Арестуван е заместник-началникът на руския Генщаб

Той е заподозрян за подкуп в особено големи размери
23 май 2024 11:41, Стела Стоянова
104
Арестуван е заместник-началникът на руския Генщаб
Снимка БГНЕС, архив

Чистката в руската армия, започнала след смяната на военния министър Сергей Шойгу, продължава. Арестуван е зам. началникът на Генералния щаб и началник на Главното управление на комуникациите на руските Въоръжените сили Вадим Шамарин, съобщи "Комерсант". Той е заподозрян за вземане на подкуп в особено големи размери и в дома му е извършен обиск. След това Шамарин е отведен на разпит в Главното военно следствено управление. Малко по-късно съдът го остави в ареста за два месеца. Ако бъде осъден, Шамарин може да получи до 15 г. лишаване от свобода.

Още по темата
Шамарин е на тази длъжност от 2021 г., а работи в структурите за комуникация на армията от 1992 г. Награден е с орден "За заслуги към отечеството", втора степен.

Официален коментар по задържането няма. Влиятелният Z-Телеграм канал "Рибар", който е близък до руското МО, обаче потвърди информацията и припомни, че предшественикът на Шамарин - Халил Арсланов е бил арестуван още през 2020 г., но следствените действия продължават и досега, пише "Сега".

"Претенциите към управлението са много: от 2013 г. е реализиран много малък процент от научно-изследователските и конструкторските начинания. А това са немалко пари. Разходи имаше, резултати - не. Към Шамарин претенциите са, че е подправял докладите, за да изглежда всичко прекрасно, както и че е вземал необосновани организационни решения, които вредят на комуникациите в армията. Ако се добавят и многочислените "фалшификации" на уж готови продукти, които бяха меко казано неефективни, неудобните въпроси стават много... Всички тези движения започнаха след колегията на МО: да, няма лов на вещици, но има одит", пише той.

Това не е първият високопоставен руски военен, който е арестуван и обвинен в присвояване на огромни суми. В ареста са зам.-мистърът на отбраната Тимур Иванов и началникът на управлението на кадрите към МО генерал-лейтенант Юрий Кузнецов. На 17 май за мошеничество бе арестуван и бившият командващ 58-а армия на Южния военен окръг Иван Попов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още по темата: РусияГенщаб
Още от Русия
Не трябва ли да се гордее: Има ли връзка култът към Сталин в Грузия с размириците в страната?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
94
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
***#ЦИ,КАК МОЖЕ ДА СИ ПОМИСЛИТЕ , ЧЕ РУСИЯ ЩЕ ЗАГУБИ ЕДНА ВОЙНА,***#Ци.
93
3
 
5
 
! Отговори
z Експерт преди 3 седмици
Как няма да го махнат?Публична тайна е че тоя Шамарин,нареждал по 200 човека служители и почвал един по един да им бие шамари??????Така стимулирал научно изследователския прогрес на Русия.Ми то така не става?
92
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
сетил се дребния некадърен кремълски запъртък След ТРИ години ))) а кзато го знаем какво то е уну----фри ще сложи още по некадърни то и предни каст си бе негов
91
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 911 Бг армията никога не би паднала до говфекалматаняната боеспособност на руската армия
90
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Там поне ги арестуват, а при нас им опрощават кеша и ги тургат на власт. Даже прокуратурата ги потулва. Ама така е, щото сме демократична държава.
89
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
да се стяга за кауша и герасимов после и путин
88
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Русия е пътник.
87
2
 
8
 
! Отговори
Дарк преди 3 седмици
Два месеца задържане и след два месеца делото в съда и присъдата.А бе тези не боледуват ли,адвокатите им и те ли са здрави като бикове?Поне им приспадат от присъдата ден и половина за ден в ареста,а не ден както у нас.Явно при тях условията в затворите са по-добри от тези в ареста,с у нас ги смятат за еднакви,не и според обвиняемите у нас,които чакат с нетърпение обвинителният акт като основание да ги преместят в панделата.
86
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До До 69 77 Гладомора в Индия и сега продължава и без Чърчил.
85
6
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 3 седмици
Най после причината за неуспехите на руската армия излязоха на лице.Ако през ВСВ руската армия е пълзяла така към Берлин , както сега към Харков , войната още да не е свършила.
84
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Когато не върви,необходими са виновници! И ще се намерят,както винаги!
83
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
"На 17 май за мошеничество бе арестуван и бившият командващ 58-а армия на Южния военен окръг Иван Попов" - Руснаците са сигурни, че това е постановка.
82
4
 
7
 
! Отговори
Някой преди 3 седмици
Като имаш качамак от разнообразен идиотизъм колкото и да ги местиш не става нищо. Нов бардак със стари к√рв| не става. Много сме патили много поговорки имаме.
81
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
На 17 май бе арестуван бившият командващ 58-а армия на Южния военен окръг. Неговият арест срещна много отзиви и съпротива. Генерал-майор Иван Попов е боеви, а не паркетен офицер. Той спря миналогодишния контранаступ в Приазовието /Работино/. Генерал-майор Иван Попов е собственик на апартамент от 70 м2 и два незастроени парцела. "Гол как сокол", казват военкорите, които го познават отлично.
80
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
И за Путин, трябва Шамарин!
79
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен60Русопатчик обвинява опонента си, че бил комунист. Е това вече е връх!
78
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Само се чудя кога ще напищите истината, а именно че е имало опит за преврат на късокракия фюрер! -->>> Така е! Горкия си няма зачислена охрана от 200 натовски командоса, дето го пазят да не го убият собствените му военни, както има Зеленчо.
77
13
 
6
 
! Отговори
До 69 преди 3 седмици
Той гладомора в СССР е ясен, и всъщност благодарение на продажбата на реколтата Сталин индустриализирана СССР, а парите ги взимат американци, немци и англичани, за построените заводи и лицензи, ама що не говориш за гладомора в Индия, причинен от Чърчил, дето им взима храната и я праща на фронта, или Чърчил може, Сталин не
76
4
 
8
 
! Отговори
Антикомунист преди 3 седмици
До анонимен 65 И тези жертви са само на руските комунисти а ако добавим и на китайските , Камбоджанските и другите азиатци става страшно. А фашизма бил страшен......
75
6
 
12
 
! Отговори
Джуджак Ташаков преди 3 седмици
Ако арестуванията продължават в същото темпо, Джуджетная ще остане без джуджета.