Как Киев укроти "вълкодава на Путин" и предотврати убийството на Буданов?

Зад плана стои Сергей Королев, известен като "вълкодавът на Путин"
27 май 2024 12:09, Нели Христова
153
Как Киев укроти "вълкодава на Путин" и предотврати убийството на Буданов?
Снимка: БГНЕС

Убиецът вече беше на позиция, когато беше информиран за целта си. Беше 4 май, пет дни преди Русия да отпразнува своя национален празник, Денят на победата, когато той създаде център за управление на дронове в мазе в района на Киев.

"Когато видите пристигащ конвой с черна Toyota Land Cruiser и черен микробус – съобщете им координатите", гласи заповедта му. Описанието съвпада с кортежа на генерал-лейтенант Кирило Буданов, агресивният млад командир на украинското военно разузнаване, HUR, който е наблюдавал ударите на висши руски командири, пропагандисти и колаборационисти както в Русия, така и в окупирана украинска територия. Планът е бил той да бъде убит чрез координирана атака с ракети и дрон.

"Руснаците планираха да изстрелят балистична ракета по тези координати, докато операторът на дрона беше в убежището си, след което той трябваше да изстреля своя дрон, да заснеме последиците от атаката за своите водачи и да удари своя дрон с ракетата. Те трябваше да ударят с граната всеки, който е оцелял или който идва да се притече на помощ", казва висш офицер от украинското контраразузнаване в ексклузивно интервю за The Times, очертавайки за първи път подробности за заговора и как са го осуетили.

Говорейки при условие за анонимност в неокласическа сграда от съветската епоха, някога дом на КГБ, високопоставеният член на службата за държавна сигурност на Украйна, СБУ, изложи как шпионите на президента Путин са проникнали в горните ешелони на охраната на президента Зеленски в опит за обезглавяване на ръководството на Киев.

Двадесет минути по-късно руснаците щяха да ударят с втора балистична ракета в атака с "двойно почукване", предназначена да убие службите за спешна помощ и да прикрие доказателства за атаката с дрон, добави той.

Но в продължение на месеци СБУ наблюдавал архитектите на плана за убийството: двама полковници от отдела за държавна защита, натоварени със защитата на висши украински служители, включително президента.

Те също са наблюдавали трети човек, когото подозират, че работи за Федералната служба за сигурност (ФСБ) - неназованият убиец.

Те знаели, че триото заговорничи да убие Буданов и че следят генерал-лейтенант Васил Малюк, ръководител на СБУ, както и самия Зеленски, разкрва офицерът. Заподозрените са донесли в Киев реактивни гранати, противопехотна мина MON-90 и дронове за наблюдение от първо лице в подготовката за опита за убийство.

Първият заподозрян, идентифициран от източник от правоохранителните органи като полковник Андрей Хук, е обвинен в работа за ФСБ от 2014 г. Твърди се, че е вербувал втория човек, полковник Александър Деркач, и е предавал заповеди на ФСБ на групата.

Комуникациите между убиеца и неговите ръководители са прихванати от СБУ с помощта на мощна технология за наблюдение. Малюк веднага информира Буданов. Въоръжен екип за реагиране се нахвърлил върху убиеца и СБУ подготви бърза операция за залавянето на предполагаемите заговорници.

"Нашата цел беше да извършим едновременен арест, така че да не могат да се информират взаимно, за да не избягат", каза полицаят.

Единият полковник бил у дома в апартамента си в Киев, а другият на гости при приятели в Сумска област в североизточна Украйна. И двамата са били въоръжени. За да избегнат опасна престрелка, СБУ ги примамил от съответните сгради, като уредили неочаквано да бъдат извикани на работа.

Сили за специални операции за бързо реагиране, облечени като обикновена патрулна полиция, превзели контролно-пропускателните пунктове по маршрута. Във военновременна Украйна контролно-пропускателните пунктове са нещо обичайно и спирането там не е задължително да събуди подозрение.

Пред превозното средство на всеки мъж служителите на СБУ направили показно претърсване на всяка цивилна кола, за да подчертаят, че спирането е рутинно. Първият мъж бил арестуван относително лесно. Вторият не паркирал, карал колата си, спуснал прозореца и показал служебната си карта.

"Избрахме едър, физически здрав човек, облечен в полицейска униформа, за да извърши ареста. Той се престори, че не може да види личната карта и се приближи до колата", казва полицаят. "След това с едната си ръка той протегна ръка през прозореца и отвори вратата, а с другата хвана главата на човека. Тъй като колата е била в движение, тя веднага е потеглила. Беше изключително важно да го арестуваме веднага, защото имаше оръжия в колата."

