"Мозъкът на Путин" Дугин за русофобията и защо Западът се разпада

Руският философ пред американския журналист Тъкър Карлсън
1 май 2024 20:40, Нели Христова
412
"Мозъкът на Путин" Дугин за русофобията и защо Западът се разпада
Снимка: БГНЕС

Руският философ и политолог Александър Дугин даде интервю за американския журналист Тъкър Карлсън. 20-минутното видео е публикувано в канала на Карлсън в YouTube. Твърди се, че интервюто е записано в Москва, но не се уточнява кога.

Представяйки Дугин, Карлсън казва, че на Запад наричат философа "Мозъкът на Путин" и идеите му са "дълбоко обидни за някои хора".

"Дугин не е близък съветник на Владимир Путин. Той е писател, който пише за големи идеи. И за това книгите му бяха забранени от администрацията на Байдън в Съединените щати, не можете да ги купите от Amazon", отбелязва Карлсън.

В самото начало на интервюто Тъкър Карлсън пита Дугин каква според него е причината за "саморазрушителния път", по който са тръгнали англоговорящите страни – САЩ, Великобритания, Австралия, Канада. Дугин отговаря:

"Мисля, че всичко започна с индивидуализма. Беше неразбиране на човешката природа. Когато идентифицирате индивидуализма с човека, вие прекъсвате всички връзки с всичко останало. Индивидът беше и си остава ключово понятие, поставено в центъра на либералната идеология. Според моето разбиране либерализмът е исторически, културен, политически и философски процес на освобождаване на индивида от всякакъв вид колективна идентичност. Отхвърлянето на Католическата църква като колективна идентичност, Западната империя като колективна идентичност, последвано от бунт срещу националната държава като колективна идентичност в полза на просто гражданското общество. След това имаше голяма битка на 20 век между либерализма, комунизма и фашизма. И либерализмът отново победи. И след разпадането на Съветския съюз остана само либерализмът."

Според Дугин следващият етап на либерализма е "освобождаване от полова идентичност" и в резултат "това доведе до транссексуални хора, ЛГБТ хора и нова форма на сексуален индивидуализъм".

"И последната стъпка, която все още не е напълно направена, е освобождаването от човешката идентичност. <…> Можете да изберете вашата индивидуална идентичност – да бъдете личност, да не бъдете личност. Това си има име - трансхуманизъм, постхуманизъм, изкуствен интелект. Клаус Шваб, Реймънд Курцвейл, Ювал Ноа Харари открито заявяват, че това е неизбежното бъдеще на човечеството. Пристигаме на историческата крайна спирка. Преди пет века се качихме на този влак и сега пристигаме на последната гара", казва Дугин.

Карлсон също попита Дугин защо според него Русия "се превърна в основен враг" за Запада, по-специално за либералите в САЩ, след 2000 г., когато руският президент се смени. Той добави, че САЩ харесват първия президент на Русия Борис Елцин, защото той "е бил пияница".

"Първо, мисля, че въпросът е, че Путин е традиционен лидер. Когато дойде на власт, той от самото начало се опита да извади страната ни от световно влияние. Той започна да се противопоставя на глобалния прогресивен дневен ред. И тези хора в САЩ, които подкрепяха Съветския съюз, бяха прогресивни, те все още са прогресивни. Затова те започнаха да чувстват, че си имат работа с някой, който не споделя техния прогресивен дневен ред и който се опитва - доста успешно - да възроди традиционните ценности, държавния суверенитет, християнството, традиционното семейство", отговори философът.

Според Дугин омразата от "прогресивния лагер на Запада" не е случайна.

"Ако вашата основна цел и основна задача е да унищожите традиционните ценности, традиционното семейство, традиционните взаимоотношения, традиционните вярвания... И когато някой с ядрени оръжия - не на последно място аргумент - силно защитава традиционните ценности, тогава мисля, че има някои причини за тази русофобия и омраза към Путин", добави той.

В началото на интервюто, представяйки Дугин на публиката, Карлсон припомни, че през август 2022 г. дъщерята на политолога Дария загина при експлозия на кола, но тази тема не беше обсъдена по-нататък в разговора.

