В търсене на Мона Лиза археолози откриха скелет на жена

Лиза Герардини дел Джокондо починала през 1542 г. на 63-годишна възраст
Обновена: 27 май 2011 22:25 | 27 май 2011 22:11,
18
В търсене на Мона Лиза археолози откриха скелет на жена
Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Италиански изследователи, които извършват разкопки във Флоренция с надеждата да открият тленните останки на Лиза Герардини дел Джокондо, за която се предполага, че е позирала на Леонардо да Винчи за прочутата му творба "Мона Лиза", са разкопали човешки скелет. По всяка вероятност те принадлежат на жена, предаде АНСА.

"Това са само предварителни заключения, но мога да кажа, че откритите досега останки на черепа и таза показват, че това, вероятно, е била жена" - заяви антропологът Джорджо Групиони от университета на Болоня, участник в разкопките. Те се извършват в рушащия се бивш манастир "Санта Орсола".

За РИА "Новости" ръководителят на Националния комитет по опазване на културното наследство на Италия Силвано Винчети каза, че на този етап не може с увереност да се твърди, че тленните останки са именно на Лиза Герардини дел Джокондо, починала през 1542 г. на 63-годишна възраст.

"Изследванията продължават и само след експертиза на намерените кости ще можем да дадем точен отговор дали те принадлежат на Лиза Герардини или не. Затова чакаме анализа, за да определим точно пола и времето, когато човекът е бил погребан" - каза Винчети.

Той отбеляза, че окончателен отговор могат да дадат резултатите от ДНК анализа на намерените кости.
Разкопките във Флоренция започнаха в края на април. Ако открият достатъчно останки, археолозите ще се опитат да реконструират част от лицето на жената, за да го сравнят с това на "Мона Лиза". Така ще може да се определи дали наистина Лиза Герардини дел Джокондо е била моделът на Да Винчи за портрета.

Италианският арт историк Силвано Винчети и екипът му са използвали георадари и древни документи в търсенето на Мона Лиза. Те извършват разкопки в рушащия се бивш манастир "Санта Орсола" във Флоренция, който впоследствие е превърнат във фабрика за тютюн, а през Втората световна война е използван за скривалище. Специалистите са отстранили бетонния под и са открили поредица тухлени стъпала, водещи към подземна крипта.

Агенция АНСА съобщава, че са намерени и две гробници. "Находката съвпада със сведенията, с които разполагаме. Намираме се на мястото, където е бил олтарът и където отвор в пода е водил към криптата, която видяхме с георадара", обяснява Силвано Винчети.

Експертите смятат, че Лиза Герардини дел Джокондо е станала монахиня и е постъпила в манастира "Санта Орсола" след смъртта на съпруга си. Починала е на 15 юли 1542 г. на 63-годишна възраст.

Целта на разкопките е да бъдат открити останки на Дел Джокондо и да бъдат сравнени с ДНК на две от децата й, погребани в църквата "Сантисима Анунциата" във Флоренция.

 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Щеше да е новина ако скелета е от мамут , а че Мона Лиза е била жена никой нормален не се е съмнявал. Но защо не оставят мъртвите в покой! Заради пари поругават всичко свято!
16
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Горката жена. Оставете я да почива в мир, иманяри такива. И какво като се докаже, че е тя? Кой печели? Каква добавена стойност ще има това откритие?
15
1
 
1
 
! Отговори
:) преди 12 години
Е и като ги открият на другия ден света по-щастлив ли ще бъде?
14
0
 
0
 
! Отговори
Божидар преди 12 години
Истинската Мона Лиза живее в Младост в София. Казва се Виктор Костов.:) Който не вярва- да потърси негови снимки.
13
0
 
0
 
! Отговори
do 13 преди 12 години
Edno e kakva e snimkata v Getty i drugo e kak sa ia cropnali v dnes.bg nali se seshtash :)
12
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Абе, тези в Getty Images нямат ли фотошоп да оправят кривата рамка, и изобщо снимката не е добра./всъщност, без пищната рамка творбата е по-въздействаща/
11
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Вместо да се преклонят пред гения и неговата творба, изследователите /поне не са от познатите ни "учени"/, разчитат на криминални доказателства и анализи. За сензации и пари."Мона Лиза" е факт, никой не може да оспори това
10
0
 
3
 
! Отговори
поздрав до 5 преди 12 години
Сонетите на Шекспир с многозначността си и загадките около тях са пракрасна реплика към тази творба
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Правилно - гробари /или некрофили/ са това, трудно е да уловиш духа, особено в безвремие като сегашното
8
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Заглавието си е много точно - едно време имаше хубави студии и анализи на изкуствоведи и културоведи, слушахме като приказка, магия е това. Сега тези празни кратуни се нас*раха само с технологии и анализи на кости да правят.Горката Мона Лиза, горката Нефертити... толкова горда, толкова красива... скъсаха я от снимки в онзи ковчег.А усмивката и, царствена и загадъчна, е над всичката тази суета. /и за двете важи/
7
1
 
6
 
! Отговори
Nobody преди 12 години
"....са разкопали човешки скелет. По всяка вероятност те принадлежат на жена, предаде АНСА."Италианските изследователи ли принадлежат на жена? Верно, че е петък вечер по нощите, ама това не е оправдание да пиеш на работа.
6
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
интересно....... ако търсят Мона Лиза /т.е. жената, която се смята, че е позирала на Леонардо/ какво друго освен скелет на жена могат да намерят..А какво търсят изобщо, и какво ако това е скелета на модела, нима ще разберат творческия процес така!?!? Той не е в гробищата, нито пък на рентгенова снимка излиза
5
0
 
14
 
! Отговори
до 4 преди 12 години
ами ще търсят..... назад, като няма кой да нарисува нещо сеганяма на кого да се направи портрет - мъжете нямат достойнство, жените - честщом лейди гага е на върха...
4
2
 
17
 
! Отговори
до мона лиза преди 12 години
"Зова смъртта. До гърлото съм ситзаслугата да виждам просякиня,и глупостта - в костюм със бисер шит,и честността - удавена във тиня,и простия език - немил-недраг,и пъченето - признак за наука,и чистото моминство - във бардак,и почестите - пръскани наслука,и нрава строг - покварен от властта,и гордото достойнство - на заплата,и творчеството - с вързана уста,и правдата - във служба на лъжата.Охотно с тази смрад се бих простил,но как да те оставя, друже мил?"
3
4
 
8
 
! Отговори
Неш преди 12 години
Какво точно и търсят на тази Мона Лиса от памтивека? То да беше жена като жена, ами да го гълташ за страх това дето е нарисувано. По едно време бяха казали, че е мъж и май бяха прави.
2
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"В търсене на Мона Лиза археолози откриха скелет на жена"А на мъж ли трябва да са костите на Мона лиза ???
1
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
заглавието е върха, аз, между другото, съм фен на заглавията ви