Други служители на СБУ помогнали да спрат колата и да измъкнат мъжа от автомобила му, завършвайки ареста, докато въоръжени екипи нахлуха в апартаментите на двамата заподозрени. Там те открили експлозиви и компоненти за дрон, скрити в резервни гуми и купчина дърва, както и тайник с таен телефон, обяснява служителят на контраразузнаването.

Твърди се, че и двамата са направили самопризнания по време на разпита. Горещият телефон включва комуникации, идентифициращи превозни средства и маршрути, използвани от Зеленски и Малюк, вероятно в очакване да ги удари по подобен начин, както и комуникации за техните движения.

"През февруари 2022 г. на агент номер едно беше дадена задача да идентифицира други служители на държавната защита, лоялни на Русия, и да убие тези, лоялни на Украйна, за да вземе президента за заложник", каза той. "Те трябваше да принудят Зеленски да направи видео изявление, в което капитулира и казва, че няма причина да се бие или той ще бъде убит."

По време на хаотичните първи дни на нахлуването първият полковник бе стигнал толкова далеч, че събрал други бодигардове на президента и им предложи да оставят оръжията си, когато дойдат руснаците, добави той.

"Той им казал: „Ние не сме въоръжените сили, нямаме конкретна задача да защитаваме Украйна и не ми плащат достатъчно, за да организирам тук Брестката крепост", казва офицерът. Защитата на крепостта Брест от Червената армия през 1941 г. срещу изненадващо нападение от нацистите доведе до смъртта на повече от 2000 войници от Съветския съюз, като останалият гарнизон от 7000 души беше пленен.

По това време неговите колеги офицери от отдела за защита бяха отхвърлили коментарите му като емоционален отговор на нахлуването и ги игнорираха, твърди служителят на СБУ. След ареста му, когато разбират, че е действал по заповед на ФСБ, те са шокирани.

Семейството на Хук, което е избягало в Европа и е силно проукраинско настроено, е съкрушено от ареста му. "Той лъжеше всички тях. Съпругата му мислеше, че съпругът й защитава страната си, децата му смятаха, че баща им е украински герой", добавя офицерът.

Той обаче е роден в Русия, което е възможно обяснение за предполагаемото му предателство. Във видеозапис от неговите разпити, публикуван от СБУ, той каза, че е получавал 3000 долара на месец от руската ФСБ, с допълнителни 1000 долара, за да прави пътувания, за да изпълнява техните поръчки. Твърди се, че голяма част от това е било платено на него и семейството му по време на посещения в Европа.

Вторият офицер, Деркач, е взел участие просто заради парите и се е надявал по-старшият Хук да помогне на перспективите му за кариера, каза офицерът от СБУ.

Съветникът на Зеленски, Михайло Подоляк, каза, че е имало "дузина" заговори срещу живота на президента. Въпреки това, проникването на неговата охрана изглежда е най-напредналото усилие на ФСБ. Опитът да бъде убит Буданов демонстрира агресивна промяна в ролята на агенцията във войната срещу Украйна и нейните съюзници, от събиране на разузнавателна информация до саботаж и убийства, роля, доминирана някога от руското военно разузнаване ГРУ.

Неотдавнашните атаки в Обединеното кралство и Европа срещу доставки на западни оръжия за Украйна с помощта на палежи и експлозиви бяха обвинени в руски агенти, а миналата седмица ръководителят на британската разузнавателна агенция GCHQ, Ан Кист-Бътлър, каза, че е "все по-загрижена" за връзките между Руските разузнавателни служби и киберпрестъпници, насочени към ключови служби на Обединеното кралство.

Смята се, че архитектът на новата агресивна стратегия на ФСБ е заместник-директорът на агенцията Сергей Королев, фаворит на Путин, за когото се твърди, че има дълбоки връзки с руската мафия. Досие за него, предоставено на The Times от военното разузнаване на Украйна, го описва като "вълкодавът на Путин", нападателно куче, натоварено със задачата да събира информация за други членове на руското правителство и да отстранява потенциални съперници. В досието се посочва още, че той е енигматичен персонаж, роден в Киргизстан и се предполага, че е на около 60 години, който предпочита да работи в сянка.

Военното разузнаване на Украйна го обвинява, че е организирал последния заговор като подарък за Путин преди планираните тържества за деня на победата на 9 май. СБУ каза, че опитът за убийство е бил одобрен и координиран лично от директора на ФСБ Александър Бортников.

