Бившият канцлер Шрьодер: Западът трябва да преговаря с Путин

Приятелството им можело да допринесе за спиране на войната в Украйна
28 мар 2024 12:08, Елка Василева
65
Бившият канцлер Шрьодер: Западът трябва да преговаря с Путин
Снимка: архив, БГНЕС

Бившият германски канцлер Герхард Шрьодер заяви, че все още смята, че приятелството му с руския президент Владимир Путин би могло да допринесе за прекратяване на войната в Украйна, предаде ДПА.

Още по темата
"Работили сме заедно и разумно в продължение на много години. Може би това все още би могло да помогне за намиране на решение чрез преговори – аз не виждам никакъв друг начин", каза Шрьодер в интервю за агенцията.

Шрьодер е приятел с Путин още от времето, когато е канцлер от 1998 г. до 2005 г., и продължава да работи за мажоритарно притежаваните от Русия компании, свързани с тръбопроводите "Северен поток" под Балтийско море, отбелязва ДПА. Въпреки че нарича руската атака срещу Украйна "фатална грешка", той не се е отрекъл от Путин.

Ръководството на Германската социалдемократическа партия по тази причина го маргинализира, но процедурата по изключването му се провали, припомня ДПА.

"Вярно е, че това е измерение, което е различно", каза Шрьодер в отговор на запитване защо поддържа приятелството си с руския президент въпреки десетките хиляди загинали и руските военни престъпления по време на войната в Украйна.

По думите му в един момент е изглеждало, че личното му приятелство би могло да помогне за разрешаване на изключително сложния политически проблем. "Ето защо смятам, че би било напълно погрешно да забравим всички позитивни неща, които се случиха между нас в политиката в миналото. Това не ми е в стила и не върша такова нещо", добави той.

Шрьодер визираше посредническата си мисия през март 2022 г., малко след началото на руското нападение срещу Украйна, когато по думите на бившия канцлер той първо се срещнал в Истанбул с тогавашния депутат и настоящ министър на отбраната на Украйна Рустем Умеров, а след това отишъл в Москва за разговори с Путин, посочва ДПА. Тази инициатива обаче се провали. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
13
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 1 месец
Путин ще има възможност да преговаря само пред съда в Хага.. няма друг начин.. ако не се самоубие като военопрестъпника Милошевич и да стане за смях ха ха ха
15
4
 
2
 
! Отговори
До Жоро преди 1 месец
Украйна и Нато ли визирате ?
14
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Време е Тунгуският метеорит да цопне в блатата на Москва!
13
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шрьодер още ли е в борда на директорите на Газпром?
12
6
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 1 месец
С ТЕРОРИСТИ И ВОЕННОПРЕСТЪПНИЦИ НЕ СЕ ПРЕГОВАРЯ
11
6
 
6
 
! Отговори
Акушерка от Брюксел преди 1 месец
До последния украинец.
10
9
 
9
 
! Отговори
Учете история преди 1 месец
"Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни народни деятели и патриоти: Г.Раковски, Л.Каравелов, В.Левски, Хр.Ботйов, А.Кънчев, П.Волов, Г.Бенковски и проч., са биле против официална Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото са знаяли, че нейний камшик повече боли от турския."(Захари Стоянов, из предисловието към брошурата на Г.С. Раковски "Преселение в Русия или руската убийствена политика за българите", 1886 г.)
9
9
 
9
 
! Отговори
Учете история преди 1 месец
"Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българските колонии." (Христо Ботев, в. Знаме, г. I, Букурещ, 4 април 1875 г., бр. 13, с. 51)
8
10
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И Европейските граждани мислят същото! Но Ръководното тяло от ЕС не мисли така!! И странното е,че ЕС от Икономически се превърна в Маша на САЩ! Но и какво да очакваме от Мссонски съюз?? Нищо!!
7
11
 
11
 
! Отговори
УКРИТЕ ТРЯБВА преди 1 месец
ДА ПРЕГОВАРЯТ С ПУТИН > колкото по-рано, толкова по-добре > И УКРАЙНА ТРЯБВА ДА ИЗПЛАТИ ОБЕЗЩЕТЕНИЯ ЗА УБИТИТЕ ОТ НЕЯ НАД 14 000 ЦИВИЛНИ В ДОНБАС
6
8
 
11
 
! Отговори
Жоро преди 1 месец
Путин може да преговаря само пред съда в Хага.Няма друг начин..
5
7
 
7
 
! Отговори
Учете история преди 1 месец
"Длъжност свята към милото ни Отечество налага ни да открием простодушному народу какво нещо е тая Русия и нейното мъчителско монголско правителство, и какви вечни мъки ги чакат, ако са тия излъжат и идат да влязат в нейните железни нокти. Но преди да дойдем на този предмет, нужда е да покажем вкратце нашим братям какви неприятелски сношения е имала още от стари времена с наши праотци и как тя сякога старала да ги завладей, какви же злини им нанесла досега за награда и що са тия кръстили и първите начала образования й дали."(Георги Раковски,
4
5
 
7
 
! Отговори
Учете история преди 1 месец
"(...) Обаче Русия какво направи? Тя употреби всички средства само и само да попречи на народний идеал Съединението. Не искаме да упоменаваме тука за всички интриги и подлости, които се вършеха против интересите на нашето Отечество." (Стефан Стамболов, в. Свобода, бр. 7, 19.XI.1886 г.)
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шрьодер да си гледа костенурките нинджа и да не се вре където не им е работата
2
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Дърт фъшага на 80г. - и пенция влачи и рушвети от Путин влачи :)))
1
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ШРЬОДИНГЕР-БОРИСОВ-ОРБАН-ЕРДОГАН