Хеликоптерът на иранския президент е изгорял напълно, надеждите да бъде намерен жив са малки

На борда е бил и външният министър на Иран
Обновена: 20 май 2024 06:53 | 20 май 2024 06:15, Елка Василева
57
Хеликоптерът на иранския президент е изгорял напълно, надеждите да бъде намерен жив са малки
Снимка: архив, БГНЕС

Екипите, които участват в операцията по издирване и спасяване, са достигнали до останките на хеликоптера на иранския президент Ебрахим Раиси, който се разби вчера в труднодостъпен район в Северозападен Иран, съобщи иранската държавна телевизия, цитирана от Ройтерс. Засега няма информация за състоянието на пътниците в хеликоптера.

Още по темата
Ръководителят на иранския Червен полумесец Пир Хосейн Коливанд каза по държавната телевизия: "Движим се към останките от катастрофиралия хеликоптер на президента Раиси, ситуацията не е добра".

Няма признаци на живот в останките от хеликоптера на президента на Иран Ебрахим Раиси, каза по иранската държавна телевизия ръководителят на иранския Червен полумесец Пир Хосейн Коливанд, след като спасителните екипи достигнаха тази сутрин до мястото на катастрофата, предаде по-късно Ройтерс.

Пред Ройтерс ирански представител е казал, че хеликоптерът е изгорял напълно при катастрофата, а надеждите Раиси да бъде намерен жив са малки.

Иранският президент заедно с външния министър Хосейн Амир Абдолахиан и други високопоставени ирански представители е бил на борда на хеликоптера, който според съобщенията на иранската държавна телевизия е направил „твърдо кацане“ в Северозападен Иран. Операцията по издирване и спасяване е затруднена от трудния терен в района и неблагоприятните атмосферни условия.

По-рано Анадолската агенция съобщи, че турски безпилотен летателен апарат „Акънджъ“ е идентифицирал рано тази сутрин източник на топлина, за който се предполагаше, че може да идва от мястото на катастрофата на хеликоптера. Засега няма официална информация дали останките са намерени на посоченото място. След катастрофата на хеликоптера на Раиси турското министерство на отбраната изпрати безпилотен апарат „Акънджъ“ и хеликоптер „Кугър“ с възможност за нощно виждане за участие в спасителната операция.

Ройтерс определя Раиси като хадлайнер и смятан за възможен приемник на Върховния ирански духовен лидер аятолах Али Хаменей, който подкрепя политиките му. Шейсет и три годишният Раиси беше избран на президентския пост през 2021 г. и от заемането на длъжността разпореди затягането на законите за морала, беше начело на кървавото потушаване на антиправителствените протести и държеше твърда линия в ядрените преговори със световните сили.

Катастрофата идва в момент на нарастващо недоволство в Иран около редица политически, социални и икономически кризи. Иранската теократична власт е под международен натиск заради спорната ядрена програма на Техеран и заради задълбочаващите се военни връзки с Русия по време на войната с Украйна.

От нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври и израелската операция в Ивицата Газа конфликти с участието на свързани с Иран групи избухнаха на много места в Близкия изток.

Раиси беше на границата с Азербайджан, където заедно с азербайджанския президент Илхам Алиев откри язовир, изграден като съвместен проект на двете страни. Хеликоптерът му се разби на връщане от церемонията, припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от Образование
"Сега ще ти кажа как е правилно, после - как да го напишеш на изпита"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Някой преди 1 седмица
Сега ще вият по цял ще превъртят съвсем щуромера ако треснат и по някоя трева и хероин отиде крийте се. Децата на училище като станем европейци. От виенето им сигурно и небето и земята ще се съберат кой ще ги понася я земетресения я потопи гръм турнадо бой Мордор и Армагедон.
45
0
 
0
 
! Отговори
Към 27 преди 1 седмица
Разсмя ме с точно попадение хахаха. Буквално е така.
44
0
 
0
 
! Отговори
Някой към 31 преди 1 седмица
Тогава съвсем ще си тюрбан кърпа с рокля. Понякога мозъка си използваш ли го????
43
0
 
0
 
! Отговори
Някой към 42 преди 1 седмица
Никой вече не върви с гаранция. Чак сега ще започнат да разбират една малка част с някакъв мозък, повечето ще продължат да бъдат прости колкото си поискат на всякаква цена. Това което допуснаха мафията от алчност и простотия сами ще видят и резултата.
42
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
я волята на алаха, я волята на 'нетаняха' :)
41
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мосад не прощава.
40
0
 
12
 
! Отговори
Мосад преди 1 седмица
Случва се.
39
4
 
9
 
! Отговори
Иван преди 1 седмица
Дали има що годе нормален човек на планетата, който да вярва, че това е случайност. Едва ли.
38
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Отиде при Пригожин.
37
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Такава е била волята на Аллаха.
36
1
 
9
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
По-интересно е дали има останки, които да докажат, че е загинал, а не завлечен към Подмосковието...
35
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мани го тоя. Аятолахът е важен.
34
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Сега и ако аятолаха вземе да се разболее от скоротечен рак, ще повярвам в чудесата, сътворени от човешка ръка. Израелците за пореден път доказаха, че с тях шега не бива.
33
17
 
17
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 седмица
Иран са иддийодска държава, така че всякакви акции срещу тях са оправдани, но тука става въпрос за един човек със само представителни функции, за който не си струва да се хаби ресурс и да се рискуват ценни агенти. Ако изобщо това е убийство, а не обикновена катастрофа, най-голям интерес и възможности да го извършат имат руснаците. На тях много им се иска да се отвори втори фронт между Израел и Иран, който да отвлича вниманието к ресурсите на САЩ. Освен това Путин е сериен убиец с авиокатастрофи.
32
19
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 38: като знаем колко добре се целят кроманьонците от Кремъл, най вероятно бомбите им ще паднат я в Масква, я в Петербург, ама така е когато нация която не може да направи кафемашина се опитва да прави ракети.
31
17
 
22
 
! Отговори
САЩ са измет преди 1 седмица
С нетърпение очаква първата ядрена бомба да падне в САЩ. Ще празнувам цяла година от щастие, че американците измират гърчейки се като торни червеи на жарко слънце.
30
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Браво на Мосад! Ювелирна акция в техен стил. Да подкарват и останалите от Хамас и Хизбула, дето се крият зяят от разни дупки по света.
29
25
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чудесна новина! Още един сатрап отиде, където му е мястото. Дано Путин скоро отиде при него! Амин!
28
15
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
следващия е аятолаха! Него ще го гръмнат в бункера!
27
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Много виден стана държавния тероризъм, не отива на добре това!