Безгранично партньорство? Показва колко зависима е Москва от Пекин

Проф. Аврам Агов: Си и Путин се опитват да създадат нов световен ред, но и в този ред Русия играе ролята на младши партньор на Китай
25 май 2024 14:41, Елка Василева
167
Безгранично партньорство? Показва колко зависима е Москва от Пекин
Снимка: архив, БГНЕС

Повече от 40 пъти са се срещали президентите на Китай и Русия - Си Цзинпин и Владимир Путин. Преди да отпътува за китайската столица в края на миналата седмица, Путин започна петия си мандат и направи някои рокади в правителството, които имат пряко отношение към задълбочаването на връзките с Китай. А преди да приеме Путин в Пекин, Си Цзинпин току-що се бе завърнал от европейска обиколка, първата след пандемията, която го отведе в Париж, Белград и Будапеща. И завърши без пробив по Украйна и търговските въпроси с ЕС.

Безграничното партньорство показва колко зависима е Москва от Пекин, особено в последните години. Това коментира пред БНР проф. Аврам Агов, преподавател по история на Азия в Лангара колидж и в Университета на Британска Колумбия във Ванкувър.

"Си и Путин се опитват да създадат нов световен ред, но и в този ред Русия играе ролята на младши партньор на Китай, а не на един от полюсите, каквато цел преследва Кремъл. Не може да се избегне усещането, че отношенията между Китай и Русия се развиват по посоката на пакт срещу САЩ", отбеляза той.

Проф. Агов подчерта, че новият министър на отбраната е придружил Путин в Пекин. Според него това е ясен показал за връзките с Китай като катализатор на развитие на военно-промишления комплекс на Русия. По думите му именно това е супер фокусът на Кремъл. Икономическият профил на новия министър на отбраната също подсилва този фокус върху военната икономика, за което задълбочаване на отношенията с Китай ще играе водеща роля, коментира експертът.

Важността на Китай за икономиката на Русия рязко нарасна през последните 2 години, като търговията между двете страни достигна рекордни нива - миналата година има 25% увеличение спрямо предходната, подчерта също проф. Агов.

"За да работи военната икономика на Русия, тя трябва да компенсира тези загуби на пазари. Китай отново е ключовият играч за решаване на този проблем".

Русия и Китай имат интерес скоро да приключат преговорите и да започнат строителството на втори газопровод през Монголия, добави той и обясни: "С пълен капацитет на двата газопровода Русия няма да може да компенсира загубите на пазара в Европа. Освен това е под въпрос дали Китай ще има нужда от това пълно количество газ, планирано за бъдещи доставки".

По думите му Вашингтон не е заинтересован от пълно обръщане на гръб към Китай.

"Както Западът се опитва да вбие клин между Русия и Китай, така и Китай се опитва да вбие клин между САЩ и Европа. /.../ Почти е невъзможно да се подкопае съюзът между Китай и Русия, поне докато трае войната в Украйна".

Проф. Аврам Агов изтъкна, че за Москва Китай е ключов политически и икономически партньор. И добави, че Китай е спасителен доставчик на много продукти за Русия.

"Ако Русия загуби войната, китайската стратегическа позиция срещу САЩ и Европа би отслабнала. В същото време приключването на войната би донесло облекчение за Пекин заради напреженията, които тя непрекъснато създава в отношенията ѝ със Запада. Пекин не иска да си разваля бизнеса със Запада и затова внимателно действа в подкрепата си за Русия".

Според него Китай действа като въздържащ фактор на Русия във войната. По думите му войната е голям дразнител в двустранните им отношения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


167
Още от Русия
Преговори, мир? Путин иска да унищожи независимостта на Украйна
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
146
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ленин фалира русия, путин Я ЗАКРИВА ! ленин беше платен от Германия и от американски евреи. След време ще научим и за господаря на путин...
145
0
 
2
 
! Отговори
ленин фалира русия преди 2 седмици
путин ЩЕ Я ЗАКРИЕ !
144
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
РУСИЯ Е ТОТАЛНО КОРУМПИРАНА ! И ПО ВРЕМЕТО на бай Тошо ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ УВОЛНЯВАХА ПО НЯКОЙ МИНИСТЪР, ЗА ДА ГО ПРЕМЕСТЯТ НА ДРУГА СИНЕКУРА ! ПРАХ В ОЧИТЕ НА СЛЕПИТЕ ! ПРЪДНЯ ВЪВ ВИЕЛИЦА !
143
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
МИР на руски е СВЯТ ! РУСКИ МИР значи РУСКИ СВЯТ !!! ЗА НЕГРАМОТНИТЕ, КОИТО НЕ СЕ УСЕЩАТ !!! ПУТИН ИСКА РУСКИ СВЯТ, ДА ЦАРУВА НА ЗЕМНОТО КЪЛБО, РАЗБРАХТЕ ЛИ МАМИНИ И ТАТИНИ РОЖБИ ???
142
10
 
