Хванаха зеленчуци с пестициди в пъти над нормата в София

Засечени са при проверка на борсата в кв. Слатина
14 фев 2011 19:24,
54
Хванаха зеленчуци с пестициди в пъти над нормата в София
Министър Мирослав Найденов участва в акцията на Българската агенция по безопасност на храните. Снимка. БТА

Количества пестициди, превишаващи няколко пъти нормата, са открити при проверка на 400 тона зеленчуци, внесени от Кралство Йордания.

Пестицидите са засечени на зеленчуковата борса в столичния кв. „Слатина“ при проверка на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

10 пъти над нормата е било количеството на химикалите в проверените домати. При краставиците са открити количества, превишаващи нормата 6 пъти, а при чушките пестицидите са били три пъти над нормата.

Стоката е поставена под възбрана за разпространение в търговската мрежа.

Зеленчуците са внесени в петък (11 февруари), а пробите са взети след сигнал от медия, , обясни министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов. Пробите са изследвани в две независими референтни лаборатории, които са потвърдили резултатите.

„От Съюза на вносителите настояват за арбитражна проверка, която ще бъде проведена в следващите един-два дни”, каза министърът.

По думите му обаче количеството на пестицидите намалява с всеки изминал ден и затова тази проверка ще покаже различни резултати. Ако резултатите се потвърдят, стоката ще бъде или унищожена, или върната обратно в Кралство Йордания, обясни зам.-директорът на БАБХ Антон Величков.

Това количество пестициди не представлява директна опасност за здравето на хората, но химикалите се натрупват в черния дроб, обясни зам.-директорът д-р Тенчо Тенев. Не е възможно пестицидите да бъдат унищожени при готвене, поясни още той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още по темата: пестициди
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
2
 
2
 
! Отговори
stamat преди 13 години
Браво на министъра, добре е че правят проверки за всички храни, защото до сега никой не се интересуваше народа какви *** яде и после защо сме най -болната нация.
51
0
 
3
 
! Отговори
Наблюдаващ преди 13 години
До 44:Защо е направена проверката чак сега - добър въпрос. Но аз по-скоро се радвам, че изобщо е направена. Имам чувството, че всичко е на самотек от много години и ядем всевъзможни *** и отрови, а контролът остана в миналото. Заедно с цялото селско стопанство.
50
1
 
2
 
! Отговори
ISTINATA преди 13 години
AMI BALGARINA KAT GO MARZI DA RABOTI NA POLETO 6E SE VNASQT RAZBIRASE. A TO BALGARITE VMESTO DA RABOTQT V ZEMEDELIETO PO SKORO BIHA PREDPO4ELI ILI DA KRADAT ILI DA PROSTITUIRAT..... TAKA 6E E VE4E, NQMA VRA6TANE NAZAD, SVIKVAYTE VE4E.
49
0
 
1
 
! Отговори
horus преди 13 години
Ами така е, Срам и Позор за България - имаме едни от най - плодородните почви в Европа, а внасяме *** от чужбина !! Баща ми беше агроном и добре че си отиде човека та да не гледа. Ами нали който не хранеше своя, храни чужда армия, купуваме изтребители, даваме над 1 милр за армия да се бием ако стане война. Каква война - ние не можем да се изхраним сами, та война. Като ни врътнат крачето и до тук - ГЛАД, ГЛАД, ГЛАД. Хайде сега високоплатените *** от Кандахар и Кабул да изхранват нацията
48
1
 
4
 
! Отговори
лай лай кучка преди 13 години
Слава Богу,че не консумирам пресни зеленчуци през зимата,а само консервирани август месец.Йорданците и те се подиграват с нас.Излиза,че не сме само задния двор на Европа,но и на Азия. Ужас !!
47
0
 
2
 
! Отговори
до 46 преди 13 години
Познавам един от тези, които направиха тайната приватизация на Булгарплод през 1990г. Не познавам по върл седесар. Даже се скара с близките си, въпреки че переше партийни пари.
46
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен. преди 13 години
Ахахаха. Преди време хванаха марули и краставици с към 50 пъти съдържание над нормите, комунягата-шеф извади пачката и веднага ръснаха статии, че те пестицидите не били вредни (много). Умирало се на 95+ години от тях... Самата комисия, констатирала факта внезапно млъкна и повече ни вопъл ни стон.
45
0
 
