Мол манията се превърна в омраза

Българите се отказвали да пазаруват в големите търговски центрове
Обновена: 9 ное 2011 08:42 | 9 ное 2011 07:00,
215
Мол манията се превърна в омраза
Снимка: Reuters

Омраза се заражда към моловете след първоначалната еуфория от тях, отчитат търговци и консултанти.

Все повече българи отказвали да пазаруват в големите търговски центрове. 60% от посетителите в работните дни са ученици, показва проучване. Родители дори се притеснявали за децата си и търсели начини да ги предпазят от мол манията, пише „24 часа“.

Свитото потребление пък се отразявало върху продажбите, които трудно стигали за покриване на разходите. Освен това у клиентите оставало впечатлението, че в моловете е скъпо. Разпространено било мнението, че цените на дрехите и обувките са по-високи, отколкото в Европа.

„Става като с Facebook – много нови потребители се регистрират, но и много закриват профилите си“, коментира Мариана Анастасова, управител на „Спорт депо“ по време на конференция за имоти в София. Според нея да прекараш уикенда в мол пък било „много потискащо“.

„Аз пък обичам да ходя в молове, защото пазарувам бързо и лесно, имам къде да паркирам“, контрира Иван Велков, шеф на „Райфайзен имоти“. Според анализи най-голям потенциал за привличане на нови клиенти имало при мъжете.

Различни са и мненията дали у нас има място за още молове. Според представители на „Фортън“, „Колиърс“ и „Риджънтс“ има потенциал, но от „Райфайзен имоти“ отчитат, че и съществуващите са много.

Потреблението е ниско и това се отразява на продажбите на търговците в моловете, единодушни са консултантите. Според Драгомир Марков от „Лендмарк пропърти“ проблемът е и у търговците, защото колекциите са стари, а у потребителите остава впечатлението, че цените са по-високи в сравнение с Европа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още по темата: молтърговски център
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
191
1
 
25
 
! Отговори
Мери преди 12 години
до 181И аз се ядосвам на цените у нас. Да кажем обаче, че в Германия цените на храните са само 7% ДДС !!! Така е и с лекарствата и книгите, учебниците.
190
3
 
21
 
! Отговори
Мила преди 12 години
ebay.co.uk и повечето английски shopping сайтове rulez.МОЛовете скоро ще фалират всичките, защото никой вече няма да им купува старите и скъпарски дрехи и ***.Да си ги заврат някъде.Да, много по-евтиното МОЖЕ И означава качествено и марково дори.Който иска да си дава паричките на вятъра да продължава да пазарува в МОЛовете и да им пълни гушите на мазните собственици и продавачки.
189
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
viarno e 4e e mnogo po skupo, jiveia v UK , ama sum obikaliala, milano , paris, dubai,horaaa kato se pribrah liatoto, v stara zagora na mola i se oble6tih, vsi4ki magazini prazni ,2 teniski kolkoto minimalna rabotna zaplata, horata samo se motait krai kinoto i magazina za 1 lev.po cial sviat shopping centrovete sa napraveni za masovia potrebitel, koeto zna4i dostupni ceni , no ne i v BG.
188
31
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
хаха, *** сравненията...ами моловете не са за кренвирши бе народе !!!! искали евтинко....ами бегайте на женския пазар при арабите....има и евтинко в моловете ама бай-*** иска да носи гучи и армани, да слезе от мерца ама с 5 лв в джоба и стрелката на резервоара вечно на червено. ГАЩНИЦИ !!!!
187
2
 
10
 
! Отговори
светнат преди 12 години
За мен единствената причина да пазаруваш от българските магазини с вид като на Битака и цени като на Bond Street е да нямаш интернет. Спестявам си не само пари - пестя си време и нерви, защото не се налага да общувам с намусените провинциални девойки - "консултантки", които гледат злобно, ако нищо не купиш и още по-злобно ако си купиш нещо скъпо. За Коледа всички подаръци ще си осигуря през ebay.uk
186
7
 
34
 
! Отговори
Таксиджия преди 12 години
Аз карам такси.Обикновено се въртя около моловете да изкарам някоя кирия.В мола влизам единствено да "издрусам крушата",демек да се изсера или да се изпикая.
185
1
 
38
 
! Отговори
Стефка преди 12 години
Само се чудя защо продължават да се строят молове.Някой пере пари пак...
184
2
 
69
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Стоките в моловете са скъпи, често пъти менте, без качество а на мен за стъклени витрини и ескалатори не ми се плаща.Собственика си избива за цената на строежа и иска печалба, търговеца иска да избие наема и заплатите на персонала и да е на печалба, работодателя ми намалява заплащането и съкращава работни места и иска да е на печалба. А аз искам да оцелея, за отглеждане на деца и планове за бъдещето сили нямам.
183
3
 
45
 
! Отговори
анонимка преди 12 години
Моловете да спрат с тази дискотечна музика, че е ужасно изнервяща и вместо с кеф да пробвам и купувам, гледам колкото се може по-бързо да се махна от там и тъпите собственици остават без оборот. Както казва мацка, в по-долните коментари, ако ни се слуша силна музика ще ходим на дискотека. Изгонихте си клиентите с тази политика - високи цени, смешни намаления (от 200 на 170лв) и с дразнещата музика.
182
1
 
