Край на априлското лято, идват дъжд и по-хладен въздух

От запад започват валежи, градусите на изток остават високи
16 апр 2024 17:15, Красимир Ангелов
5
Край на априлското лято, идват дъжд и по-хладен въздух
Снимка: БГНЕС

Значителен обрат във времето в страната идва в следващите дни, показва прогнозата на НИМХ.

През нощта облачността ще е предимно значителна, на места главно в западните райони с валежи от дъжд. В Северозападна България вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да прониква студен въздух. В останалата част от страната вятърът ще се задържи от юг-югозапад и ще е до умерен. Минималните температури ще са между 13° и 18°, по-ниски в северозападните райони, в София – около 13°.

Атмосферното налягане е по-ниско от средното за месеца и ще продължи да се понижава.

В сряда ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и ще има валежи от дъжд, на повече места и по-интензивни ще са след обяд и вечерта, като в Западна България се очакват значителни количества. Ще има и гръмотевични бури и условия за градушки. В Югоизточна България ще се задържи почти без валежи, но през нощта срещу четвъртък и там ще завали.

В северозападната половина от страната вятърът ще е до умерен от запад-северозапад, докато в югоизточната ще се задържи от юг-югозпад и ще е временно силен. Максималните температури ще са от около 12° в крайните северозападни райони, до 27° на места в Източна България, в София – около 20°.

Над Черноморието облачността ще е променлива, често значителна, но до вечерта ще се задържи почти без валежи. Ще духа умерен и временно силен вятър от юг-югозапад. Ще се задържи топло с максимални температури между 24° и 27°. Температурата на морската вода е 15°-16°. Вълнението на морето ще е 3-4 бала.

Над планините ще е предимно облачно и главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Ще духа умерен до силен югозападен вятър, който вечерта ще се ориентира от северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух, тогава и валежите ще се усилят. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 17°, на 2000 метра – около 7°.

През следващите дни облачността ще е по-често значителна. В четвъртък ще е ветровито, с умерен в Дунавската равнина временно силен северозападен вятър. Валежите ще продължат, сутринта - в източните райони, а през деня главно в Южна България, но ще са на по-малко места и по-слаби.

В петък вятърът ще отслабне, а по-късно ще се ориентира от североизток. През деня на места, главно в Южна и Източна България ще има слаби валежи от дъжд, а привечер от югозапад отново ще се активизират. Температурите ще се понижат, в петък минималните ще са между 5° и 10°, а максималните - между 12° и 17°.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от Видео прогноза
Денят започва със слънце, но от запад облачността се увеличава
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Щом сега е 32 градуса, колко ли ще е през Юли и Август?? Над 50 предполагам, ще станем като в пустинята.
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Върнете лятото,стига студ.
2
3
 
3
 
! Отговори
... преди 1 седмица
ми то април месец а навън 34 градуса! После ми разправят, че то нямало глобално затоляне! Верно ли нема!!???
1
0
 
0
 
! Отговори
Нане преди 1 седмица
Перфекциозно беше.... ===)))