроение през 2022 г., което означаваше, че планът на президента Путин за бърз преврат и поставянето на прокремълска фигура в Киев, ще се окаже ужасно далеч от целта.

Но след като Навални е мъртъв и войната се обърна срещу Украйна, ГРУ, главната дирекция на разузнаването, сега изглежда иска да отмъсти за смъртта на двамата измамени втори пилоти на Кузминов. Те бяха убити след като хеликоптерът кацна в Украйна – и има признаци за нарастване Руска увереност.

Специален доклад на Кралския институт на обединените служби (RUSI) тази седмица описва подробно как ГРУ е трансформирано под ръководството на Андрей Аверянов, заместник-ръководител на организацията, който успешно отговори на масовото експулсиране на руски агенти от Европа след нахлуването в Украйна, като нае "cleanskins" — агенти без военно минало, които са по-трудни за проследяване онлайн от организации като Bellingcat. Аверянов е наблюдавал дисциплинирането на руските шпиони, ограничавайки силно използването на мобилни телефони, за да сведе до минимум изтичането на информация.

Междувременно ГРУ успешно наследи бизнес модела на групата Вагнер в Африка, предлагайки военна защита в замяна на злато и литий след смъртта на Евгений Пригожин.

Дори съперничеството между руските агенции изглежда е изгладено. "Последният път, когато видяхме това ниво на сътрудничество, беше по времето на Сталин", каза Солдатов.

Из цяла Европа руските шпиони сега изглежда се движат с лекота, факт, който принуди Христо Грозев, журналистът от Bellingcat, да избяга от Австрия поради опасения за безопасността, пишат от The Times.

Двама двойни агенти бяха арестувани в Германия по подозрение, че са проникнали във външното разузнаване на страната БНД, докато петима българи бяха задържани в Лондон миналата година за шпиониране в полза на Русия.

Руски шпиони успяха да измъкнат свързан с Кремъл бизнесмен от Италия ден след като той беше арестуван за контрабанда на западни компютърни чипове – операция, подпомогната от помощта на сръбски престъпни групи – и прокремълски кандидат спечели миналогодишните избори в Словакия след кампания обсебен от твърдения за дълбоки фалшификации и дезинформация.

Може би най-тревожното е, че докладът на RUSI предупреждава, че руските разузнавателни агенции сега се готвят да се намесят в други европейски избори тази година, не на последно място в Обединеното кралство.

Междувременно сътресенията на войната в Украйна предоставиха достатъчно възможности на руските шпиони да разширят мрежите си, според Солдатов, който твърди, че изселването на млади професионалисти, бягащи от Москва и Санкт Петербург, е създало благоприятна почва за вербуване. "Мисля, че можем да очакваме още скандали с руски агенти, проникнали на Запад", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


236
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
196
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До АНГЕЛ А според теб, Сноудън предател ли е? Защото са били убивани невинни хора, а той е изкарал на светло разни случки и престъпления. Ако някои политик в България, извършва предателства, корупция или убива хора и излезе някой да покаже на светло какви ги върши, предателство ли е, например? Хмммм, съмнявам се! Нещата са относителни понякога!
195
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Георги Марков , не е убит от руснаци, а от запад са го убили, а есхумирането е заличаване на следи от извършеното престъпление, което потвърждава още веднъж тезата, че е убит от тях! Между другото, Навални, също не е бил убит от руснаците, оказа се, че руснаците са се страхували да не бъде убит и са го местили от затвор в затвор, за да го предпазят, той се е разболял в Германия, а не в Русия, значи там са направили нещо и той затова се е прибрал в Русия, но иначе и двете страни не го харесваха.
194
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Първо да започнат от сайта "Миротворец" и т.н. , със списъка с имена на хора от различни държави, на които са сложили смъртна присъда Зеленски и приближените му! Неотдавна сложиха и Такър в този списък! Този сайт, трябва да се закрие, без значение по легален или нелегален начин, а организаторите му!
193
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
*** той откраднал руски хеликоптер и убил двама бойни другари, взел е 500к долара за това. И сега роним сълзи, как го е настигнала дългата ръка на възмездието?! Наред ли сте.
192
2
 
