Приятелство без граници: Пекин обаче не иска да е зависим от военната машина на Русия

Си пътува до Франция, Сърбия и Унгария, за да популяризира Китай като надежден партньор
16 май 2024 18:45, Анисия Иванова
170
Приятелство без граници: Пекин обаче не иска да е зависим от военната машина на Русия
Снимка: БГНЕС/EPA

Руският президент Владимир Путин заминава за Китай на първото си посещение в чужбина през новия си мандат, подчертавайки жизненоважното значение на отношенията, тъй като Пекин е изправен пред нарастващ натиск от страна на САЩ с цел ограничаване на подкрепата, която оказва на Москва, за да може тя да продължава войната си в Украйна.

Путин, който удължи почти четвъртвековното си управление на строго контролирани избори през март, е в Пекин от 16 май и ще посети северния град Харбин, където ще участва в церемонията по откриването на осмото руско-китайско изложение. По време на разговорите с китайския президент Си Дзинпин той вероятно ще даде приоритет на противопоставянето на предупрежденията на САЩ към Китай по отношение на търговията с Русия.

Двамата лидери, които обявиха "приятелство без граници" само няколко седмици преди Путин да нахлуе в Украйна, са се срещали повече от 40 пъти, откакто Си дойде на власт през 2012 г. Китай, който помогна на Русия да издържи на безпрецедентните американски и европейски санкции, наложени заради нахлуването на Кремъл в съседната страна, е изправен пред нарастващи заплахи от страна на САЩ за ответни мерки.

Втората по големина икономика в света се превърна в незаменим съюзник за Русия, която разчита на Китай като пазар за енергията си и доставчик на военните си нужди. Това понякога поставя Путин в неудобно положение, тъй като Пекин е предпазлив към неговите заплахи за употреба на ядрено оръжие и съзнава необходимостта да запази неограничен достъп до ръководената от САЩ глобална икономическа система.

Решението на Путин да превърне Пекин в първата си чуждестранна дестинация след встъпването си в длъжност миналата седмица показва, че "Китай без съмнение е нашият основен партньор", каза Фьодор Лукянов, ръководител на Съвета по външна и отбранителна политика, който съветва Кремъл. "В някои аспекти ние нямаме друга алтернатива", смята той.

Посещението се случва само няколко дни след като Путин назначи Андрей Белоусов, икономист и технократ, за нов министър на отбраната на мястото на дългогодишния Сергей Шойгу, което е сигнал, че руският лидер смята, че предстои продължителен конфликт. Няколко други видни служители, някои от които с опит в работата с Китай, запазиха сегашните си длъжности. Вицепремиерът Александър Новак, който наблюдава отношенията на Русия с групата на страните износителки на петрол ОПЕК+, запази поста си, като добави към отговорностите си и надзора на националната икономика.

В допълнение към срещата на четири очи със Си, към Путин ще се присъединят и Белоусов и Шойгу за разговори при закрити врата, съобщи външнополитическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков, според информационната служба Интерфакс. Новак, външният министър Сергей Лавров и управителят на Банката на Русия Елвира Набиулина са сред множеството други официални лица, които също ще участват в разговорите, каза той.

През последните седмици САЩ засилиха предупрежденията към китайските банки и износители за последствията, ако те помагат за укрепване на военния капацитет на Русия.

През декември Министерството на финансите обяви, че ще наложи вторични санкции на банките, които улесняват сделки, при които Русия се снабдява с полупроводници, сачмени лагери и друго оборудване, необходимо за нейната армия – дори и да не знаят, че го правят.

Според Александър Габуев, директор на Руския евразийски център "Карнеги" и експерт по руско-китайските връзки, банковите транзакции между Русия и Китай като цяло вече са се сблъскали с пречки. "Смразяващият ефект от политиката на САЩ вече е налице", каза той.

Двамата лидери и техните високопоставени служители биха могли да потърсят решения, като например да определят по-малки банки, които не са изложени на риск от финансовата система на САЩ, да извършват транзакции с Русия, каза Габуев.

Китайският посланик в Русия Джан Ханхуей заяви в интервю за руската държавна телевизия миналата седмица, че санкциите на САЩ са причинили "известни смущения" в търговията между двете страни. Той добави, че "двете страни водят активни консултации и се стремят да намерят ефективни решения възможно най-скоро".

В писмено интервю за официалната китайска информационна агенция Синхуа, публикувано в сряда, Путин заяви, че е уверен в икономическите отношения с Пекин.

Задвижвана от продажбите на руски нефт и газ, както и от покупките на електроника, промишлено оборудване и автомобили, търговията на Москва с Китай ще достигне рекордните 240 млрд. долара през 2023 г., което е над два пъти повече от 108 млрд. долара през 2020 г.

