Рамо до рамо: Съюзници на Путин помагат на Русия да преобърне водения от САЩ световен ред

Въпреки санкциите Москва остава всичко друго, но не и изолирана
20 май 2024 21:40, Анисия Иванова
172
Рамо до рамо: Съюзници на Путин помагат на Русия да преобърне водения от САЩ световен ред
Снимка: БГНЕС/EPA

Владимир Путин приключва пътуването си до Китай, където топлите му връзки с президента Си Дзинпин доведоха до процъфтяваща търговия и засилване на координацията в областта на отбраната. Повече от две години от началото на неговото нахлуване в Украйна през февруари 2022 г. това е далеч от усилията на САЩ и техните съюзници от Г-7 да изолират руския лидер.

Те наложиха широки санкции, замразиха чуждестранните активи на Русия и изхвърлиха големите руски кредитори от системата за финансови съобщения SWIFT. Година по-късно Международният наказателен съд издаде заповед за арест на Путин с обвинения във военни престъпления. Москва изглеждаше притисната в ъгъла.

Прегръдката на Китай се отразява от мрежа от други държави, които не позволяват на Русия да стане парий. Мнозина се присъединяват към Москва, за да подкрепят съвместните интереси на срещи на върха като Групата на 20-те и да съперничат на западните сили в клубове като БРИКС. Някои са водени от прагматичен личен интерес, като се фокусират върху енергийни, търговски или икономически съображения. За други военното сътрудничество или оръжията са в основата на сближаването. По-често те споделят обща перспектива с Русия - желание да изменят световния ред след Студената война, воден от САЩ.

Китай
Какво получава Русия: Китай е дипломатически и икономически спасителен пояс за Москва. Русия купува електроника, промишлено оборудване и автомобили, докато продава на своя азиатски съсед нефт и газ, дори ако - както при газа - те са с отстъпка от това, което някога е печелила от доставките на Европа. Двустранната търговия достигна рекордните 240 милиарда долара през 2023 г. Но тя има мощен партньор, който споделя целта на Кремъл да оспори водения от САЩ ред и да изключи водените от Вашингтон съюзи от това, което те смятат за своя сфера на влияние, което Москва може би цени най-много.

Какво получава Китай: Пекин също изпитва удоволствието от друга могъща авторитарна държава до себе си, докато се стреми да промени международния ред. Русия и Китай все повече координират позициите си в Съвета за сигурност на ООН, където и двете имат вето, и направиха обща кауза срещу САЩ. Военното сътрудничество се задълбочава и Русия е продала на Китай някои от най-модерните си оръжейни системи. Една руска победа в Украйна би отслабила влиянието на САЩ, докато Китай обмисля амбициите си относно Тайван, който твърди, че е негов.

Саудитска Арабия
Какво получава Русия: Първо и най-важно, Русия помага за оформянето на глобалния пазар на петрол и максимизиране на важните приходи за Кремъл чрез алианса ОПЕК+ на страните производителки на суров петрол, в който двете страни доминират. Саудитска Арабия направи всичко възможно, за да не осъди Русия след началото на войната. Путин също посети кралството през декември в рядко излизане в чужбина, който показа, че той все още е добре дошъл в някои части на земното кълбо.

Какво получава Саудитска Арабия: Освен партньорството в ОПЕК+, Саудитска Арабия се възползва от руската помощ, за да избегне статута на парий. Путин беше един от малкото лидери, които прегърнаха престолонаследника Мохамед бин Салман с усмивки и ръкостискания на срещата на върха на Г-20 през 2018 г. два месеца след като агенти от неговата страна убиха колумниста на Washington Post Джамал Хашоги. Президентът на САЩ Джо Байдън оттогава промени курса на по-ранен обет да изолира Рияд заради убийството на Хашоги и се опита да укрепи съюза на двете страни. Но тъй като саудитската външна политика е все по-транзакционна и се ръководи от икономически интереси, връзките с Москва вероятно ще се задълбочат.

Турция
Какво получава Русия: Путин жонглира с геополитическото съперничество с турския президент Реджеп Тайип Ердоган на места като Сирия, Либия и Кавказкия регион, като същевременно насърчава търговията с третия си по големина пазар за износ миналата година. Турция също се превърна в ключов център за непряк внос на санкционирани стоки, към които Русия се стреми, и помощ за Путин да запази глобалните връзки на страната си.

Какво получава Турция: Докато застана на страната на Украйна във войната, Ердоган отказа да се присъедини към санкциите срещу Русия, която е основен доставчик на газ за Турция и строи първата ѝ атомна електроцентрала. Туристическият и селскостопанският сектор на Турция разчитат в голяма степен на руския пазар. Ердоган се позиционира като самопровъзгласил се за посредник между Украйна и Русия, помагайки за посредничество при сделки за доставки на зърно и размяна на затворници.

