Големият въпрос за Украйна - ще се завърнат ли бежанците в страната?

Икономическото възстановяване зависи от това
216
Големият въпрос за Украйна - ще се завърнат ли бежанците в страната?
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Според доклад на Международната организация по миграция (МОМ) близо една трета от населението на Украйна е било принудено да напусне домовете си. Около 3,7 млн. души все още са вътрешно разселени, а близо 6,5 млн. души са бежанци в други държави.

МОМ съобщи също така, че повече от 14,6 млн. души, около 40 % от населението на Украйна, все още се нуждаят от някаква форма на хуманитарна помощ, а 2,2 млн. бежанци в съседни държави също се нуждаят от помощ.

По-голямата част от бежанците в Европейския съюз (ЕС) са жени и деца, като получателите на временна закрила се състоят от 46% възрастни жени, 33% деца и 21% възрастни мъже.

Големият въпрос за Украйна е дали те ще се върнат у дома и това е от ключово значение за бъдещето на Украйна.

Вероятно много от жените, които са напуснали Украйна, ще се присъединят отново към съпрузите и партньорите си, щом това стане безопасно, но тъй като семействата може би вече са се установили да живеят в други държави, Киев трябва да разработи план за насърчаване на завръщането на хората в активна трудоспособна възраст.

Ако не го направи, това може да доведе до огромни икономически загуби за страната и до ускоряване на демографската криза, която вече предизвиква безпокойство. Населението на Украйна през 2023 г. ще бъде 36 744 634 души, което представлява спад от 7,45% спрямо предходната година, а при наличието на толкова много млади хора в чужбина възрастовият профил се увеличава.

След пълномащабната инвазия на повечето мъже на възраст 18-60 години беше забранено да напускат страната и Киев търси начини да насърчи завръщането на тези, които вече са били в чужбина или са успели да напуснат, за да подкрепят армията и икономиката му. Мъжете в изгнание във военна възраст - само в Полша те са около 200 000 - вече няма да могат да подновяват паспортите си в консулствата и ще трябва да се върнат у дома.

Това е резултат от одобрения на 16 април от президента Володимир Зеленски нов закон, според който гражданите, живеещи в чужбина, са задължени да отбиват военна служба. Те разполагат с 60 дни, за да изяснят статута си, но няма да бъдат принудени да се върнат, заяви правителството. За да насърчи допълнително хората да се завърнат у дома, Украйна също така разговаря с представители на ЕС относно бъдещите правила за миграция в блока.

В резултат на пълномащабното нахлуване на Русия в края на февруари 4,2 млн. души, избягали от Украйна, имаха статут на временна закрила в ЕС. Германия (1,3 млн.), Полша (950 хил.) и Чешката република (380 хил.) бяха основните държави, които предоставяха закрила в блока.

Още по темата
А бежанците продължават да пристигат. Данните сочат, че през декември границата на Германия са преминали още 18 905 души, а Чешката република е приела 8 155 души. През същия месец в Испания са пристигнали 2 830 души.

Анализът на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) през януари и февруари установи, че две трети от украинските бежанци искат в крайна сметка да се завърнат в родината си. Около 65% са заявили, че желаят да се завърнат - спад спрямо 77% през предходната година, а 6% планират да го направят през следващите месеци.

Докато колебливата подкрепа на Запада за въоръжените сили на Украйна и неуспехите, причинени от недостига на боеприпаси и оборудване, допринесоха за нежеланието за завръщане, състоянието на украинската икономика беше посочено от много бежанци в интервютата с изследователите.

Според ВКБООН около 55 % от интервюираните завърнали се бежанци в Украйна са заявили, че възможностите за работа са по-малко, отколкото са очаквали.

Въпреки че изглежда, че националната икономика се възстановява, като през четвъртото тримесечие на 2023 г. БВП нарасна с 4,7 %, а Националната банка на Украйна прогнозира увеличение от 5,8 % през 2025 г., повечето украинци в страната и чужбина все още изразяват несигурност за своето бъдеще.

Според проучване, проведено от Центъра „Разумков“ през януари, 41% от гражданите смятат, че събитията в Украйна се развиват в правилна посока, докато 38% са на обратното мнение.

Повечето от тях отбелязват влошаване в сравнение с началото на 2023 г. в области като цените и тарифите (86%), икономиката (68%), стабилността (64,5%), доверието в бъдещето (63,5%) и благосъстоянието на семействата им (58%).

Въпреки че повечето фирми са устояли на предизвикателствата и са продължили да работят, като 59% от доскорошните фирми са напълно отворени, а 21% са затворени (само 3% за постоянно), нивото на безработица остава високо - 13,7% към март.

В същото време доклад на Световната банка установява, че около 15% от фирмите не са в състояние да изпълняват поръчки поради разселване на работници, жертви на бойното поле и наборна служба, като в южните райони този процент нараства до 20%.

За да не допусне икономиката на Украйна да бъде доминирана от пенсионери, хора с увреждания и нуждаещи се от социална закрила, правителството в Киев трябва да насърчи завръщането на своите хора - както за производствените линии, така и за фронтовете.

