Начало на бригадирското движение в България
Начало на бригадирското движение в България
Бригадирското движение в България е организирано привличане на младите хора от отечественофронтовското правителство след преврата на 9 септември 1944 година за доброволно участие в строителството на обекти с национално значение, без или с минимално заплащане. За начало на организираното бригадирско движение се приема строителството на прохода Хаинбоаз. Откриването на националната бригада става на 5 август 1946 г. За настаняване на бригадирите е изграден лагер за 2 000 души. Снимка: Патриот | 04 авг 2014 14:49
Материалът е изпратен от читател на Dnes.bg
9
2485
6
4
Напиши коментар Коментари
9
1
 
3
 
! Отговори
важно съобщение!!! преди 9 години
фирма "бригадирски спомени" търси работнициизисквания:-да работят ,работят,работят,работят за славараздаването на бригадирски книжки е гарантирано
8
5
 
0
 
! Отговори
norges преди 9 години
Имаше едни с пагончета и звездички, но не ни пречеха. Бачкахме си, млади хора, полезно и приятно беше. Хем се учиш на труд, хем цял ден заобиколен с хубави колежки. То не може само да лежиш и да ти е добре на душата. Поне за мен беше и си остана така.
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Ако не беше бригадирското движетие, нямаше да има пътища, заводи, язовири. Само на ентусиазъм и любов към Родината?Имало мотивация. Да живеем всички по-добре!Това го направиха днешните най-възрастни пенсионери, които някои смятат за вредни!На тях дължим, че в България има цивилизация!Бригадирското движение е това, което построи заводи, мостове, град Димитровград- с доброволен труд.Днес се руши и кърпи.И се граби. Много. Все още има.За 50 живота.
6
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До norgesa кой работеше питам ази преди и сега едни бачкат а други са във власта
5
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Боже какви времена! Вървяхме към светлото бъдеще, а стигнахме до Апокалипсиса! Сега само чалга, ***, данъци, безработица, престъпления и безперспективност.
4
6
 
10
 
! Отговори
морски преди 9 години
По време на турското робство труда от ангарията е отивал в ръцете на турците или за султана,построеното от бригадирите е останало за Българската държава и бълг.народ и се ползва още от децата и внуците на България.
3
3
 
7
 
! Отговори
norges преди 9 години
Много беше хубаво по бригадите, ех къде е това време. 30 дена купон, секс и пиене, страхотни спомени.
2
9
 
8
 
! Отговори
3M преди 9 години
По време на турското робство безплатния труд е наричан "АНГАРИЯ", по време на комунизма - бригадирско движение! Разликата е само в понятията, смисъла е един и същ!
1
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Има и положителни страни. Сега може би има бригади за разрушаване, поддържани пак от "Демократична република България"...