Зеленски вини Русия, че атакува газови съоръжени, които доставят до ЕС

Украинските сили са свалили от 34-те руски ракети от различни типове
84
Зеленски вини Русия, че атакува газови съоръжени, които доставят до ЕС
Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че руските атаки срещу енергийния сектор на страната му снощи са били насочени срещу газови съоръжения, които осигуряват доставките за Европейския съюз, предаде БТА като се позова на Ройтерс.

Русия продължава да доставя газ за ЕС през Украйна по силата на транзитно споразумение с руската компания "Газпром", чийто срок изтича през декември. Министърът на енергетиката на Украйна миналия месец заяви, че Киев не възнамерява да удължи или да поднови споразумението с Москва, която плаща на Украйна за износа на газ за ЕС.

"Основната цел беше енергийният сектор, различни съоръжения в промишлеността, както електроенергийни, така и газови транзитни съоръжения, по-специално тези газови съоръжения, които са от решаващо значение за осигуряване на безопасни доставки за Европейския съюз", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.
Украинският президент, който води кампания за осигуряване на доставки на отбранителни оръжейни системи от международните си партньори, каза, че украинските сили са успели да свалят някои от 34-те руски ракети от различни типове.

Той не посочи кои са били конкретните обекти, нито дали ракетите са ги поразили.

Украинската държавна петролна и газова компания "Нафтогаз" заяви, че Русия е атакувала нейни съоръжения, но никой не е пострадал и доставките за украинските потребители и клиенти не са засегнати.

Максим Кожицки, управителят на Лвовска област, която граничи с Полша, заяви, че неговият регион е пострадал от удари по време на нападението с крилати ракети и хиперзвукови ракети "Кинжал", въпреки че украинските сили са свалили три ракети.

Той каза, че два обекта от критичната енергийна инфраструктура в района на Стрий и Червоноград са били повредени и в тях са избухнали пожари, въпреки че аварийните служби бързо са потушили пламъците.

Зеленски повтори призивите си на Украйна да бъдат предоставени отбранителни ракети, по-специално системи "Пейтриът" (Patriot), и заяви, че Украйна се нуждае от поне седем такива отбранителни системи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: зеленски
Още от Русия
Съдът в Москва остави в ареста 12-ти арестуван за атентата в концертната зала
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
4
 
! Отговори
баба мара преди 1 седмица
естествено че тях ще атакува ти защо атакуваш кримския мост нар-ко-ман гаденколко имения накупи на гърба на избитите млади хора в ада ще гориш
76
0
 
9
 
! Отговори
Една жестока преди 1 седмица
братоубийствена война................виновните са западните масони, стратези и геополитици в Лондон, Париж, Вашингтон, Берлин и другите западни столици в Европа!!!!Целта е да се отслаби максимално Русия.............а от Украйна няма да остане нищо........ще бъде заробена за 200 години напред от западните банки!!!!
75
0
 
7
 
! Отговори
идва края преди 1 седмица
на фашисткия режим в Киев..............зеления наркоман прави пари за сметка на убитите млади момчета в Украйна, като ги праща на сигурна смърт..................в месомелачката на фронта..............Украйна няма да я има като държава или ще стане пак част от Руската федерация.
74
0
 
9
 
! Отговори
Хирургическа преди 1 седмица
операция на руснаците................нито един убит или ранен..............а тая руска недемократична газ няма да стигне до лицемерите в ЕС.............................в Лондон, Париж и Берлин.............да се обадят на Байдън да им изпрати течен американски газ!!
73
0
 
8
 
! Отговори
аха преди 1 седмица
Ще има още много бой по незаконния фашистки режим в Киев и зеления наркоман Зеленски!!!За нещастие и невинни хора ще умрат!!!
72
0
 
5
 
! Отговори
??? преди 1 седмица
Защо са им на европейците евтина руска газ???На война като на война............................................руснаците си знаят работата!!!
71
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А ти Руски рафинерии???! Ще те гръмнат скоро ми се струва,като Обикновен " украински граждани " Евреино! Чийто потекло,не ти е Украинското!-:(
70
0
 
8
 
! Отговори
Прагматик преди 1 седмица
Незаконният президент на Украйна нека да вини МИ 6 и Великобритания, защото те взривиха Северен поток, по който се доставяше газ за Европа.
69
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Явно вместо в носа си е заврял щуцера фГъзЪ
68
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Зеленски може да атакува, а Русия не, малко е нахален. Руснаците се въздържаха до сега, но явно ще променят тактиката.
67
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ПП - Подкрепяме Путин. Путин е човек на Промяната, спира газа за Европа, за да не печели за агресията срещу Украйна.
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
НАТО да ударило пише един ,ми тия са най-големите страхлци ,като зеления сямо говорят и заплашват ,я ти приятел на украинец ли се правиш )
65
0
 
7
 
! Отговори
Нане Вуте преди 1 седмица
Кво се пеняви па тоя! Нали тия тръби ги е строила Русия! Решила - взривила! Краварите без да са завинтили едно винтче гръмнаха Северния поток!!! Нагли до безобразие!!
64
0
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 седмица
От статията се разбира, че лъже.
63
10
 
2
 
! Отговори
дедо Груйо преди 1 седмица
Време Нато да удари
62
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А бе нали уж ЕС отдавна не купува руски газ!!!!! Или това са само стойки за пред глупаците, като нас, да плащаме прескъпо на прекупвачи! Значи, за едни - санкции, а за други - тлъсти печалби! Да живее ЕС!
61
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А не рева, когато взривиха Северен поток. Щом няма да подновяват договора, значи тръбите вече не им трябват! Газпром си е в правото да ги ликвидира.
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не знам за какви тръби говорите но става въпрос за газохранилище на границата с Полша. Там е съхраняван газ на западни страни и те няма да подновят договорите си. Ето това е на Зелко проблема.
59
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Естествено, че Борисов ще помогне на Русия, тя е наша освободителка и трябва да помагаме на руснаците.
58
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
БОРИСОВ ПОМОГНА НА ПУТИН ДА АТАКУВА УКРАЙНА