Паметникът пред НДК - в оранжево

Свалят облицовъчните плочи, ще останат само скулптурите
26 окт 2008 10:08,
53
Паметникът пред НДК - в оранжево
Сега пък искат да го боядисват в оранжево...Снимка: Булфото

Паметникът до НДК да бъде боядисан в оранжево, като първо му се свали облицовката.

Това е най-вероятното бъдеще на "падналия месершмит", известен сред софиянци и с друго нелицеприятно име.

Идеята даде главният архитект на София Петър Диков на нарочен дебат за съдбата на монумента.

Развалината на пъпа на столицата ще бъде ремонтирана така, че да остане само скелето.

Според арх. Диков опасната облицовка пречи да се видят достойнствата на металната конструкция и скулптурите на създателя проф. Валентин Старчев. "Срам ме е и като софиянец, и като главен архитект от този паметник.

Разумно е да го "съблечем" и да оставим само скулптурните елементи. Общината е предвидила средства за сваляне на облицовката. Конструкцията ще изглежда добре в оранжево и червено", обясни Диков пред медиите.

Общината е категорично против разрушаването на паметника, тъй като това ще засегне и околното пространство около НДК.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
3
 
! Отговори
Даола преди 15 години
Да поканят Кристо-Христо да го облече с някаква материя - ще стане супер.Може да не е Христо, а някой талатлив млад български художник.Идеята е моя - нали? Да не ми я откраднете!
51
0
 
2
 
! Отговори
edin преди 15 години
най добре да пуснат *** и Седеф за 13 часа ще го разглобят и няма и помен да остане от него, после ще го предадат за вточини суровини и всичко ще си е наред а парите дето сте ги приготвили за таз маневра ги дайте на пенсионерите или на детските градини... ама ние сме си виновни щото не гласуваме и в общината и къде ли не влизат пълни *** и ни мачкат
50
0
 
2
 
! Отговори
Kate преди 15 години
Махайте тоя *** от там или на следващите избори ще идат да работят в общината хора ,които могат да направят нещо с ръцете си , а не с устата. Няма по грозно нещо от това соц.произведение. Като си го харесват общинарите - да си го носят у тях.
49
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Твърде много основи има явно - ако го махнат трябва да разкопаят голяма част от парка. Или пък там има таен вход/изход ...
48
0
 
2
 
! Отговори
Sgt.Hale преди 15 години
Ми да махнат и скулптурите...После като го овапцат в крещящи цветов е да му ашладисат вместо тях модел в мащаб 1000:1 на тлъстия *** на азис...Така ще се подчертае символиката!!Комунистическия ще си е все така в гъзеца народен...От Векове за векове!!
47
0
 
3
 
! Отговори
преди 15 години
В София е станало невъзможно за живот вихри се някаква турбо селяния и простотия на всяка крачка. Мръсотия, задръствания, престъпност, мутри, църни роми навсекаде, няма един тротоар дето да можеш да минеш като хората навсякъде са накацали коли... а Бат Гойко не може един паметник да махне или оправи без да му мисли 2 години и половина какво ще прави точно. Е.бем ти в скапания град абсолютна помийна яма стана. Е.бем ти тъпите *** дето идват на рояци тука!
46
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Като му махнат облицовката и оголят метала, той сам ще си ръждяса и ще се оцвети.
45
0
 
2
 
! Отговори
АЗ преди 15 години
АМИ ПАМЕТНИКА СИМВОЛИЗИРА РАЗВИТИЕТО НА БЪЛГАРИЯ ПРЕЗ ВЕКОВЕТЕ..ВИДНО Е ЧЕ ЧАСТТА КОЯТО ПРЕДСТАВЛЯВА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ НА РАЗВИТИЕ Е РАЗРУШЕНА..ТРЯБВА ДА СЕ ОСТАВИ КАКТО СИ Е..
44
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Оставете го както си е паметника, той символизира "1300 простотии в България"
43
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Хахахаахаахахха :)Оранжев петохуйник :)
42
0
 
2
 
! Отговори
Дани преди 15 години
Как хубаво "стои" главния архитект на София. Естет и повече даже - оранжево ще му стои добре, нека първо себе си боядиса.... в ТИКВЕН цвят каквато е и природата му.
41
0
 
2
 
! Отговори
Адам преди 15 години
Тази архитектурна *** трябва да бъде изметена от мястото и там дабъде посадено дърво, което да ни радва като цъфти и връзва плодове!
40
0
 
2
 
! Отговори
Deo преди 15 години
ORANJEVO NEBETO, ORANJEVO POLETA, ORANJEVA LAVINA ORANJEV PAMETNIK!
39
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
ха ха..ей най-накрая нещо ме разсмя днес, аз казвам всяка метална пръчка в различен цвят! и да го наклонят малко, че да си имаме наклонения паметник в София, кулата в Пиза ще замре ви казвам, сите китайци тука ще дойдат да щракат!
38
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Събаряйте гадния петохуйник! НЕ ГО ЩЕМ!!
37
0
 
2
 
! Отговори
Таня преди 15 години
Живяла съм в този квартал 25 години. Играла съм си в тези градинки, имаше и игрища. Много добре помня Паметните плочи на загиналите през войните - бяха толкова красиви, толкова величествени, изпълваха ни с гордост, нас, децата от квартала, събирахме се, четяхме имена, доколкото можехме да стигнем нагоре, представяхме си как са се били тези големи мъже и жени във войните и са загивали за да ни има нас. Когато започна строежа на НДК, който продължи няколко години, бяха едни изкопи, едни ровове и Паметните плочи изчезнаха, Спомням си, че казваха от общината, че като се построи НДК, Паметните плочи ще ги върнат на местата им. Ядец! Тия хора, управляващите от общината не са с всичкия си, няма в този град никаква почит към предците ни. За каква приемственост и култура ще се говори, като всичко се разрушава. А този псевдо паметник като го издигнаха и монтираха, не можех да разбера аз ли съм толкова *** и сляпа, че не мога да видя нещо хубаво в него. За мене ще остане винаги една купчина желязо и бетон, и колкото по бързо се махне, толкова по-добре. Върнете Паметните плочи, ей, вие глухари от Софийска община.
36
0
 
2
 
! Отговори
goshi преди 15 години
a za6to ne go mahnat????
35
0
 
2
 
! Отговори
Отец Нафърфорий преди 15 години
съгласен съм с тебе...тва треа да го махат,а не да се гаврят с него
34
0
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Това с оранжевото ми се вижда като майтап... Сякаш някой се гаври с нас и иска да ни гледа сеира. Направо да го махат, това прилича на творение на някой психично болен!
33
0
 
2
 
! Отговори
Ясен преди 15 години
На мястото, където се издига тази комунистическа грозотия, безумно творение на любимците на Людмила Живкова, преди много години бяха казармите на 1-ви и 6-ти пехотен полк. На "калканите" им бяха паметните плочи на войните, загинали за свободата на България. Когато разрушиха изоставените казарми, оставиха "калканите" с паметните плочи, нещо като мемориал. Разрушиха после и тях, за да издигнат това безумие. Малка подробност е, че хонорарът, получен за грозотията, беше 120000 лева по време, когато един тристаен апартамент в София струваше 20000 лв. ... Сегашните мимикрирали комунисти, управляващи София, правят всичко възможно да запазят "светлият" спомен за Людмила Живкова, вместо да вземат единственото правилно решение - бетоноглавото грозилище да се премахне напълно и там да се направи мемориал на загиналите - мисля, че табелите от старият мемориал се пазят от Военно-историческият музей.