През последните няколко месеца Тъкър Карлсън също интервюира руския президент Владимир Путин и основателя на социалната мрежа VKontakte и Telegram Павел Дуров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
250
1
 
6
 
! Отговори
През това време преди 1 месец
се случи да има война в Русия. И руснаците започнаха в името на християнската любов да убиват своите братя.... в църквите се молеха за успеха на нашето оръжие и учителите на вярата признаваха това убийство, като дело, служещо на вярата. И не само тези убийства на войната, но и по време на тези бунтове, които последваха след войната,ааз виждах църковни служители, нейни учители, монаси, схимици, които одобряваха убийството на заблудени безпомощни юноши. Изповед - Л. Н. Толстой - 1879
249
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 263. Като се вземе за пример България, мисля че диктатурата е по-добра.
248
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Чакай от часовете по История да научиш нещо различно от "партийна история". Кога не задълбаеш глава в огромните книги и не прочетеш, какво се е случвано наистина като събития, си просто един безполезен кръчмар.
247
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
258 народа е рус. Това всеки го знае. Всъщност наименованието и на трите нации идва от името на рус древна народност, от която произлизат днешните руснаци, беларуси и украинци. Едно от традиционните исторически имена на украинците - малоруси.
246
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Все едно Левски да играе с Реал Мадрид и треньорчето на Левски да моли целия свят да му съберат пари и да му купят 10 футболиста на световно ниво за да е равностоен на Реал Мадрид че иначе ще отпадне. И на украинците работата е същата.
245
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Хаахх Не бе, той е за традиционното крепостничество с всички съпровождащи го "екстри".
244
5
 
6
 
! Отговори
Хаахх преди 1 месец
Значи според тоя брадатия диктатурата е по-добра от свободата.Лелелеле тия са си верно още в средновековието и нема мърдане.Ама да си свободен трябва и малко акъл и да се развиваш а не да живееш за едната водка.
243
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 259 Ти си бягал от часовете по история, затова и "познанията" ти са такива.
242
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 254. Е и в Германия и цяла Европа е така. Мюсюлманите скоро ще са повече от коренните народи на Европа.
241
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
251 опорката ти пада с епизод от историята. Жалко азовче. Карпатска Украйна е кратко съществувала непризната държава, провъзгласена на 15 март 1939 г. в град Хуст на територията на едноименната автономна област, влизаща тогава в състава на Втората чехословашка република. Непризнатата държава просъществува точно един ден до 16 март, когато унгарските войски навлизат в град Хуст (по други данни до 18 март, когато Унгария окупира цялата територия на Карпатска Украйна).
240
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 255 "няма такъв народ" Дори и руските фашисти вече признават, че има такъв народ. Явно някои са по-затънали в тази идеология дори от тях.
239
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Руснаците са варяги, някакви северни племена.
238
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 251. За САЩ ли говориш? Те правят такива неща. Месят се в работите на други държави.
237
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
250 няма такъв народ "по края" Народа е рус.Малорусия (на руски: Малая Русь/Малороссия; на украински: Мала Русь; калка от старогръцки: Micra Rosia; на латински: Russia minor или Ruthenia minor; на френски: la Petite Russie; на немски: Kleinrussland) е историческа област в Източна Европа, в североизточната част на бивша крайна и съседни части от днешна Русия
236
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 253 В Русия раждаемстта е толкова виоска заради мюсюлманите. Скоро ще са повече от всички останали.
235
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 143. В Германия раждаемостта се повишава заради мигрантите.
234
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
246 мнението си е мое, а не твое. Не си ти който решава кое как се вземало. Самият сайт ползва руският nginx.
233
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажете честно. Коя империя в света си позволява чрез кръвопролитни войни да се меси в работите на чужди народи, да прави етнически прочиствания. Да преселва народни маси от едни места към други. И да ги заселва с други маси от народ? Сетихте ли се? Коя империя прави народно инженерство? Като създава нови личности модели на хора? Пионерчета, чАвдарчета, сетете се де? Това е вашата матрошка, Русията. Същите тези неща ги е правила и срещу българите на балканите. Подпомагана от Франция и Англия.
232
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 248 "Ами аз имам не идеология" Желанието за унищожението и изличаването на един цял народ и държавата му е една от определящите характеристики на фашизма.
231
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Украйна излъга САЩ че печели войната а реално Украйна губи територии всеки ден. Когато Украйна капитулира, САЩ ще неудобни имат въпроси пред украинците.