"Те преминаха от опити за вербуване на разузнавателни агенти към подготовка на терористични атаки, саботажи и убийства, опитвайки се да създадат проруско съпротивително движение", каза офицерът от контраразузнаването, отбелязвайки, че СБУ вече е разкрило около 2500 руски агенти в Украйна. "Всъщност в днешна Украйна няма проруско движение. Руските разузнавателни служби са много мощни, но засега СБУ ги надиграва."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


153
Още от Русия
Кои страни спасяват Русия от изолацията и икономическата пропаст?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
128
1
 
1
 
! Отговори
Прочетено в Днес бг преди 2 седмици
В съседната статия пише че на сцената на София Прайд ще присъстват и украинци...Това обяснява всичко !
127
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Нали ги пазеше МИ 6? Какви опити за убийство? Значи Ми 6 е искало да ги убие.
126
4
 
3
 
! Отговори
Чери00 преди 2 седмици
Буданов е всичко друго само недистежим не е!Жива млада прадня тип САЩ! Ех само чак жалните Урки го закъсаха като вярват на такива като тоя Буданов! Абе хубава работа, ама американска!
125
4
 
7
 
! Отговори
Мазаляк Ултра 2 преди 2 седмици
Украйна е велика, всеки ден печели войата но само в медиите. До 1 година няма да има такава треитория, а българията да си опичат акъла че са следващите.
124
3
 
7
 
! Отговори
украински преди 2 седмици
клоуни!
123
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Разказаното много напомня на сценарий за долнопробен холивудски филм
122
19
 
8
 
! Отговори
Шпионски операциики преди 2 седмици
Тия операциики на крепостните ще продължат до догодина в края на лятото, когато Пентагонът ще се намеси в бойните действия, а това води до изчезването на мужиците от лицето на Земята...
121
0
 
23
 
! Отговори
Чоки боки преди 2 седмици
А изменниците у нас кога предстои да бъдат прочистени
120
0
 
16
 
! Отговори
Андрешко преди 2 седмици
Продажниците при бай ставри за дълго време
119
9
 
21
 
! Отговори
Реалист преди 2 седмици
Значи убиеца е въоръжен със супер прашка. Иначе много хубав шпионски разказ, нищо че е малко кратък, но ще изчакаме може да се появи и втора част.
118
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Един танкер ми плува в окото. И един мармот завива.....
117
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Американците са хитри. Чакат да не остане един мъж в Украйна, че тогава да населят територията й с черни 5Ra3и, да ги нарекат "украинци" и променят генетичния профил на региона.
116
14
 
25
 
! Отговори
Суровикин преди 2 седмици
Те укрите са големи укротители. От две години укротяват русите и успяват. Още две и ще ги укротяват в Лвов
115
8
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До ВСУ действа по план 114 - ВСУ да побързат с плана, че докато го изпълнят ще си загубят държавата.
114
9
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да предотвратиш един опит за убийство не е като да предотвратиш убийството. Ако са го нарочили, Буданов няма да умре от естествена смърт.
113
8
 
17
 
! Отговори
090 преди 2 седмици
До someone ... наскоро трите прибалтийски пигмея -Латвия, Литва и Естония се заканиха да изпратят войски в РФ. Общо имат 20 К войска!! ***!!
112
2
 
20
 
! Отговори
световна криза ? преди 2 седмици
БАСНОСЛОВНИ КРАЖБИ на частни и обществени фондове в световен мащаб. За прикриване на крадците и откраднатото намиратНЕВМЕНЯЕМ. Внушават му, че е роден, за да управлява СВЕТА. В разстояние на десетилетия му се възхищават. НЕВМЕНЯЕМИЯТнабира САМОУВЕРЕНОСТ. Подсказват му, че е време да освобождава народите с ОСВОБОДИТЕЛНИ ВОЙНИ...ВОЙНИТЕ ПРИЧИНЯВАТ БАСНОСЛОВНИ ЗАГУБИ, КОИТО ПРИКРИВАТ БАСНОСЛОВНИТЕ КРАЖБИ...
111
10
 
25
 
! Отговори
someone преди 2 седмици
Из приказката 1001 нощи в бункера с автор Буданов, който вечно предотвратява бунтове, убийства на вожда му, разбива руснаците пред вратите на Москва и прочие легенди.
110
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
ленин фалира русия, путин Я ЗАКРИВА ! ленин беше платен от Германия и от американски евреи. След време ще научим и за господаря на путин...
109
5
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Страхотен сценарий! Достоен за Оскар!