37
 
! Отговори
online buyer преди 12 години
Точно така, аз съм по същия начин! Паарувам основно от ebay и други UK сайтове. Не понасям да ме лъжат тук в БГ с циркаджийски цени, затова бойкот! :)
181
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
В истанбулското *** -роклички по 20-30 лири.Пълно с народ-дърпат ги,пробват ги,после каквото остане идва при нас ,ама на други цени.
180
1
 
92
 
! Отговори
от Подуяне преди 12 години
Оня ден отивам у мола. Изморихме се и викам на малкия юнак "Ела, татьовото, да те водя да хапнем по една тортичка!" Сядаме с юнака в "Звездни буболечки" (*** и заглавието им, ***). Две топли напитки + две тортички = 14.20 лв. ?!?!?!?!?! Ще ме хванете за дедовия повече с вашите молове...
179
1
 
86
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"Разпространено било мнението, че цените на дрехите и обувките са по-високи, отколкото в Европа."Ми така си е, аз живея в Германия и страшно ме е яд на местните ДМ, Лидл, Кауфланд и т.н. в БГ, които продават същите неща в България на безумно завиüени цени! Например шампоан, който в ДМ в Германия струва 65 цента, в ДМ в България е същият 2,20 лв.!!Кренвирши в буркан, дето тук в Лидл са евро, в България в Лидл са 3 лева! Затова в БГ ги бойкотирам! За маймуни ни смятат те...
178
1
 
45
 
! Отговори
АНГЛИЯ преди 12 години
такава скъпотия каквото е в бг молове няма никъде в европа.дори да има заплатите са високи и следователно човек може да си позволи да пазарува.дори докато си живеех в бг си пазарувах само от ибей и спорт директ.пак ми излизаше по-евтино с доставката , отколкото в бг магазини.хора, не се залъгвайте да купувате от моловете, пазарувайте онлайн в чужбина, много по-евтино ще ви излезе.освен това има един бг сайт аукро, в който цените са също двойни и не се залъгвайте оттам да купувате.
177
1
 
36
 
! Отговори
xxx преди 12 години
Аз ходя всеки ден в МОЛ-а на обяд. В най-посещаваното време има хора единствено на етажа с киното и храната и тълпи от дечурлига около КФЦ и Макдоналдс. На останалите етажи - скучаещи продавачки.
176
9
 
7
 
! Отговори
fonko преди 12 години
priznavam edinstveno bitaka i pazara ,tam se disha svobodno ,tam se 4ustvam 4ovek,molovete da si gi imat onia zapadni mijitur...i
175
4
 
64
 
! Отговори
стефан преди 12 години
само молове,чалга и жълтини.....стремят се да станем едни безмозъчни консуматори който се скъсват от работа за да взимат кредити,да се тъпчат с пластмасова храна и да трупат безсмислени нови и скъпи предмети. това ли е истинския живот който искаме,това ли ни прави щастливи? мене НЕ !
174
47
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
абе как може да сте толкова *** ???? в хоандия било 112 тук 600 ?!? еми естествено, и в хоалндия е било 600 ама се е продавало на поразия и квото е останало в края на сезона се чисти и гастарбеайтерите и *** го изкупуват. тук я се продадат 5 бройки на първа цена я не, за къде да намаляваш ??? като не ви харесва ходете в холандия и купвайте от там
173
11
 
3
 
! Отговори
do 173 преди 12 години
айде връщай се на работа да пришиваш етикети на великата "марка" каппа , хахахавиждам ти нивото - импотентен, комплексиран форумен кибик
172
2
 
52
 
! Отговори
666 преди 12 години
ПРИЧИНАТА Е В НИСКИТЕ ЗАПЛАТИ И НЕРЕАЛНО ВИСОКИТЕ ,СПОРЕД НИВОТО ИМ ЦЕНИ.ЗАТОВА ВЕЧЕ МОЛОВЕТЕ СА МУЗЕИ.ТУК ЗА КОЛЕДА НЯМА НИКАКВО НАМАЛЕНИЕ,ТО Е ВДИГАМ С 200% И СВАЛЯМ С 50%.ПАРОДИЯ.ПРЕДИ ГОДИНА БЯХ НА КОЛЕДА В ХОЛАНДИЯ.КУПИХ СИ ЗИМНО СУПЕР ТОПЛО-ВОДОУСТОИЧИВО ЯКЕ''NORTH FACE ''- ЗА 112.5О ЕВРО.КАТО СЕ ПРИБРАХ ТУК,ВИДЯХ СЪЩИЯТ МОДЕЛ ЗА 630 ЛЕВА/322 ЕВРО.ЗА КАКВО ГОВОРИМ ТОГАВА.ХОРАТА ВЕЧЕ НЕ СА ТОЛКОВА НЕИНФОРМИРАНИ,КАКТО ПРЕДИ,ПЪТУВАТ,ГЛЕДАТ ИМА И ИНТЕРНЕТ,ТАКА ЧЕ КОЖОДЕРИТЕ ГО ОТНАСЯТ..