Пълна забрана за продажба на енергийни напитки в Русия

Непълнолетните консумирали много кофеин
21 май 2024 14:20, Инна Ангелова
76
Пълна забрана за продажба на енергийни напитки в Русия
Снимка: Rudy and Peter Skitterians от Pixabay

В Русия обсъждат пълна забрана за продажба на енергийни напитки на непълнолетни. Както е известно енергийните напитки съдържат кофеин, а прекалената им консумация от деца може да доведе до развитие на хронично главоболие и натоварване на нервната система, каза пред ТАСС Стела Хамхоева, гастроентеролог в Руската детска клинична болница към министерството на здравеопазването.

Хамхоева обясни, че ако детето консумира кофеин в големи дози, то това може да предизвика главоболие.

”Родителите на такива деца отбелязват безсъние, раздразнителност у детето, което се отразява на представянето в училище. Колкото повече детето консумира продукти, съдържащи кофеин, толкова повече се появяват негативни ефекти върху организма му", обясни специалистът, цитиран от БТА.

Стела Хамхоева допълни, че енергийните напитки виляят и на сърдечно-съдовата система - води до повишаване на кръвното налягане, отделяне на адреналин и промени в сърдечния ритъм, а предозирането на това вещество може да доведе до изтощаване на нервната система, което ще се отрази негативно на благосъстоянието.

С цел превенция на децата и здравето им, председателят на Държавната дума Вячеслав Володин съобщи за внасянето в камарата на законопроект за забрана на продажбата на енергийни напитки на непълнолетни в цяла Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от Русия
Златното момче на Путин: Бодигардът, който го спаси от мечка, а сега може да наследи Кремъл
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
0
 
! Отговори
Вярващ преди 1 седмица
Съгласен съм.. аз на мойте деца газирани напитки не им позволявам..и аз не ги употребявам от 10 години.. не че нямам желание за тия 10 години но обещах на бог на нашия спасител йсус Христос изворат на живота.. знам че някои ще се смеят и ще кажат тоя е луд.. но е така аз съм християнин..и знам че бог не иска да употреба лоши навици, защото и алкохол никакъв не пия и даже и кафе.. нито пушач съм..всичко то го обещах на моя бог.. вечна слава на нашия спасител йсус Христос.и нашия създател йеова..
69
2
 
1
 
! Отговори
одобрявам преди 1 седмица
Трябва да се спазва традицията.Само водка-кафе в Русия няма и няма и да има откъде да се внесе. То някога и у нас го нямаше!
68
1
 
12
 
! Отговори
Пешо от с. Мечка преди 1 седмица
Само така. това не са енергийни напитки,това са чисти отрови
67
1
 
10
 
! Отговори
Петър преди 1 седмица
ТЕРОРИСНИЧНАТА ДЪЖАВА ФАЩ и ЕВРЕИТЕ СА НАЙ ГОЛЯМОТО ЗЛО НА ПЛАНЕТАТА ЗЕМЯ.
66
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Не съм сигурен има ли нормален човек, който да позволява на детето си да пие енергийни напитки. Цигарите и алкохола са забранени за непълнолетни. Нормално и енергийните напитки да са забранени, защото са доказано вредни, особено за подрастващи.
65
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Пълна забрана или забраната ще е само за непълнолетни? Манипулиращо заглавие.
64
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен "в цивилизованите страни свободата и правото на избор е на почит." ------------- мхм, айде карай без колан и обясни след това на паагона, че това е цивилизован свят и имаш право на избор. Абе къде ви намират такива драааскачи... да не сте по квотата за "специални"???
63
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Знаете ли аз защо не пия енергийни напитки (даже и кафето спрях преди 3 години)? Защото не искам, а не защото Путин или някой друг ми забранява. Да, на 38 години съм, а не на 15, но мисълта ми е, че в цивилизованите страни свободата и правото на избор е на почит. Ако искаш пиеш, ако искаш не пиеш. Ти решаваш. А в Русия ти казват ще правиш това, иначе 20 години затвор. Ето това е разликата между Запада и Русия. На едното място си човек с право на избор, а на другото те програмират като робот!
62
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Най-харесвам руско безалкохолно, сомалийска кухня и ромски кодекс на труда!
61
6
 
2
 
! Отговори
До 51 преди 1 седмица
Каква е тая дума ,,шендьо", то няма такава на света, даже и на унгарски език! За русофил обикновено се използва ,,шундьо"! За мъж!
60
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
А тук кога? По цял ден гледам зомбирани 12-13 годишни, които мъкнат в ръка 10-та та си енергийна напитка и то от най-евтинините и боклукчиви.
59
10
 
3
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 1 седмица
"РУСКИ АЛКОХОЛИК"---- ТОВА ЗВУЧИ ГОРДО, БЕ....ОЩЕ ГОРКИЯ ГО Е КАЗАЛ..!!!!
58
10
 
6
 
! Отговори
АМИ, ДА.... преди 1 седмица
Само, квас, водка и бояришник за младите....Путин е прав---МНОГО ОЩЕ МОЗЪК ИМА У ТИЯ, РУСКИТЕ ГЛАВИ, И ТРЕБВА ДА СЕ СПИРТОСА....!!!!
57
0
 
9
 
! Отговори
спиций преди 1 седмица
България това няма да стане понеже шишко иска да възстанови монопола на лафките чрез новата му марка минимар и така наречената македонска кам маркет там ще на единственито място на което ще се продават енергийни напитки и цигари на деца защото няма да бъдат проверявани...... :)
56
0
 
10
 
! Отговори
как може преди 1 седмица
пълно потъпкване на тяхното демократично право да получат инфаркт. Веднага да се гласува от ООН.
55
5
 
15
 
! Отговори
Горд Европеец преди 1 седмица
В лошата Русия въведоха закон против производството и разпространението на ГМО продукти, а сега ограничават и тези чисти нутриенти и хранителни добавки от подрастващите.. ужас. Друго си е по улицата всеки *** да пие енергийна напитка от сутринта с нз колко захар,кофеин и други отрови в нея. Така де..какво ти пука за здравете на децата, нали има бизнес. А те младежите и без друго са като маносани, та с тези напитки съвсем... Че и агресивни стават.
54
6
 
10
 
! Отговори
Германец преди 1 седмица
Правилно!!! Аман от англосаксонски небинарни питиета!!! За децата квас, за възрастните боярищник. Това е пил ортодоксалният джисъс, това е пил и пие превъплащението му на Земята - путин.
53
3
 
21
 
! Отговори
Правилно преди 1 седмица
Енергийните напитки са вредни и това се знае отлично. Но няма политическа воля в Европа за да решат проблема
52
2
 
12
 
! Отговори
Deep Zone преди 1 седмица
Прекрасна новина! Хайде сега и в Европа тотална забрана на тая *** :)
51
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Там съвсем изкукаха