Иран
Какво получава Русия: Русия се обърна към Иран за дронове, за да подпомогне войната си в Украйна и изгражда търговски маршрут с Техеран, свързващ се с Индия, което може да помогне за отслабване на въздействието на международните санкции. Руски и ирански официални лица обсъдиха засилване на финансовото и банковото сътрудничество за облекчаване на санкционния натиск, като Москва се учи от опита на Техеран от десетилетия в изолация.

Какво получава Иран: Иран търси от Русия оръжия, включително системи за противовъздушна отбрана и изтребители, които да заменят остарялото оборудване. Освен това разчиташе на Москва за изграждането на атомната електроцентрала в Бушер. Техеран се присъедини към Русия, за да подкрепи президента Башар ал-Асад във войната в Сирия и споделя враждебността на Москва към присъствието на САЩ в Близкия изток.

Индия
Какво получава Русия: Индия, третият по големина потребител на суров петрол в света, е основен купувач на намален руски петрол след нахлуването в Украйна, но по-строгото прилагане на санкциите на САЩ, които се стремят да спрат потока от петродолари към хазната на Кремъл, сега нарушава доставките. Отношенията с Индия придават легитимност на Русия, докато тя ухажва така наречения Глобален Юг.

Какво получава Индия: Евтин петрол, но Русия също е дългогодишен и доверен доставчик на оръжия. Москва е била готова да помогне на южноазиатската нация, като използва правото си на вето в Съвета за сигурност на ООН, за да подкрепи индийските интереси. Силните връзки с Русия също така осигуряват противовес на други големи световни сили, помагайки на Индия да запази стратегическа автономия.

Бразилия
Какво получава Русия: Русия печели дипломатически от връзките с най-голямата икономика в Латинска Америка и от относително лидерство, което има в региона. Бразилия е член-учредител заедно с Русия на групата страни БРИКС. Бразилският президент Луис Инасио Лула да Силва досега се е опитвал да позиционира страната си като неутрална нация, която може да поддържа връзки както с Русия, така и с Украйна, и многократно е отхвърлял призивите да изпрати оръжие на Киев с аргумента, че стратегията на САЩ и Европейския съюз подкопава перспектива за решение чрез преговори.

Какво получава Бразилия: На търговския фронт Бразилия получава внос на руски торове, както и дизелово гориво и петролни продукти. По-важното е, че Бразилия получава партньор в усилията за прекрояване на водения от САЩ глобален ред; Лула отдавна настоява за реформи в глобалните институции като МВФ, за да ги направи по-представителни за Глобалния юг. Но дори и настрана от Лула, бразилските лидери отдавна са намирали в Русия сигурен и безкритичен съюзник.

Русия също така се стреми да изгради добра воля в Африка чрез помощ за сигурността, оръжие и зърно - хранителни доставки, които отчасти бяха прекъснати, защото войната ѝ в Украйна застраши корабоплаването в Черно море. На свой ред Русия иска достъп до пазари и нови съюзници, които могат да смекчат въздействието на санкциите и да разширят военното ѝ влияние за сметка на западните сили.

Разрастващото се приятелство с Ким Чен Ун също е от полза за Русия. САЩ, Южна Корея и други твърдят, че Северна Корея изпраща огромни количества артилерийски снаряди, както и балистични ракети с малък обсег на действие. В замяна Русия е обвинена, че предоставя на Пхенян храни, суровини и части, използвани в производството на оръжия. Русия също така наложи вето на резолюция на Съвета за сигурност на ООН за разширяване на групата от експерти, която докладва за развитието на ядрения арсенал на Северна Корея.

Други страни като Обединените арабски емирства, където десетки хиляди руснаци си намериха дом след избухването на войната, и Египет, както и стари съюзници като Венецуела и Куба също поддържат връзки.

Засега, въпреки най-добрите усилия на САЩ и техните съюзници, Русия остава всичко друго, но не и изолирана.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от Русия
Спойката на руско-китайското приятелство - противопоставянето със Запада
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
2
 
3
 
! Отговори
СМЕХ... преди 1 седмица
Абе засега , преобръщат само ЗАКОННИЯ РЕД ЕДИНСТВЕНО В СИБИР---завземат, безпроблемно все повече територии от него....ха,ха,хаааааа...
154
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
По време на ковида в провинция Хубей където живеят 60 милиона събрали всички пари от магазините и ги дезинфекцирали. За 2 месеца събрали еквивалента на 300 милиона долара. Следователно всеки китаец е пазарувал 2 месеца продукти за 5 долара! Това не е ред,а робство.Ако това ни готвят да хващаме отсега оръжията!Не искаме да сме роби като китайците!
153
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И във всички тия страни има жестока диктатура Тук , в демократичния свят може да критикуваш свободно например ЕС или Америка , но ако кажеш нещо в Русия срещу Путин или войната и със сигурност отиваш на съд и после между 5-15 години в затвора Това разликата , и никой нормален човек не би избрал диктатурата пред демокрацията Разбира се с изключение на малко пернати типове със психични проблеми ...
152
0
 
