Как животните предсказват земетресения?

Изследователи вече имат сериозна теория за катаклизмите
5 дек 2011 07:17,
23
Как животните предсказват земетресения?
Снимка: Reuters

Животните долавят химични промени в подпочвените води, които се проявяват в дните преди земетресение. Това според специалисти може да е причината за странното поведение на животните при бедствие от този вид, коментира в материал по темата BBC.

Изследователи са започнали тестове след получена информация, че колония от жаби се изнесла от блатото си край Акуила броени дни преди опустошителното земетресение в италианския град (2009 г.).

Проучванията дават надежда, че това поведение на животните може да послужи на хората в област, където нямат особен успех – прогнозирането на земетресения.

В изследването се описва механизъм, при който при разместванията на пластовете в земната кора се отделят заредени частици. Попаднали в подпочвени води, тези частици предизвикват химични реакции.

А животните, които обитават тези води или района около тях, са изключително чувствителни дори на най-малките промени в химичния състав. И могат да усетят началото на земетръсния процес много преди самия трус.

Екипът, ръководен от д-р Фридман Фройнд от НАСА и д-р Рейчъл Грант от Британския свободен университет, се надява, че хипотезата може да вдъхнови биолози и геолози да работят заедно с общата цел – да разберат как животните могат да ни помогнат да разпознаваме отличителни белези на предстоящо земетресение.

Жабите от Акуила не са първият пример за странно поведение на животни преди голямо сеизмично явление. През годините има сведения за влечуги, земноводни и риби, които се държат необичайно точно преди да удари мощно земетресение.

През 1975 г. в Хай Ченг например много хора забелязали множество змии, които излизат от дупките си в земята. Това било доста странно, защото се случило в средата на годишния зимен сън на змиите. В този период температурите са под нулата и показване на повърхността е равносилно на самоубийство за студенокръвните влечуги.

Само месец по-късно китайският град бил разтърсен от разрушително бедствие.

Биологът Рейчъл Грант разказва пред BBC, че в Акуила наблюдавала жабите като част от работата по своята докторантура. „Беше драматично. От 96 жаби в блатото за 3 дни не беше останала нито една”, спомня си тя.

След като публикува наблюденията си, Грант е потърсена от НАСА.

Учени в американската космическа агенция изследвали химичните промени, които се случват в скалните маси, когато са поставени под огромен натиск. В НАСА започнали да умуват дали тези промени и изчезването на жабите имат нещо общо.

Сега, след проведени редица лабораторни тестове, връзката между гореспоменатите събития изглежда все по-вероятна.

Геофизикът от НАСА Фридман Фройнд разкрива, че при наистина голямо напрежение (като това преди земетресение) скалните образувания „изпускат” заредени частици. Тези частици могат да си проправят път до повърхността на Земята и да реагират с въздуха – превръщайки молекулите на въздуха в йони.
 
„Заредените положително въздушни йони доказано предизвикват главоболие и гадене при хората. Освен това повишават нивото на серотонин (хормон на стреса) в кръвта на животните”, посочва д-р Фройнд и допълва, че тези йони реагират и с вода, образувайки водороден пероксид.

А този процес може да превърне подпочвените води в токсични и респективно опасни за водните обитатели. Което да ги кара да бягат.

Разбира се, става въпрос за сложни механизми и екипът на Фройнд и Грант настоява, че тепърва предстоят още тестове за категорично доказване на теорията му.

За д-р Грант обаче голямата крачка вече е направена. „Когато погледнем всички процеси и промени, случващи се в земната кора преди земетресение, би било странно тези процеси и промени да не оказват влияние на животните”, счита тя.