Въпреки разрастващите се икономически връзки износът на Китай за Русия е намалял с 13% през април спрямо година по-рано, което е вторият пореден месец на годишно намаление, според данни на китайските митници. Руски медии съобщиха, че в края на март китайски банки са започнали да блокират плащания от компании в Русия, които купуват компоненти за сглобяване на електроника.

"Превърна се в традиция двамата държавни глави да се посещават един друг при първите си задгранични пътувания през новия президентски мандат", което е израз на взаимно доверие, заяви Уан Иуей, професор по международни отношения в университета Ренмин в Пекин, съобщава Bloomberg TV Bulgaria.

Въпреки това Пекин не иска да бъде възприеман като зависим от военната машина на Русия, каза той. "Китай иска да изгради многополюсен свят с партньори, включително европейски държави – както показа неотдавнашното пътуване на президента Си – а не само с Русия", каза Уан, който е и бивш китайски дипломат в Европейския съюз. Миналата седмица Си пътува до Франция, Сърбия и Унгария, като се стреми да популяризира Китай като надежден партньор.

В областта на енергетиката на дневен ред ще бъдат преговори за нов договор за доставка с Китай. Русия почти загуби позициите си на европейския газов пазар след инвазията, а газовият гигант ПАО "Газпром" вижда заместител в Китай, най-големия вносител на енергия в света.

Понастоящем "Газпром" доставя природен газ в Китай само по един маршрут – газопровода "Сила Сибири". Доставките нарастват постепенно и се планира да достигнат рекордните 38 милиарда кубически метра годишно през следващата година. Предвижда се те да се увеличат с още 10 млрд. куб. м, като доставките ще започнат от 2027 г., съгласно отделен договор, подписан през 2022 г.

Амбицията на Русия е да постигне ново споразумение с Китай, като един от вариантите е потенциална нова връзка "Сила Сибири 2" през Монголия, която би могла да увеличи доставките на "Газпром" на изток с 50 милиарда кубични метра годишно.

Въпреки че Путин и Си може да обсъдят договора при срещата си, руската страна не очаква окончателно споразумение този път, според запознат с въпроса.

Дори Китай и Русия да се споразумеят за нова сделка, потоците на Газпром към азиатската държава няма да надхвърлят половината от това, което доставяше за Европа, и ще бъдат по-малко изгодни, като цената на руския газ за Китай ще бъде по-ниска от тази за останалите европейски клиенти поне до 2027 г., според икономическа прогноза, изготвена от Министерството на икономиката.

Друг източник на безпокойство за Русия е стремежът на Украйна да събере международна подкрепа за конференцията през юни в Швейцария, която има за цел да насърчи искането на Киев за изтегляне на руските войски от окупираните територии като предварително условие за възможно мирно споразумение.

"Ключът тук е дали Китай ще присъства, или не", казва Лукянов от Съвета за външна и отбранителна политика. "Москва отчита риска, че конференцията ще създаде впечатление на световната сцена, че всички са за мир, освен Русия."

Въпреки това Китай продължава да продава на Русия компоненти с двойна употреба на стойност над 300 млн. долара месечно, определени от САЩ и техните съюзници като важни за производството на оръжия като ракети, безпилотни самолети и танкове, според проучване на Фондацията за международен мир "Карнеги", публикувано на 6 май.

Предоставянето на компоненти вместо оръжия позволява на Пекин да убедително да отрича подобни обвинения, а подкрепата за Русия отклонява американските ресурси от Индо-тихоокеанския регион, където Китай и САЩ си съперничат, се казва в проучването.

За Китай "те не искат Русия да загуби" войната в Украйна, каза Габуев от Карнеги.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


170
Още от Русия
Путин знае заплахите в руската история: Загуба на война или срив на икономиката
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
143
2
 
7
 
! Отговори
машината на Русия преди 2 седмици
СКЪРЦА, А КИТАЙ СИ ГЛЕДА ИНТЕРЕСА.
142
7
 
1
 
! Отговори
Банкеръ преди 2 седмици
Мдаа този път с печатане на долари няма да стане.Само със злато,което САЩ и Европа нямат.Освен да спечелят войната в Украйна,което няма как да стане.Каква ли чупка в кръста ще направят предстои да видим.
141
1
 
8
 
! Отговори
СпецВоенОБИРАция преди 2 седмици
ЗА ПЕРАЛНИ И ТОАЛЕТНИ ЧИНИИ ВЪРВИ ПО ПЛАН !
140
0
 
3
 
! Отговори
Без паника, моля ! преди 2 седмици
България ще оцелее, за разлика от други, които са зяпнали да глътнат света, НО ЩЕ СЕ ПРЪСНАТ НА МАЛКИ, МАЛКИ, МАЛКИ ПАРЧЕНЦА !
139
1
 
