Зеленски критикува Запада, Украйна не получавала оръжейна подкрепа

Киев планира нова контраофанзива за освобождаване на окупираните от Русия територии
349
Зеленски критикува Запада, Украйна не получавала оръжейна подкрепа
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски за пореден път изрази съжаление поради липсата на оръжейна подкрепа от страна на Запада в борбата срещу руската инвазия, предаде БТА като цитира ДПА.

"Нашите партньори разполагат с определени оръжия, от които се нуждаем днес, за да оцелеем. И аз просто не разбирам защо не получаваме тези оръжия", заяви Зеленски, който вчера беше в Харков в Източна Украйна, в интервю за германския вестник "Билд" и други медии на "Аксел Шпрингер".

Още по темата

Напоследък той неведнъж е призовавал за повече системи за противовъздушна отбрана и боеприпаси, припомня ДПА.

Зеленски посети Харковска област, която беше засегната от руските атаки, за да се запознае с щетите по енергийната инфраструктура и проблемите с електроснабдяването. Според интервюто за "Велт", "Политико", "Бизнес инсайдър" и Онет той също така е дал да се разбере, че продължава да се надява на германските крилати ракети с голям обсег "Таурус".

Германският канцлер Олаф Шолц и Бундестагът отхвърлили доставката на Киев на тази оръжейна система.

"Доколкото разбирам, канцлерът казва, че Германия не е ядрена сила и че това е най-мощната оръжейна система в Германия", каза Зеленски, като изглежда намекваше, че германският отказ за доставка на "Гаурус" е свързан с ядрените заплахи на руския президент Владимир Путин.

Зеленски продължава да се надява на милиарди долари помощ от САЩ за войната.

"Но обединеният Запад разполага с модерни оръжейни системи", казва Зеленски. С тях Русия може да бъде победена, а Украйна да спечели.

Зеленски потвърди също така, че Украйна планира нова контраофанзива за освобождаване на окупираните от Русия територии. За това ще са необходими повече оръжия, особено от САЩ.

Украинският лидер също така очаква бившият президент на САЩ Доналд Тръмп, който се стреми да бъде преизбран по-късно тази година, да посети скоро Украйна. Тръмп се е съгласил да получи покана. Все още обаче не е определена дата.

Зеленски неведнъж е заявявал, че без помощ от Запада Украйна ще претърпи поражение във войната. В интервюто той също така заяви, че все още иска да остане в страната в случай на предстоящ провал.

"Аз не мога да напусна страната си. При никакви обстоятелства", каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


349
Още по темата: оръжияУкрайнаЗеленски
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Грандиозния план за събаряне на Русия, прилаган 15 години, грандиозно се сгромоляса. Дори и най-посветените от спонсорите не знаят колко стотици милиарди народна пара изсипаха в канала. Дори и това не знаят, толкова са зле. Сега се чудят как да се измъкнат от украинската кал. Пари вече няма, остана само викане на глобалистка по.ми.я на висок глас. Интересно е какъв ще е финалът.
163
8
 
6
 
! Отговори
Учете история преди 1 месец
България ще се върне към историческите си корени. Там където беше 500 години, и където и е мястото.
162
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Спри се вече да я повтаряш тая провокация за контранастъплението. Ти си провокатор сорросоид и от дума не разбираш !!!
161
9
 
1
 
! Отговори
По руската телевизия преди 1 месец
По руската телевизия Владимир Соловьов каза, че Русия е сгрешила като е воювала с Турция за освобождаването на България и Гърция. За Русия днес би било много по изгодно България и Гърция да бъдат част от Турция.
160
2
 
14
 
! Отговори
35 години преди 1 месец
35 години - половин живот. Загубен живот. България отново е на грешната страна. И ако последните 35 години бяха лоши за България, то следващите 35 ще бъдат ужасни, сега ще бъде много по-лошо.
159
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Значи остана въпросът, кога ще го бесим Наркомана.
158
1
 
21
 
! Отговори
От пред блока преди 1 месец
Зеленски, брат, ако западът налее всички оръжия за войната няма да спечели Украйна, а ще спечели западът. Украйна пак ще е загубила. И като гледам западът не иска да воюва с Русия. Стига си говорил глупости, ама мисли как да спираш тоя цирк, че на света му писна вече
157
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво става с памука? ЕС намериха ли памук?
156
2
 
16
 
! Отговори
псилютно съм уверен преди 1 месец
"Абсолютно съм уверен, че контранастъплението на Украйна ще успее" заяви генералният секретар на НАТО Столтенберг през април 2023г.
155
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво стана с Хаймърсите.
154
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Термобаричните бойни глави използвани от 500-килограмовите планиращи бомби ODAB-500 са оптимизирани за неутрализиране на добре укрепени вражески позиции и функционират чрез разпръскване на газообразни химически облаци във въздуха, които след това се детонират от вакуумен експлозив, за да се освободи ударна вълна с ниско налягане. Ефектът е, че въздухът се изсмуква от затворени зони с огромна сила, разрушавайки сгради, пещери, окопи и други укрепления и разкъсвайки белите дробове на всички присъстващи в близост.
153
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
A какво става с контранастъплението? Върнаха ли вече Крим?
152
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нови мощни взривове в Одесса.
151
9
 
2
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 месец
Гопенките стигнаха ли до Берлин или още се премятат по някое незнайно поле в Украйна?
150
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Комикът не разбра, че го пуснаха по пързалката и дЕдо му Байдън се готви да го "блъсне под автобуса".
149
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/193 "Хората не искат да наливат кинти в провален проект." - КОИ "хора" бе, про'с'так? Нали 85% СТЕ про'с'таците дет гласувате за "хора"-та в Брюксел дет искат нови 100 милиарда за Украйна?
148
1
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Анонимен/180 "Никой не дава оръжие на терористи." - НАТО и нато-вска българия дават. Факт.
147
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Когато наркоманът и западняците осъзнаят, че Русия няма как да бъде победена, тогава ще си седнат на задните части. Но тогава за Украйна ще е късно, а може би и за западняците.
146
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кая, не само най-добрият, но и най-щедрият. Много десетилетия им осигуряваше необходимите и достатъчни суровини на конкурантна цена. Осигуряваше им благоденствие и искаше в замяна обикновено човешко взаимно уважение.
145
2
 
13
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
До Българин/184 "Украйна трябва да вдига бялото знаме и да преговаря!" - не и преди да бъде изчистена от про'с'таци дето гласуват Брюксел и Вашингтон да ги командват!