В бъдещето: Роботи у дома, 3D къщи и виртуални огледи

Как новите технологии ще променят пазара на имоти в бъдеще?
9 апр 2016 13:24, Миглена Иванова
17
В бъдещето: Роботи у дома, 3D къщи и виртуални огледи
Снимка: Reuters

Преди двайсетина години беше трудно да си представим как ще се купуват имоти с помощта на Интернет. Пазарът на имоти обаче се променя много по-бързо, отколкото ние си представяме, пише онлайн изданието globalpropertyguide.com.

След още 20 години новите технологии ще са от първостепенно значение за обществото, включително и по отношение на собствеността и инфраструктурата.

Изданието очертава и осем нововъведения, които ще преобразят пазара на имоти до 2035 г.

Високоскоростните влакове

В бъдеще ултрависокоскоростните влакове ще пътуват 3-4 пъти по-бързо от модерните влакове в момента. Така пътуването между Лос Анджелис и Сан Франциско например може да отнеме само 30 минути.

Времето за пътуване драстично ще намалее, което означава, че съседните населени места на практика ще се слеят в една непрекъсната урбанизирана зона. Същевременно цените в предградията и на земята между отделните градове се очаква да расте.

Китай вече разработва свой собствен проект в тази насока и планира да обедини девет града в един мегаполис, дом на 130 млн. души.

Електрически безпилотни автомобили

До 20 години се очаква шофьорите да са вече в миналото. Според експерти след 2024 г. хората няма да сядат зад волана на автомобили, които не са оборудвани с кибер асистент, а след 2033 г. безпилотните коли вероятно ще са единствените превозни средства на пътя.

Същевременно това ще спести и доста места в градовете, защото тези автомобили ще могат да паркират в по-отдалечени зони за паркиране. Ще се елиминира и нуждата от бензиностанции, защото автомобилите ще се движат на електричество или водород.

Подземно строителство

Тъй като все повече хора се местят в градовете, цените на земята ще продължат да растат и строителството ще е все по-скъпо. Затова и вече има много проекти за строителство под земята. Един от тях е Lowline – бъдещият подземен парк на Ню Йорк, който ще бъде открит през 2018 г. Той е изграден в изоставено депо в Долен Манхатън.

В рамките на следващите две десетилетия под земята ще се появят търговски центрове, спортни зали, спа центрове и нощни клубове. Пример е подземният град в Монреал, който свързва молове, жилищни сгради, хотели, банки и други. В процес на разработка е специална технология, която да осигури светлина, близка до слънчевата, така че да се развива цяла нова среда под земята.

Нанотехнологиите

На фона на скъпата земя обаче нанотехнологиите ще направят същинска революция в строителството. Те ще са особено полезни при създаването на нови висококачествени строителни материали – здрави и еластични нанокабели, самопочистваща се вода, устойчиви на мръсотия повърхности, изключително здрав бетон, материали и конструкции, акумулиращи слънчева енергия, подсилено стъкло и други.

Най-развълнувани от откритията са архитектите, които могат да видят реализирани и най-смелите им фантазии.

Революцията на 3D принтерите

През 2014 г. компаниятаот Шанхай Winsun построи 10 къщи в един ден с помощта на 3D принтери. Заради евтините материали - микс от бетон и рециклирани отпадъци, и независимостта от физически труд къщите струват по 5 хил. долара всяка.

В момента 3D принтерите може и да не са съвсем масово явление, но в рамките на следващите няколко десетилетия те ще са навсякъде. Много проекти ще бъдат реализирани с помощта на тази технология.

Нова концепция за търговията

3D принтерите няма да се използват само в строителството, а и при производството на дрехи, мебели и домакински уреди. Това ще се промени концепцията за търговия. Купувачите все повече ще избират онлайн, а продавачите ще трябва да организират доставката.

Покупка на имоти във виртуалната реалност

Виртуалната реалност скоро ще ни помага да преодоляваме сериозни разстояния. Експерти посочват, че пълното потапяне във виртуалната реалност ще се случи до 2039 г. Така купувачите на имоти няма да имат нужда да излизат от дома си, за да правят огледи.

Business Insider например прогнозира, че пазарът на каските за виртуална реалност ще нараства почти двойно всяка година от 37 млн. долара през 2015 г. до 2,8 млрд. долара през 2020 г.

Роботи и джаджи за управление на жилищата

В близко бъдеще се очертава роботите да се превърнат в новия най-добър приятел на човека, който ще извършва вместо него ежедневните домакински дейности. Автоматизацията, логистиката и обменът на информация ще станат много по-лесни, което вероятно ще понижи и цената на строителството.

Още икономически новини и анализи четете в investor.bg!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
xaxaxa преди 7 години
До АнонименS voina. Vsichko se reshava s vojna
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В бъдещето? Ако човечеството изобщо има бъдеще.Бездната в международните отношения става все по-дълбока.Нормалният човек е обезверен.Толерира се всичко но не и нормалнистта.
10
0
 
0
 
! Отговори
До 13 преди 8 години
Да си чувал за така нареченият базов доход, който в момента бива експериментиран в доста държави!?
9
0
 
0
 
! Отговори
Gost преди 8 години
Аз се чудя друго комшо отде ще краде нет тогава да попитам
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само се чудя какво ще работят хората като всичко стане автоматизирано и роботизирано? Това са стотици милиони работни места по цял свят. Много хора ще останат на улицата а това ще доведе до нови миграционни вълни и социални сътресения! Не може всички да станат учени и програмисти. Как ще се реши този проблем при положение че населението на земята продължава да нараства и се очаква да достигне 10 милиарда до 2050г.
7
3
 
2
 
! Отговори
до odysseus преди 8 години
Очевидно си сляп за общата картинка, ако безсмертний полк не беше победил, днес нямаше да живееш в този свят, нямаше да има демокрация, нямаше да има комунизъм, нямаше да ги има всички постижения за които се сещаш, щеше да има нов световен ред и нацизъм. Крайно ограничен мозък си.
6
1
 
5
 
! Отговори
. преди 8 години
миглена иванова, която е копирала тази статия, явно не е чела и ред от книгите на А. Азимов, К. Кларк, Р. Шекли, Р. Хайнлайн. Фр. Хърбърт и другите класици на научната фантастика. Те са писали за всичко, което ползваме днес, както и за това, което ще имаме утре, но с малката уговорка, че са го предвидили преди 50-60 години. За писанато от Жюл Верн, сами смятайте с колко е изпреварил времето си..."Откривателите" и "футуролозите" закъснели с повече от век са просто досадни.
5
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До иридийTe само ще го програмират и настройват какво да прави.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пълни глyпоcти. Кризата тресе целия свят, хората все повече обедняват, инвестициите намаляват, безработицата расте а те залъгват материала с три-ди и виртуални намсиквоси. И тва три-ди го дъвчат от 50 години, няма ли да минем на фоур-ду или на тен-ди.
3
1
 
4
 
! Отговори
www преди 8 години
До иридийБрокерчетата са най-малкият проблем. Те и сега са ***. Вижте например колко фирми за такива услуги има в София и другите големи градове и на какъв пазар се конкурират. За мен брокер, който не притежава собствени имоти, не е брокер в момента - той е едно нищо.
2
4
 
4
 
! Отговори
www преди 8 години
Много силна статия. Поздравления за автора!
1
1
 
9
 
! Отговори
иридий преди 8 години
Робот ще замени лъжливите бльокерчета, чудесна новина!