6
 
! Отговори
Въпросче преди 2 седмици
Хм, странно. Неизвестно защо, за 3 (трети) път ме трият. Да не би да има някакви правила, които не спазвам ? Кой да ти каже...Та, да питам пак.Забелязал съм, че ако напишеш к.U.r. или някоя друга неприлична дума, те цензурират със звездички. Ето така - ***. Обаче ако напишеш путин, не те цензурират. Някой знае ли, защо е така ?
138
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Аз сънувах ядрен взрив, след което Русия се разпадна. А медии, политици и аналитици какво казват, не ме интересува. На тях им плащат, за да си чешат езиците.
137
1
 
10
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 седмици
МЕЖДУ КОМУНИСТИ---- НЯМА ПРИЯТЕЛСТВО....ИМА САМО ПОЛИТИЧЕСКИ ИНТЕРЕСИ И ДЪЛБОКИ ПОДОЗРЕНИЯ....ХАХАХАААА ./..Защото такъв е " комунистическия морал на простака.. /
136
1
 
10
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 2 седмици
КИТАЙ НЕ ВЯРВА НА РУСИЯ, ЗАЩОТО ЗНАЕ КАКО СЛЕДВА ОТ Т.Н. " ГОЛЯМА ЛЮБОВ"--- КАКТО БЕШЕ С СССР И РАЙХА...КИТАЙ И ВИЕТНАМ....и пр.../парен комунист --- кашата дуе.../
135
1
 
8
 
! Отговори
Африка е.... преди 2 седмици
....по- голям пазар от Русия и затова Китай е неизменно в него, защото плаща и има суровини, за разлика от Русия, която парите и са вече слаби и суровините и намаляват.
134
2
 
9
 
! Отговори
СМЕХ.... преди 2 седмици
Военната машина на Русия, не може да произвежда нищо, освен оръжия и полезни изкопаеми--- затова се нуждае от Китай и нейната електроника и храни.Без тях, няма ракети и модерни оръжия, нито мамбо за народа...!
133
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Русия е огромен пазар. За сравнение - само през миналата година в Русия само продадените нови леки коло са повече, от мобилните телефони, продадени в Турция. А турчетата са 80 милиона.
132
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Пекин не е зависин от армията на Русия. Има си достатъчно капацитет да накара всеки, захванал се с него да съжалява. Друг е въпроса, че ако запада започне да воюва с Русия, Китай ще довърши запада, а ако запада започне да воюва с Китай, Русия ще довърши запада. Ресурсите са в Русия, производството е в Китай, запада няма много полезни ходове в близко бъдеще.
131
4
 
10
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 2 седмици
Който не е следил новините - Путин и Си изгледаха концерт и се прегърнаха, за да отпразнуват удължаването на търговското споразумение с което Росия продава на Китай газ на половин цена. Балшая пабеда в руския мир.
130
7
 
7
 
! Отговори
Приятелство без гран преди 2 седмици
Китай се обедини с Русия заради Американските мераци да властват над света. А не предоставя оръжие и военна техника на Русия щото няна нужда. Укроландия е слаба и вече победена. На Запада това отдавна е ясно. Както и че бай Дън "давайки" тези помощи всъщност спонсорира американските военни корпорации и КРАДЕ от тези помощи за себе си и семейния си бизнес. А основно Китай е с Русия защото иска да има подкрепа когато СКОРО ЗАПОЧНЕ АНЕКСИРАНЕТО НА ТАЙВАН. Скоро... Много скоро.
129
7
 
8
 
! Отговори
Правилното преди 2 седмици
Колко силна би била Европа, ако се обедини с Руските суровини , изгони мигрантите и започне сама да се охранява и произвежда необходимото....
128
8
 
7
 
! Отговори
НОМЕР2 преди 2 седмици
Арестувайте Путин! Предайте го на съда!
127
7
 
2
 
! Отговори
Чери00 преди 2 седмици
Ех урки, урки, много сте прости за да се вържите на западните лъжи за някаква победа и сега хем да ревече хем да бягате!НО НЯМА НИЩО, ВСЯКО НЕЩО С ВРЕМЕТО СИ!
126
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 127 offfЩе го търси ако го има още
125
6
 
3
 
! Отговори
Жиката преди 2 седмици
Ще се ползва Австралия за ядрен полигон.Жалко за хубавите кенгурута.
124
7
 
11
 
! Отговори
offf преди 2 седмици
Аз пък не виждам как Русия ще си взаимодейства с Китай, , освен да продава евтина суровина... Китайците си купуват от русия евтино (по-евтино от времената когато ЕС си купуваше от русия) и това е ... На китай му трябва западният пазар, не руския , където средната заплата е 1000долара. Русия вече е васал на китай, а номера на китайката няма да е много приятен, когато станат още по зависими. Руснака ще търси ЕС след путин, ама..