ФСБ стои зад Хаванския синдром?

Това твърди ново изследване, проведено в продължение на година
1 апр 2024 22:03, Нели Христова
57
ФСБ стои зад Хаванския синдром?
Снимка: БГНЕС

Загадъчното заболяване, наречено хавански синдром по името на кубинската столица Хавана, което засегна редица американски дипломати и шпиони навсякъде по света, може да е свързано с оръжия с насочена енергия (лазерни, звукови), използвани от руското военно разузнаване, пише базираната в Рига медия "Инсайдър", цитирана от Ройтерс.

Сред симптомите на хаванския синдром, който е трудно обяснимо от медицинска гледна точка състояние, са мигрена, гадене, загуба на памет и световъртеж, предава БТА.

Агенцията припомня, че според публикуван миналата година доклад на американското разузнаване е "много малко вероятно" чужда, вражески настроена държава да стои зад случаите на хаванския синдром, от който първи са се оплакали служители на посолството на САЩ в Хавана през 2016 година.

Занимаващата се с разследвания, свързани с Русия, медия "Инсайдър" обаче информира, че служители на подразделение 29 155 на руското Главно разузнавателно управление (ГРУ) са били засичани на места, на които се предполага, че американски представители са били засегнати от хаванския синдром, отбелязва Ройтерс.

Освен това, според продължилото една година разследване на "Инсайдър, в сътрудничество с екипа на предаването "60 минути" на американския телевизионен канал Си Би Ес и с германското разследващо списание "Шпигел" - високопоставени служители на подразделение 29 155 са получавали медали и повишения за работата си, свързана с развиването на "несмъртоносни звукови оръжия".

В миналото Русия е отричала да е замесена в подобни случаи, отбелязва Ройтерс. Според "Инсайдър" първият случай на поява на симптоми на хавански синдром трябва да се търси преди 2016 година. Медията твърди, че "е много вероятно да има подобни атаки две години по-рано във Франкфурт, когато служител на правителството на САЩ, назначен в американската мисия в Германия, изпада в безсъзнание от нещо подобно на силноенергиен лъч".

Конгресът на САЩ одобри през 2021 г. "Закон за Хавана", с който се дават пълномощия на Държавния департамент, ЦРУ и други американски правителствени агенции да изплащат обезщетения на държавни служители (и техните семейства), които по време на службата си (в чужбина) са били засегнати от заболяването.и

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
А доказателства имат ли? Или само хипотези, които не могат да докажат?
24
2
 
0
 
! Отговори
SAS преди 2 месеца
Пробваха да откраднат от велика Британия психотропно оръжие ,но не могат да го направят както трябва ,действа само на малки разстояния 2-5 метра,докато Британското е с голям обхват ,масово поразява
23
2
 
8
 
! Отговори
CHEERS преди 2 месеца
АМАН ОТ ПИЯНДЕТА ЯНКИ ДИПЛОМАТИ И ТЕХНИТЕ САТЕЛИТИ!!! АБСУРДНА ХИПОТЕЗА ОТ ТЕЗИ ДЕТО ВИЖДАЛИ ВЪВ ВСИЧКИ СПЕКТРИ В НАЙ-ДАЛЕЧНАТА ВСЕЛЕНА,А НЕ МОЖЕЛИ ДА ДЕТЕКТИРАТ ХАВАНСКИЯ СИНДРОМ!!! МИ ДА ПОЛЗВАТ ДРЕГЕР БЕ ИЛИ МЕТОДА НА БАЛАНСА ЗА ПРОВЕРКА НА ШОФЬОРИ,МОЖЕ И ДА ПРОБВАТ МЕТОДА С ПРЪСТА И НОСА!!!...
22
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Деменцията на БайДън е разработка на ФСБ. Те са виновни и за загубата на памет при Христо Иванов. Базедовият поглед на Асен Василев е разработен от висши служители на ФСБ и КГБ. В момента ФСБ правят опити да спрат Земята, за да слязат всички патологични лъжци.
21
1
 
5
 
! Отговори
Хе хе преди 2 месеца
До Анонимен 8 Томахоуките не можаха да изпепелят Сирия ,камо ли ..По скоро Авангардите да изпепелят Фашингтон .
20
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-новите термини в психоанализата идват от ФСБ:- Таг синдром, цитатозависимост и лайкоманиакална депресия.
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ФСБ стои зад Българския синдром:- Крадеш пари от строителство на пътища. Купуваш си с тях супер скъпа лимузина и я разбиваш в скапаните пътища.
18
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Що разтройство, главоболие, температура, болки в ставите, всякакви синдроми...все РФ е виновна.
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Параноята стои зад всеки ъгъл. За всичко Путин им е виновен. За рязкото затопляне и топенето на ледовете също. Утре ще кажат, че Путин топи ледовете, за да събуди нови вируси от каменната ера и от ерата на динозаврите.
16
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЦРУ стои зад Хаванския синдром? :)))
15
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Е, видяхте ли, бре? Видяхте ли от къде е дислексията на Киро? Киро двойния агент където чупи шишета в масата на МС.
14
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Накратко; според американското разузнаване това е малко вероятно, но според някаква литовска медия, това било много вероятно.
13
2
 
18
 
! Отговори
бре преди 2 месеца
Ново изследване доказа че фсб стои и зад днешните жеги в София. Научен експеримент или тайно оръжие не е напълно сигурно но има доказателства според много сериозна медия.
12
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Трябва вместо това да ги облъчват с "кафявата нота", за да се поотпуснат малко янките.
11
1
 
11
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 месеца
Баси, некой пак има кодирано съобщение от кораба майка на федерацията на галактическите к ретеноиди. Абе няма ли кой да обясни на тези конспиративни корифеи, че симптомите от така нареченият "Хавански синдром" , главоболие, гадене, загуба на памет и световъртеж си е класически и неподправен махморлук
10
11
 
6
 
! Отговори
Мужик преди 2 месеца
Путин е зъл гнoм!
9
2
 
3
 
! Отговори
122 преди 2 месеца
Мисля че, съм астероид.
8
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Томахавките трябва да изпепелят Кремъл
7
4
 
13
 
! Отговори
Eвала преди 2 месеца
Тия от Рига са умни колкото на агнето майка му.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"конспираторите" пак години преди всички. След десет години ново изследване" ще "твърди" че скоротечният рак и SADS-случаите са заради ковид-псевдоваксини-екссперименте. Ама сега плоскоглавите чакат да им кажат от телевизора.