5
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 2 месеца
Няма друго справедливо наказание освен бавна и мъчителна смърт за предатели от този ранг. Нека бъдем обективни. Дали ще предаде Русия,ще предате Америка или България няма никакво значение. Подобни прояви трябва да се наказват не просто със смърт а смърт настъпила по особенно мъчителен за жертвата начин.Не случайно Сноудън има назначена охрана. Не се съмнявам че ЦРУ ще постъпи по същия начин стига да има възможност!
191
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
И в България всеки руснак ,собственик на имот е потенциален руски шпионин.По пътшщата безпрепятствено пътуват руснаци в автомобили с български номера,руснаци с украински паспорти,тук си имат фирми/които немат на работа само руснаци/.Скоро гледам край Варна руснаци инвеститори строят жилищни блокове.Същото наверно и на юг по морето.Естествено все край морето.Държавата разбира се не се интересува.А и нали сме руска губерния,кой му пука.
190
3
 
6
 
! Отговори
лекар преди 2 месеца
Историята за Георги Марков я прочетох в английски токсикологичен учебник.Той след инцидента постъпва в болница,където загива,без да е ясно от какво.Петнадесет дни след това разбират,че е дисидент и го ексхумират. Тогава намират сачма 1,5 мм която разгледали под микроскоп и видяли,че има множество отвори.Станало ясно,че е отровен,но само по клиничната картина са предположили,че с рицин.Наличието на рицин,не е доказано-вече не са останали и следи от отровата!
189
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Добре де, в крайна сметка и в Русия и в Украйна хората са някакъв си техен вид руснаци. Също както тюрки са както в Турция, така и в Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Туркменистан, Азербайджан и т.н. Хората русофили казват "В Крим са живели руснаци!". Добре, хубаво, но кой вид руснаци? Украинци или на днешната Руска федерация? Нали и едните и другите са руснаци? Нали и украинците са руснаци? Защо българите русофили дават Крим веднага на по-голямата държава? Нали Киевското княжество е по-старо?
188
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Печелят войната. Пишете опорки смьpдели!
187
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това на снимката е Агент Смит от Матрицата, нищо общо с кагебе.
186
2
 
2
 
! Отговори
Деди преди 2 месеца
Хубавелке-Нелке, не се завръщат а отиват там, където им е мястото!!!!
185
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Тоя пилот уби двама руски пилота. Какво да го правят, да му гледат на кафе?Турците дето свалиха руския самолет след това загубиха 40 пилота взривени в автобус.
184
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не могат ли да се занимаят и с наш Денков, че пак нещо започна да говори тъпизми?
183
2
 
14
 
! Отговори
Одисей преди 2 месеца
В Илиада Одисей убива предателят Долон с думите: "Един предател е еднакво вреден и за чужди и за свои."
182
6
 
9
 
! Отговори
каква е причината преди 2 месеца
Не е известно как е починал Георги Марков, бог да го прости, защото англичаните още не са му издали смъртен акт, в който да пише каква е причината за смъртта му.
181
3
 
16
 
! Отговори
Джак Ричър преди 2 месеца
То бива нескопосани спуснати материали, бива неграмотност , глупост и слугинаж, ама... Поне малко знание на езика, спуснат ви отгоре, поне малко обща култура на "редакторите", поне малко елементарни занаятчийски навици как се избира/композира/пише и редактира материал да имахте... (Само в "...Леон Троцки с брадва за ледено катерене..." да се вгледате в собствените си мисирщини - нормален занаятчия (не Професионалист!!!), сам би се гръмнал!). За истината, черното и бялото и... о, млъкни сърце!
180
7
 
4
 
! Отговори
Ги -888 преди 2 месеца
Четиво за книгомани. Нищо няма по -сериозно да се случи. Домашно за някои до понеделник.....Фантазии на всички разузнавателни институции по цялата планета. Изкарахте ги тези болшевики по -умни от всеки.Хайде молим.
179
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поведението на Кузминов си беше предателство .Да не говорим,че уби двама колеги.Всяка страна би наказала такъв предател.
178
6
 
2
 
! Отговори
Русоробски фронт преди 2 месеца
Мда и затова отвориха отново Гуантанамо и започнаха да окосят тревата около затвора за нови посетители от Совдепа и техните къФеви продукти Бг ***.Ще има гарантиран пердах и вързани с чувал на главата.
177
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ха ха. Тоя *** го ликвидираха украинците и дори не отрекоха. Тоя, за да предаде един хеликоптер на укрите, ликвидира двама свои приятели и получи 500 хилки награда. Е, отишъл в Испания да си ги харчи по живо по здраво, но уви. Такава е съдбата на всички предатели. Всеки обича предателството, но не и предателите.