14
 
! Отговори
! преди 13 години
А защо такава проверка не е направена при вноса, а чак сега? Значи всеки внася, каквото си иска, а после ако по някаква случайност мине проверка може да го глобят 500 лева, или да му върнат доматите и краставиците обратно. Подигравка с народа, за пореден път. За чий *** са ни тия митници, само да могат митничарите да правят пачка.
44
0
 
6
 
! Отговори
крадци преди 13 години
хе,нищо чудно да има и стандарт на зеленчуците..:)) до сега тоя министър нощо друго не прави..освен да вдига цените с тия измислени стандарти...видяхме кво стана с кайма,колбаси,сирене,мляко а сега и хляба...всичко е ***......
43
0
 
7
 
! Отговори
корунпиран преди 13 години
Ами да минават..нека и другите държави малко да се по тровят,па тогава ще обвинят нас че са ги пусна ли,всики ТВ говорят само за Йордания а за турция и дума не обелват,прелагам домати от турция да опитат и американците вече и ходжите започнаха да назначават.
42
1
 
8
 
! Отговори
музикант преди 13 години
"Зеленчуци..........мои зеленчуци.........смеещи се восъчни принцеси........Що ви люби тъй скръбта?"Лили Иванова
41
0
 
4
 
! Отговори
химик преди 13 години
Може пък и за нещо все пак да са полезни, знаете ли... Неутрализират някой друг химикал в някой друг *** от съюзническа страна. Трябва да ядем повечко и по-разнообразно. Ако не ни мине, ще се разболеем и пак ще сме полезни - ще храним статистиката и ще пишат статии за нас.
40
1
 
13
 
! Отговори
ТУРСКАТА ГРАНИЦА преди 13 години
ПУБЛИЧНА ТАЙНА Е ЧЕ КАМИОНИТЕ СЪС ЗАРЗАВАТ ИДВАЩИ ОТ ТУРЦИЯ НЕ СЕ ПРОВЕРЯВАТ. МИНАВАТ ПРЕЗ ГКПП СЪС СТО КИЛОМЕТРА В ЧАС. ЕХ ШЕНГЕНЕ ШЕНГЕНЕ, ЕДНА БОЙа ТИ ТРЯБВА
39
1
 
3
 
! Отговори
до38 преди 13 години
Пуснете ги да крадат,нека продължи безхаберието.
38
3
 
13
 
! Отговори
37 преди 13 години
абе ***,кажи ми едно нещо да са оправили ГЕРБ,каквото пипнат го чупятсчупиха здравеопазване,счупиха евро субсидиите,счупиха бизнеса,счупиха дори ***,затънаха в корупция и безхабериети *** ли си или да ?
37
9
 
11
 
! Отговори
сдг преди 13 години
ЕЕЙЙЙЙЙЙ неблагодарен народ,май са си прави Бойко и Б.Димитров за (матр"ял и *** народ).Значи М.Найденов се питва да оправи нещата малко или много ама пак сте недоволни бе,опитва се да въстанови стандартите,ама вие пак плюете бе.Е заради това си яжте *** и умирайте от всякакви видове РАК.УБИТАЦИ.
36
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Toя откак го ритна Бойко в Япония взе да иска Стара планина за целия ЕС.Еми за 21 години всички дето управляваха успяха да направят и зеленчуците пластмасови,а сега се сетили да ги възстановяват.Е как да стане?Бастуна търси под вола теле!
35
0
 
22
 
! Отговори
Бунтарят: преди 13 години
"От съюза на вносителите настояват....."Ало,а от СЪЮЗА на производителите,защо мълчите.Защо не кажем ЯСНо,че тези 20-ет години на преход съсипаха селското стопанство.Неговото състояние т.е съсипвнае се извърши от политици-***.Какво произвеждат сега настоящите арендатори?А ,къде е производството на наши зеленчуци,картофи,чесън,лук,дори магданоз,целина и др.Кой опропъсти ,създадената преди това напоителна система,виждал ли е някой политик в какво състояни е тя?Това всичко е ПОЗОР.Ритаме то
34
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Найденов има поне 10 фирми за внос на храни, прибира си комисионната и боли го к*** за народа.Кара си S класата и от време на време пусне някоя медийна изява да си подържа рейнига.Всяко чудо за 3 дни.След 3 дни вноса на карцерогенни плодове и зеленчуци ще продължи.
33
0
 
5
 
! Отговори
съвет2 преди 13 години
Ако е второто,ние-хората ще вземе пример от Китай-какво правят с такива като вас!!!