6
 
! Отговори
ха-ха ха преди 3 седмици
Газ пикаят евроатлантиците !
141
3
 
2
 
! Отговори
Никълъс Кейдж преди 3 седмици
До Наблюдател малко полека с кисинджъра, да нема фес офф
140
1
 
5
 
! Отговори
читалище заря преди 3 седмици
не мина общославянската опорка, не мина опорката с безкрайните ресурси, хората им писна от реклама на несъществуващо оръжие. кво праиме, колеги? - пита началника. ши3и с небрежен жест маха две картофени кубчета от монитора, артисали от оняднешната мусака и вика "ае преди три години време четох в библията в оригинал, че китай държи външния дълг на сащ".
139
1
 
2
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 3 седмици
До Наблюдателтва е реплика от американски филм, а не от мемоарите на кисинджър, хюмнозавър. отивай да си лягаш
138
3
 
6
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 седмици
Китай бил "завладял"??? И кого завладял, тия които печатат доларите...Ако питат китайците, какво искате, да ви връщат дълга, или да ви запазят американския пазар? Сещайте се ,кое ще изберат! Както казваше Кисинджър , ако дължиш 100 хиляди, е твой проблем, но ако дължиш 100 милиона, е проблем на банката!
137
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
дайте ползотворното сътрудничество на Зеленски със Бай Дън как върви ?Те Китайците дето държат 60 процента от външният дълг на ЩАТИТЕ не ги мислете що сега били с Руснаците приятели!Че и Европейците като видяха ефтиното се загробиха със Китайските фабрики .Сега ревът че Китай ги завладявал!
136
3
 
5
 
! Отговори
Hehee преди 3 седмици
До #129 бг- тата са десета категория, щом и мексиканите си прескачат оградата с милиони годишно, даже и без паспорти.
135
9
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 3 седмици
Всеки, който поне малко е запознат със ставащото в руско-китайските отношения през последните 10-15 години (през тях все Путин е управлявал) знае, че Сибир и Далечният изток тотално са превзети от китайския бизнес. Тайгата безмилостно се изсича, а руснаците като роби работят за китайските си хазяева за копейки. Кремълският диктатор в желанието си да бъде нов Петър I, всъщност ще се окаже погубител на руският икономически суверенитет.
134
8
 
12
 
! Отговори
Китайска блатная преди 3 седмици
провинция- рашка гомняшка се надява Китай да я подкрепи във воените престъпления в Украйна... ех тия руски мечти..ха.ха Китайците да не са прости да се карат с държави от които има полза заради един джудже Путин ха ха ха
133
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Китаеца и Путин ми приличат на Хитлер и Сталин. Имаше там некъв пакт в началото, а после стана мазалото. Разликата е, че когато китайците нападнат Русия ще я превземат за една седмица. Говорим за 1 млрд население и държава, която е в нечуван технологичен подем. Рушлята имали атоми. Ми и китайците имат, а ако се решат за 2 години ще си произведат толкова ядрени глави колкото Русия не може да произведе за 100 години!!!
132
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Единственото предимство пред руснаците пред Китай беше армията. В момента Китай не се страхуват вече от армията на Русия, още повече, че безплатно гледат на терен как всякакви джаджи се тестват в реално време и си правят реална оценка. А Китай не могат да станат хегемон, защото света ще ги отхвърли както и всеки един хегемон
131
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До "A какво става с визите за САЩ" - Питай Пеевски и Боко и другите намагнитени, те ще кажат кво става
130
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 138 Не, не прилича, но когато бъде нападнат от десет пъти по-мощна държава очаквам от теб лайв отзиви от избирателните секции там.
129
3
 
4
 
! Отговори
Олимпий Панов преди 3 седмици
Всички сме зависими от някой или от нещо!Всичко е въпрос на интерпретация!
128
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Путин гледа и се радва като дете на което са дали близалка, а китаеца гледа с хитрите присвити очички. Русофилите ли са единствените глу паци, които не разбират какво се случва с Русия в момента. Подсказвам, требе да има геополитическа червена точка 18 някъде по ъглите. ..
127
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Изводът от статията е - санкциите не работят.