0
 
! Отговори
Дрън Дрън преди 1 седмица
До Анонимен 148 Кой ти каза, че това цели САЩ? АКо това им беше цел, щяха ли да грабят и бомбят цялото човечество?
151
8
 
5
 
! Отговори
неверник преди 1 седмица
На мястото на западните фирми в Русия веднага се настаниха китайски.След 10 години Русия ще е най голямата,най слабо развитата и най слабо населена китайска провинция!Президентът Си ще назначи негов подчинен за партиен секретар и всички послушно ще учат китайски!Путин ще е изместил Ленин и всичко ще е спокойно.Водката няма да е 40 процента,а 15- като слабо ликьорче.Всички руснаци ще работят по 7 дни в седмицата за благото на великата китайска компартия!
150
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Русия печели войната безусловно. Ще има нов световен ред, колкото и да не им се иска на колонизаторите. Свърши.. Счупи се калъпа.
149
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Световният ред след ВСВ води до изсмукване на ресурсите на държавите по света от САЩ, Великобритания, Канада и някои други техни съюзници. Богатството на САЩ и Великобритания се дължи на грабеж. Ясно е, че това трябва да се промени.
148
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В много готини години живеем. Щеше да ми е много тъпо , да знам как ФАЩ , наглосаксонците и целия колонизаторски запад само краде, убива и тормози един куп народи по света и накрая няма възмездие за това! Дай Боже да сме живи да видим, че все пак възмездие има!!! Който е виновен за милиони човешки съдби и откраднато благоденствие , да му мисли!!!
147
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Дръж приятелите си близко, а враговете още по-близко." САЩ направиха огромна стратегическа грешка през последните 30 години. Създадоха днешен Китай и тласнаха Русия към него. Можеха да оставят руснаците да се интегрират все повече в Европа, както и да търгуват свободно с нея, за да може чрез Европа да контролират в някаква степен Русия. Така Китай днес нямаше да е толкова опасен, а Русия щеше да е доста по-послушна и нямаше да е реваншистки настроена.
146
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Британската империя и по-късно САЩ повече от век правеха всичко възможно да избегнат съюз между континенталните/евразийските сили Германия и Русия. Успяха да го избегнат, но цената е дори по-лоша от това, срещу което се бореха, защото сега вече имаме континентален/евразийски съюз, но между Русия и Китай. За съжаление на Запада този съюз ще преначертае новия световен ред по начин, който не се нрави на Запада. Когато си повярваш твърде много губиш връзка с реалността и трезвата преценка!
145
15
 
2
 
! Отговори
Мужик преди 1 седмица
Ха ха ха, злите джуджета са на осмо място в света по Брутен вътрешен продукт и десет пъти по малко от първия САЩ а се гласят да редят световния ред! На гoл тyмбаk чифтe пuщoви!
144
13
 
3
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 седмица
Русия гради нов Гладомор. Без пари това ще стане.
143
12
 
5
 
! Отговори
агент Мъдлър ЦРУ преди 1 седмица
Светът се води от хората с парите бе пич. Къде видя някой руснак да води с рубли? Дори в Москва имотите са в Евро пич.
142
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
"Воденият от САЩ световен ред." Кога е имало избори за ръководител на новия световен ред, че нещо съм ги пропуснал? Кога, изобщо, е имало референдум за този ред? Кой го иска, кой не го иска?
141
16
 
3
 
! Отговори
offf преди 1 седмица
Да бе градим нов световен ред, но нямаме пари. Без западният пазар ще градят нов световен глад...
140
13
 
6
 
! Отговори
Кравар Евроатлантик преди 1 седмица
Обсъдиха ли кога русия ще върне отвлечените украински деца?
139
27
 
8
 
! Отговори
Доктор ох боли в г.з преди 1 седмица
Пр.ъдливия Китай не може да спаси блатото и комарите. Ще си потънат заедно. Една нова студена война ще ги върне в 70те. Ще се молят за купичка пръцнал ориз.
138
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
В замяна Русия е обвинена, че предоставя на Пхенян храни
137
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Като си в гроба и да сепреобърнеш файда няма.
136
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Чичо Манчо След като султан Ердоган плаща на император Путин милиарди за АЕЦ, колко да го разиграва? След като не наложи ограничения за милионите руски туристи по турската Ривиера, колко да го разиграва? След като купува за много пари руска военна техника и въоръжение, колко да го разиграва? След като подкрепя РФ на 100% в ООН по отношение на геноцида в Газа, колко да го разиграва? Де и нас някой така да ни ,,разиграваше".