Според д-р Фройнд обаче реакциите на животните може би са само едно от явленията, които са предвестници на земетресения: „Ако разгледаме поне четири-пет от тези сигнали и всички те сочат в една и съща посока, тогава можем да сме сигурни, че нещо ще случи”.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: животниземетресения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
2
 
2
 
! Отговори
сеизмолог преди 12 години
спокойно приятели. апарат за предсказване на земетръси отдавна е направен,точно на този принцип-улавяне на характерни електромагнитни излъчвания от района на бъдещото трусче. е че не ни светват за това е нормално. предпочитат да се дават колкото може повече жертви.
22
5
 
5
 
! Отговори
бай Петко преди 12 години
Като шляпнете чужда жена по дирника, веднага започва земетресение...
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Всякакви теории има. :))
20
5
 
2
 
! Отговори
neo5 преди 12 години
do N18: chul te Gospod ;)
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Принцът целунал принцесата, тя не се събудила и от тогава той заживял щастливо.
18
7
 
3
 
! Отговори
До 8 преди 12 години
Не всички са безчувствени, бъди сигурен/а;) МОга ей сега да ти кажа, че ще има още един голям трус в Турция - може би към 7 степен, да не е 8 :)
17
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
...целунала Принцесата Жабока, но той не се превърнал в Принц, целунала го пак - нищо. Тогава Жабока проговорил - много е силна магията, ще трябва да духаш...
16
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Значи и аз съм жаба.... чакам да ме целуне принцеса!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
то и аз като правя 4ики усещам 4е края е близо....
14
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Милата ни България е опитно поле- за лекарства-има бясна кампания за извънредно вредните статини, за ваксини против папиломния вирус, за лекарства, за шистов газ, за йонизиране на въздуха, за гладуване, за крадене, за търпение и..., каквото лошо ви дойде на ум.След ГЕРБ ще остане само Б.Б. да се разхожда по магистралите си по бащинията на В. Зл.
13
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дървесните жаби са много активни и издават характерни звуци часове преди дъжд.Освен това не е разгадана тайната на рисунките по крайниците и слепващото вещество, което отделят жабите и това им позволява да "висят" на вертикална стъклена повърхност.Това се изучава от години, за да се изработи перфектна автомобилна гума.
12
6
 
4
 
! Отговори
До: 8 преди 12 години
Наблюдаваме ги ... през оптиката!
11
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Серетонин-хормон на стреса , хаха
10
8
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Наливаш отрови под земята за добив на шистов газ и тези скъпо платени наблюдения и изводи отиват на бунището. Водата ще бъде яко отровена, отровите ще проникват към повърхноста, в природата празно няма. Но пък Юда ще си получи 30-те сребърника!!!
9
3
 
28
 
! Отговори
Митко преди 12 години
От баба ми сьм чувал,че земетресението през 1928 г. в Чирпан са забелязали ,че около 10 минути преди земетрьса всички животни са били неспокойни.Конете цвилили,кокошкити крякали и т.н.и после земята се разтьрсила и залюляла.Появили се пукнатини около една педя и пускали тояги,като не виждали докьде потьват.
8
4
 
54
 
! Отговори
кой преди 12 години
Кой гледа или наблюдава животните в днешно време....Хората са станали безчувствени към природата и природните явления и това не остава безнаказано!
7
5
 
20
 
! Отговори
Пешо преди 12 години
Бля, бля! Чули, недочули - чели, непрочели, но написали. Жаби, змии и т.н. Внимателните изследвания на термалните води в София доказват, че преди земетресиние в региона обхващащ Турция, Гърция, Македония, Сърбия и Румъния, количеството на радона /радиоактивен газ/ се увеличава многократно. Това явление е наблюдавано в водата на Централна баня, преди земетресенията в Турция и Румъния. Нашите сеизмолози от води и хим анализи не разбират. Те си имат барабан с писец.
6
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
А нашите учени по-добре да се заемат с изчезването на рибата в Черно море. Не че поведението на жабите не е интересно!
5
16
 
11
 
! Отговори
Садул преди 12 години
Аз си вярвам само на моят съсед алкохолик. По това как залита вечер предсказва земетресениет , а по това сутринта как го боли главата и магнитуда.
4
8
 
46
 
! Отговори
az преди 12 години
Не, че усещат химичните реакции. Просто животнит използват заложената си интуиция. Нещо, което и ние бихме имали, ако заобикалящия ни свят не ни заливаше с глупости по медии и с някакви правила, кое е редно и кое нередно.