Ръст от 55% при турбуленцията на полетите, защо се случва?

Било заради климатичните промени
53
Ръст от 55% при турбуленцията на полетите, защо се случва?
Снимка: БГНЕС

Турбуленцията при полетите се е увеличила в резултат на климатичните промени със затоплянето на планетата, твърдят изследователи от британския университета в Рединг, предаде БНР.

Учени от университета в Рединг са установили, че силната турбуленция се е увеличила с 55% между 1979 и 2020 година, вземайки за отправна точка типично натоварен северноатлантически маршрут. Те са изследвали турбуленцията на чистия въздух, която е по-трудна за избягване от пилотите.

Увеличението се отдава на промените в скоростта на вятъра на голяма надморска височина, поради по-топлия въздух от въглеродните емисии. Би Би Си цитира професор Пол Уилямс, съавтор на изследването, който казва, че трябва да се инвестира в подобрени системи за прогнозиране и откриване на турбуленции, "за да се избегне превръщането на по-грубия въздух в по-неравни полети през следващите десетилетия".

Професорът пояснява, че повишената турбуленция се дължи на по-голямата напречна сила на вятъра в струйния поток, представляващ вятърна система, духаща от запад на изток между 8 и 11 хиляди метра над земната повърхност.

Тази система съществува до голяма степен поради разликата в температурите между екватора и полюсите. Докато сателитите не могат да видят турбуленцита, те могат да видят структурата и формата на струйния поток, което позволява той да бъде анализиран.

Турбулентните полети са не само неприятни, но могат да причинят и наранявания. Силната турбуленция е много рядка, но турбуленцията на чистия въздух може да се появи изненадващо, когато пътниците не са закопчани с предпазните колани.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дали има разни изтрещели *** в БГ готови да се върнат в каменната ера и да живеят все едно има режим на тока и водата, като вегани и без коли за да спрат климатичните промени? Ей това е интересно проучване. Колко човека доброволно ще дадат да им го сложите и да живеят окаяно доброволно.
23
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Предлагам за да намалим кравите, хубавите моми еколожки да минат от краве на мъжко мляко. Хем е веганско, хем е модерно. Като ви се допие, сръчквате някой мъж, отваря ципа, и си доите.
22
1
 
5
 
! Отговори
Бай Дрън преди 10 месеца
Някой прави пачки от безсмислени изследвания. Ека изследват и колко патриота останаха в Украйна, ще е интересно. Също и за Леопардите.
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Освен цените с 55% се повишиха и закъсненията на полетите. Правят, сучат и след 2 часа и 50 минути закъснение излитат, инак глоба.
20
0
 
7
 
! Отговори
bl преди 10 месеца
На самолетостроенето и авиокомпаниите също им е изгодна тази пропаганда.Инвестират все по-малко в обучението на пилоти, правят самолетите все по-ефтини, тоест ненадеждни, и имат готово извинение като стане беля: Самолетът падна заради климатичните промени...
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Наскоро изригна някакъв вълкан в Тонга, учените казаха, че е изхвърлил повече парникови емисии от земеделието за всички времена, а това е само един вулка. Знаете ли колко още вулкани има и изригват? Климатичните промени нямат нищо общо с нашата дейност, това са процеси много по-големи от нас.
18
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Единствено забелязах, че с 55% са повишиха цените на полетите!
17
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заради москвичът на съседа има климатични промени, москвичът на съседа е виновен и за изчезването на динозаврите.
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ХА-ХА КЛИМАТИЧНИТЕ ПРОМЕПИ !!! ... ПРОПУСКАТ И AI.
15
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Заради гретевите климатични промени, климатични промени никога не е имало ледниковите периоди са ги правили Анунаките. :-)
14
3
 
4
 
! Отговори
Неразбрал преди 10 месеца
Изкуственият интелект ли го каза това?Що не пише за него!Нали сега директивата е във всяка писаница поне един път да се спомене новата дъвка Изкуствен интелект!
13
1
 
15
 
! Отговори
ЯЖ БРЪМБАРИ ЗА КЛАУС преди 10 месеца
Това не е нищо, миналата седмица карахме покрай една ливада, на нея - стадо крави. Уж пътя гладък, а колата подскача нагоре-надолу, носи се и настрани, непредсказуемо. Добре че имаше един научен работник с нас, та ни обясни - кравите отделят метан и той променя локално климата и предизвиква Ниски Надземни Турбуленции, и като минаваме с автомобила през тях, става страшно. Каза че трябва да ядем повече бръмбари и по-малко телешко и ще оправим климата за нула време.
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
мъск е виновен изстрелял е хиляди спътници заради интернета му и причиняват промени в движението на въздушните маси
11
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И са какво, да спрем да ядем месо, да не ползваме климатик, да не се къпем, да не караме коли и прочие, че климата да се оправи? Направо май да си сложим въжето ни предлагате. Добре, че сме българи и не ви се връзваме. Няма смисъл от мерки против климатични промени, ако правят живота ни мизерен...
10
1
 
14
 
! Отговори
Бгг преди 10 месеца
Уж учени, пък правят хората на прости. Климатичните промени са най голямата измама на века. От колко време се правят измерване на температурата по света ??? 100, 150 ??? Земята има цикли продължаващи хиляди години.
9
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
или да речем има горе има толкова много самолети че създават промени във въздушните
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Сериозно, ако сравните климата преди Христа, по времето на неандерталците, както и преди да изчезнат динозаврите - винаги е бил един и същ! Никога не се е променял! Едва сега взе да се променя, не бе честно не ви лъжат, това е самата Научна Истина! Категорично!
7
3
 
4
 
! Отговори
баааа го преди 10 месеца
аз си рекох , че зарад възраждане или путин .
6
3
 
7
 
! Отговори
Пепи преди 10 месеца
Или Путин е виновен или кравите от Сащ - много метан и оттам климата . А и още нещо - боба .
5
3
 
9
 
! Отговори
ЦИРК ПРОМЯНА КЛИМАТА преди 10 месеца
НЕКА АЗ НЕКА АЗ ДА ПОЗНАЯ!! !? КЛЕМАТИЧНИ ПРОМЕНИ!!! НАЛИИИИИИ СИЧКО ЕУ ПРОПАГАНДА ТИЯ ДНИ! Щото са измислили план как да ни превърнат във феодални роби и да ни оберат до шушка ПОД ПРЕДЛОГ КЛЕМАТИЧНИПРОМЕНИ!