Путин: Навални щеше да бъде разменен с други затворници

Условието било да не се връща в Русия
18 мар 2024 13:04, Стела Стоянова
88
Путин: Навални щеше да бъде разменен с други затворници
Снимка БГНЕС, архив

Президентът на Русия Владимир Путин заяви на пресконференция снощи в предизборния си щаб, че вече покойният критик на Кремъл Алексей Навални е щял да бъде освободен при размяна на затворници със Запада, съобщават ТАСС и ДПА.

На пресконференцията Путин каза, че се е съгласил на сделка за размяна на затворници, включваща блогъра Алексей Навални преди смъртта му миналия месец. Президентът посочи, че главно условие за размяната е щяло да бъде това Навални да не се връща в Русия.

Путин нарече покойния блогър по фамилия и заяви, че смъртта му е тъжно събитие.

"Що се отнася до г-н Навални: да, той почина. Това винаги е тъжно събитие. Имали сме и други случаи на починали хора в центрове за задържане", каза Путин на пресконференцията. "Не се ли е случвало това и в Съединените щати?", парира той опит на американски журналист да свърже смъртта на Навални в затвора с нивото на демокрация в Русия, отбелязва ТАСС.

Подобно развитие на събитията "се е случвало и в Съединените щати, и то многократно", каза Путин.

Според руските власти Навални е починал на 16 февруари на 47-годишна възраст в наказателната арктическа колония "Полярен вълк", близо до намиращия се точно на Северния полярен кръг град Салехард, на около 1900 километра североизточно от Москва. Обстоятелствата около смъртта му остават неизяснени. През 2020 г. Навални преживя атака с отрова. Вдовицата му Юлия Навална смята, че съпругът ѝ е бил убит в лагера.

Дългогодишният сътрудник на Навални Леонид Волков нарече изявлението на Путин "цинично", отбелязва ДПА.

Путин, който изрече името на Навални за първи път след смъртта му, всъщност е убил опонента си, каза Волков, описвайки Путин като "кръвосмучещ бръмбар", който скоро ще се пръсне.

Думите на Путин сякаш потвърждават изявлението на политическия директор на Фондацията за борба с корупцията на Навални Мария Певчих, направено около седмица след смъртта му.

Певчих каза, че е била постигната сделка за размяна на Навални с руснак, осъден за убийство в Германия, и че активистът е починал само няколко дни преди размяната да се осъществи, припомня ДПА и БТА.

Същевременно пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че вдовицата на Навални Юлия е имала възможност да дойде в Русия и да види мъжа си, но е предпочела да остане в чужбина, предаде ТАСС.

„Вдовицата на Навални много пъти имаше шанс да дойде в Русия и да види мъжа си. Тя предпочете да остане в чужбина. Защо? Вие можете да отговорите на този въпрос", каза Песков на чуждестранен журналист, говорейки с него на английски език.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още по темата: затворпутиннавални
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
1
 
! Отговори
МогилизацияКрепостни преди 1 месец
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
АЛКОХОЛИЗМЪТ изключва мозъка. ЗАТОВА АЛКОХОЛИЗМЪТ СЕ НАСЪРЧАВА В РУСИЯ. НА КРЕМЪЛ МУ ТРЯБВА стадоБЛЕЕЩО : НИЕ СМЕ ВЕЛИКИ. ЗНАЕТЕ ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕТО наСТАДОТО
74
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЧИБА, двойник на мъртвец от 2022
73
0
 
1
 
! Отговори
НАВАЛНИ МЪРТЪВ Е ПО преди 1 месец
ОПАСЕН... ПОМНЕТЕ МИ ДУМАТА... ТОЙ Е СРЕБЪРЕН ГВОЗДЕЙ В КОВЧЕЗИТЕ НА КРЕМЪЛСКИТЕвампири
72
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Който го е страх от затвора, не ходи при мечката. Навални се самоуби за слава.
71
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ясно става, че Навални е разбрал, че ще бъде освободен и разменен, което унищожава неговия план да умре в затвора като герой и мъченик и да обвини Путин. Навални се е самоубил след научаването за сделката от адвокатите.
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Чурулик пенчо - А замислял ли си се, че един свободен Навални живеещ на Запад няма никаква стойност за Запада? Естествено, че не си се замислял, защото не са ти казали по телевизията да се замислиш хахаха
69
3
 
1
 
! Отговори
Чурулик пенчо преди 1 месец
Тъкмо щеше да го пусне и той взе , че умря, приказки за малки деца. Путинчо е толкова страхлив , че напълни гащите като Пригожин тръгна със затворниците към Москва и трябваше и него да убие . Много го е страх шппиончето от КГБ ,може само да трови хората и да ги елиминира , друго не е учил . Като някой му излезе мъжката и цапа гащите .
68
0
 
0
 
! Отговори
березка преди 1 месец
Да се върнеш в страната, която току що те е отровила с новичок? Не изглежда особено разумно.
67
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
С убийството на Навални другарят Путин допусна роковая ошибка...
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Много демократичен лидер. Живите му критици намаляват скорострелно. Верно ли се мисли за безсмъртен?
65
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Путин можеше да дойде в Хага, ама не дойде. Защо ли?
64
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кликата на Джуджето, да не си мислят, че само те могат да бъдат агресивни, май забравиха, че са просто крепостни :)))
63
4
 
4
 
! Отговори
До 65 преди 1 месец
Навалная ще скандира откъдето си иска. Тя е свободен дух и не е бъзла като джуджето ти Путин. *** ти да скандираш в Африка против "загнилия" Запад. Ще те помислят за изперкала. Защо Путин не дойде в Европа да държи речи? Тресе го страх. Само от бункера и онлайн му е спокойно)))
62
0
 
3
 
! Отговори
Кире преди 1 месец
Хо хо хо- можела да дойде в Русия, ама не дошла! Защо лииии?:) Шегобийко:)
61
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с настъплението? Превзеха ли набързо Украйна?
60
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 61Защо не и пазиш суверенитета на фронта, ами си взела български паспорт и я пазиш от разстояние. Това ли ти е любовта към Русия. Ми ти си предала родината си, мари азиатка!
59
2
 
10
 
! Отговори
Васко преди 1 месец
Той и Пригожин беше реабилитиран .....но взе, че му падна самолета с куп още хора. За Путин руснаците са цифра !
58
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 61. Държава, която се отнася към другите държави като към разграден двор, трябва да знае, че всичко е реципрочно. Каквото повикало, такова се обадили. Ти пък прашинка не даваш да падне върху чуждата държава, за разлика от твоята. *** там, да се чувстваш напълно суверенно на фронта. Пази си Руската оттам, не оттук. От дивана и баба знае, пенсийо!