Катерина Одарченко, Center for European Policy Analysis/БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


216
Още по темата: Украйнабежанци
Още от Свободно време.
Как да не изглеждате отчаяни в любовта?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
156
3
 
20
 
! Отговори
реалист преди 4 седмици
за жалост Америка постигна каквото искаше , а именно над 22-25 мл. души напуснаха Украина . И , не , няма да се върнат . Работя с украинци още от преди патакламата .Реално войната им помогна да излязат и да започнат работа и живот в други страни . Те го казват .Проблемът е ,че така желаните територии , уви , сега са под контрол на Русия .И дори тая дивотия някога да приключи , тия хора няма да се върнат
155
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Едва ли ще се завърнат. Това би означавало да плащат много големи дългове с години. Всъщност въпроса е ще я има ли Украйна като независима държава или не. Ако я няма хората ще се завърнат и няма да плащат дълговете.
154
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Украйна Е мъртва. Всички го знаем, но не го говорим. Държавата Украйна, изплувала изпод руините на СССР вече не съществува. Предстои да видим какво ще изплуива изпод руините на Бандеровският проект на САЩ.
153
0
 
9
 
! Отговори
мак преди 4 седмици
Някои ще се върнат, други ще предпочетат да останат там, където са сега, особено ако гостоприемната държава продължи да ги третира като бежанци с всичките им права. Кой ще иска да остави сегашен живот в ес и да се върне на разрушени територии? Така е по-лесно, дори войната да свърши, освен това ес им обеща да възстанови украйна, те няма да имат грижа.
152
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Колкото българите ще се върнат, още по-малко пък украинците.
151
4
 
26
 
! Отговори
Хах преди 4 седмици
Тези от зельовите туристи, а не бежанци, които са си устроили вече живота няма как да мислят за завръщане в една полу държава, в която командори един фашист бандеровец! Защото този клоун, просяк на оръжия и пари в момента даже е и нелегитимен като президент!
150
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Луди ли сте? Кой млад човек с всичкия си ще се върне, за да го пратят в месомелчаката или да живее в среда на рулетка ни и корупция? Ще има някои заслепени от патриотична пропаганда, но да не се заблуждаваме - повечето хора ще предпочетат живота и здравето си пред това да бъдат убити или осакатени за болните амбиции на шепа политици.
149
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Трябва да се върнат и да пребият Зеленски от бой.
148
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Украинските граждани отдавна Искаха да Избягат от Украйна! И сега да ги " върнете"??? Забравете!!!-:) В Украйна остана само УкроФашисткивт режим!С един Незаконен вече " президент" и август вече И с Един Незаконен Парламент! " Рада" или както там го наричат!-:)))
147
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Въпроса е къде да се " върнат"? В Руините? Там където Русия е стъпила и нито един украинец няма да стъпи повече там? -:)
146
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ЩЕ СЕ ВЪРНАТ НА МУК
145
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
ДА бе. Ще си зарежат доходния древен занаят и сутеньорството и да отидат да *** заради кефа на новоизпечения собственик на имота на Чарлз III
144
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Зависи на кой как му се е стекъл живота в чужбината. Дали е с професия, дали учи в университет, дали е родила в съответната държава, дали децата са на училище там и т.н. Дадоха им доста преимущества за работа и учение, така че кой както са му личните неща. Едва ли някой ще се върне от патриотизъм към корумпираната си в повече от България държава.
143
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До Анонимен 158 Ще се върнат по един или друг начин.
142
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Да бе,да. Ще се върнат ама друг път. Преди десет дни в автобуса една джуклеста украинка и мъжът и пътуваха предоволни от Истанбул към България. Зеленски да лежи на тая кълка.
141
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
До SS Украинците да не са луди да се върнат към руский мир с мизерията и калта? Поне дано собствения си пример да "разбереш", то е ясн, че за останлото ще се правите на неразбрали до последно.
140
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 седмици
Ooo хохалите не искат да се връщат и мраат за краварските интереси.. каква изненада?!
139
0
 
8
 
! Отговори
SS преди 4 седмици
Съпругата ми е от жълтата раса. Имам брак с нея от 32-33 год. Наскоро празнуваше рожден ден. Поканих,роднини,дори работниците ми от фирмата. Имаше музика,танци,дори тя игра хоро. Аз стоях и пушех. Като през филмова лента на бърз кадър ми мина всичко през очите. Виждах я да работи в дъжда,мокра и кална, спомних си как и дадох последните си консерви за да не умре от глад.Сега имаме всичко. Та питам? Да не е луда от гол патриотизъм да се върне в старата си родина.
138
2
 
17
 
! Отговори
Адмирации преди 4 седмици
Трябва да се върнат, за да защитават демокрацията в Държавата си! Полските и литовските братя започнаха да говорят за депортация на мъжките бежанци. Справедливо! Скачаха по площадите и искаха да убиват москали, сега е редно да хванат оръжие и да воюват, нали това искаха! Нека желанието им се сбъдне!
137
1
 
17
 
! Отговори
До Анонимен 142 преди 4 седмици
"А какво става с членството на Украйна в ЕС? Украйна стана ли вече член на ЕС?" - - - Когато стане член на НАТО и на междуплатентия марсиански съюз, управляван от малки зелени човечета. И когато си върне Крим посред кукуво лято.