Хиляди присвоени от Дом за стари хора с деменция в Княжево

Директорката и счетоводителката на дома си въртели далаверите
Обновена: 10 яну 2012 13:26 | 10 яну 2012 13:23,
126
Хиляди присвоени от Дом за стари хора с деменция в Княжево
Снимка: архив Булфото

213 хиляди и 790 лева са присвоени от Дома за стари хора с деменция в столичния квартал Княжево, става ясно от проверка на звеното за вътрешен контрол към Столичната община.

"Директорът на дома Параскева Бърнева и главен счетоводител Снежана Стоенчева са успели да присвоят парите чрез злоупотреби от 2007 г. насам", съобщи шефът на звеното Ботьо Ботев.

При годишен бюджет на социалното заведение от около 90 хиляди лева двете дами са успявали да присвоят над 80% от тях.

Настанените в дома хора са живели в отвратителни санитарни и битови условия, е установила още проверката.

"Схемата всъщност е изключително проста, общината превежда парите по банков път, Стоенчева и Бърнева ги теглят с предварително подготвени документи. Една огромна част от тези тегления изобщо не са отразени в касовата книга", обясни Ботев.

През 2009 г. двете дами дори организирали мнима кражба на метална каса, в която били финансовите документи, за да прикрият злоупотребите.

"Цялото счетоводство е абсолютен хаос. Това най-вероятно също е правено умишлено, за да се потули присвояването", заявиха още от общинското звено за вътрешен контрол.

"Това е едно изключително нагло престъпление", коментира и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Тя поясни, че директорът на дома Параскева Бърнева вече е освободена, а по случая е образувана преписка в прокуратурата.

Проверка на Пета градска болница също е открила липса на огромни суми, обяви още кметът.

"Проверката там е заради изчезнали 180 хиляди лева от страна на бившия главен счетоводител на болницата", допълни Фандъкова, без да се впуска в подробности.

Вследствие на тези разкрити нарушения общината е възложила проверка на всички 44 звена за социални услуги.

"Не поставяме чадъри над никого, независимо за кой период и кое управление става въпрос", отсече тя.

Йорданка Фандъкова отказа да коментара случая със скандалните разкрития около шефа на Столичния общински съвет (СОС) Андрей Иванов, свързани с офертите по проекта за административното обслужване по електронен път на Столична община.

"Ще говоря по въпроса, когато имаме решения, в момента обсъждаме само предположения", заяви кметът.

Тя отказа да коментира и писанията в  медиите, че ще застане начело на столичната структура на ГЕРБ, ако Иванов се оттегли или бъде сменен довечера на заседание на Изпълнителната комисия на партията.

"Вече веднъж съм отказвала поста, имам много работа като градоначалник. Все пак сега отказвам да коментирам каквито и да било слухове", завърши Фандъкова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


126
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Айдеее не се мина и 1 ден и започна да се отваря работа на новия съд. Защо тези двете не са в ареста?
10
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Прави впечатление, че "подробности" и информация са давани само по отношение на дребните риби, не и за членовете на Общинския съвет, например. Приписват се престъпления на хора, без да са проверени и доказани от прокуратура и съд. Но се говори с охота за счетоводителка, директорка и пр., но за другите неща се мълчи. Що за наглост е това, пък аз да попитам? Или пак имаме отклоняване на общественото внимание, чрез скалъпени истории, за да покажем колко принципно работи ГЕРБ?
9
0
 
16
 
! Отговори
Посетител преди 12 години
В затвора !!!
8
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Затвор за предателите на тези болни хора,не ви е срам! Фъндъкова и всички герберски звена на стол.община да бъдат подложени на чистка!Хората си счупиха ръцете,краката и главите по и без това миниатюрните ЗАЛЕДЕНИ и НЕПОЧИСТЕНИ тротоари, аз съм на 24г. и спортувам и се пребих по 5 пъти досега,представети се крехките пенсионери?Ходилили сте в Борисовата градина да видите основни алейи пред езерото неосветени, разбира се че ще има убийства там,това е мека за престъпниците!Фъндъкова в затвора!
7
0
 
32
 
! Отговори
bob преди 12 години
Лесно е да ги вземат така, нека ги изкарат с труд, гадините мръсни...намерили кои хора да крадат-дано ги стигне съдбата на болните хора, двете крадли
6
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Само се чудя, как кметът си позволява да дава квалификации и да нарича определени деяния "престъпления" и то с тон, който звучи като последна инстанция. Престъпно е, според мен, и да се хвърлят квалификации по подобен начин, при условие че има един орган, който може да каже нещо подобно - и това е съдът в тази държава.
5
2
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
"213 хиляди 790 лева..."За първи път виждам сума, изписана по този начин. Надявам се и за последен : ) Срам и позор за българското образование...
4
18
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Примерът на ГЕРБ е заразителен! Все нови и нови последователки и почитателки на ГЕРБ са сред нас!
3
21
 
13
 
! Отговори
гурбетчия преди 12 години
Вари го , печи го , образован българин ,без да открадне не може ! Но има светлина в тунела ,ако използвате парите по предназначение за образоване на *** ,белким те няма да крадат колкото българите !
2
3
 
37
 
! Отговори
Наско преди 12 години
Не ги ли е срам.. да крадат от най бедните и болни хора! Що за престъпническа наглост е това?! Дано да има кой да ги накаже!!!
1
0
 
37
 
! Отговори
Ташунко преди 12 години
Така е във всички домове, само че има много по-голями лапачи преди това в веригата .