Махаме незаконните си балкони

Засега само в София, а после вероятно и в цялата страна
Обновена: 16 фев 2012 10:01 | 16 фев 2012 07:00, Елка Василева
794
Махаме незаконните си балкони
Снимка: архив, Булфото

Масово и задължително преостъкляване на балкони и тераси очаква столичани. Целта е всички сгради и кооперации да имат еднаква конструкция и визия, пише в. “Труд”. Фасадата трябва да е в един цвят. Климатиците, там където ги има, строени в една редица от първия до последния етаж. И скрити зад декоративни решетки. За да не загрозяват градския пейзаж.

Новата сградна естетика ще се въведе чрез проектите за саниране на сградите, обмислят в Столичната община. Причината е, че от десетилетия всеки собственик по свое желание и възможности остъкляваше терасата си, без проект и разрешение от общината. Вероятно мярката ще се разпространи постепенно в цялата страна.

“В резултат цари пълен хаос. Освен че не са естетически, остъкленията не издържат и на изискванията за топлотехническа ефективност”, коментира шефът на “Контрол по строителството” към общината арх. Влади Калинов.

Почти 100% от затворените в момента балкони са незаконни. Настоящата нормативна уредба не предвижда никакви процедури по тяхното признаване. Ето защо единственият начин да оправим положението е да използваме предстоящото саниране, обясни арх. Калинов. Общината планира да изготви такива планове за панелните блокове, които да предостави без пари на етажната собственост. Кметството няма да събира средства и за разрешителни за строеж. Предвижда се проектите да са според вида на панелките. Това прави около 12-14 типа блокове.

Според специалистите панелните комплекси трябва бързо да се санират. “Сега те не са опасни, но е възможно да станат”, твърди арх. Калинов. Според него трябвало редовно да се правят проверки за корозия на местата, където отделните панели са свързани чрез метални части. Такива обаче не се правят. И сега опасността е цели панели да се откъртят от фасадите, притесняват се в Столичната община.

Санирането задължително предвижда не само опаковане на сградите с топлоизолация, а и преглед на всички инсталации, на конструкцията, покриви, фасади. 50% от нужните средства за обновяване на сградите ще се осигурят по европроекти. Останалата сума обаче ще се плаща от собствениците. По предварителни сметки за собственика на жилище от 60-70 квадрата сумата ще е около 10 000 лева.

Общината има идея и да разреши върху покривите на блоковете да се монтират соларни батерии и така частниците да си помогнат като спестят от сметките за енергия.

Според новия план, ако някой след санирането иска допълнително да си остъкли балкона или да си монтира климатик, трябва да получи одобрение от етажната собственост. От общината ще инициират и законодателни промени така, че по фасадите на сградите да не може да се слага нищо без проект.

Експертен съвет, може би, ще дава мнението за цветовото решение на блоковете по кварталите. Този въпрос обаче още не е решен.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


794
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
693
0
 
5
 
! Отговори
......... преди 12 години
СЪГЛАСНА СЪМ .МН. Е ГРОЗНО И ШАРЕНО.....НО....КОГАТО МАХНЕТЕ ОТ БУЛЕВАРД ЕВРОПА СКАПАНИТЕ *** КЪЩИ ,ДЕТО ГИ РАЗДАДОХТЕ НА ТАЯ *** ДА ГИ УНИЩОЖАТ ЗА НУЛА ВРЕМЕ. ИЛИ ТОВА БЕШЕ ЦЕЛТА- ДА СЕ СЪСИПЯТ ПАРЦЕЛИТЕ,КАТО ГИ ДАДЕТЕ НА *** И ГОТОВО....ЦЕНАТА ПАДА И ХОП НЯКОЙ СЕ ОБЛАЖВА С АПЕТИТНИТЕ МЕСТА ЗА БЕЗ ПАРИ. ВНИМАВАЙТЕ, ВЕЧЕ ПРЕКАЛЯВАТЕ!
692
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
tochno taka ,mor na xorata dokato izdaxnat globi i bonosi za vas tryd pot i krav za ostanalite ,kato sa takiva mijityrki da gi ypravliavat 23 god edni i sashti boklyci
691
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
моето остъкление е от винкел- стар тип... но пък си ми топли ... преди гнусните политици да решат че няма енергиина ефективност... моля да заповядат , нямам и топлофикация- отоплявам се на конвектор .... да се убедят че не е никак студено ...ама алчни са да вземат на хората и последното левче... ама тази НЯМА ДА Я БЪДЕ!
690
0
 
3
 
! Отговори
До 767 преди 12 години
А ти що си не идеш на село в къща без балкони??? Ама със сигурност и един пирон не можеш да забиеш бе ***!
689
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Експертен съвет, може би, ще дава мнението за цветовото решение на блоковете по кварталите.......................................ама комунизма не си е тръгвал от БГ !!! построиха ни еднакви панелки,сега ще ни задължат в еднакви цветове........ и къде е решението ? - да строим във "веселото село" на тополовградския язовир ? - само там имаш права.
688
0
 
4
 
! Отговори
До 727 преди 12 години
Много точно!За тия двете, неща гръкляни прегризвам!
687
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ще направим НАРОДЪТ против парламента,ако приемат такъв закон!Ще ги съдим всички задружно в Страстбург,да видим откъде ще вземат пари да изплатят!
686
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
първо бутнете незконните *** гета па тогава гледайте терасите
685
0
 
7
 
! Отговори
Цингафунгер преди 12 години
Когато съборят *** катуни, които са разположени в широкия център на София и можем от прозореца на трамвая да се радваме на бельото на Айше, *** и 20-ината им деца и внуци - тогава да се заемат с балконите. Също трябва да се увенаквят и баровските кооперации., За целта първо да се бутнат и построят наново. Е, лично аз имам много съседи, които теглиха кредити, за да си остъклят балконите и да си "затоплят" панелките. Къде ще ни погребват, като няма места? Предизвикана криза!
684
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
аз съм съгласен да ми бутнат балкона понеже не е като другите обаче да изчезнат всички различни къщи от снобарските квартали и да имат право на един тип къщи който на не повече от 1 етаж за еднофамилна къща с не повече от 500кв.м. дворно място да видим дали ще им е гот :)
683
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
тоя дали знае как се изкарват 10 000 лева от едно семейство което живее в панелката или трябва да дойде в гетото да види че не е като в драгалевци бояна или другите снобарски квартали кадето живеят *** като него някакви архитекти разни депутати и т.нт.
682
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
как 10 000 лева бе тия луди ли са ще съдя държавата и общината при положение,че са отнели имота на родителите ми в случая хубава къща набутали са ги в бетонена кутия ,накарали са ги да плащат по 30 000 лева тогавашни пари а сега ще ни рекетират да им даваме 10 бона за няква изолация и еднаква дограма аз кво да я права мойта
681
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
давам пример с монтаж на дограма на 18-ия етаж клиента иска големи прозорци обаче са твърде големи за да се качват по стълбите и производителя е задължен да ги направи на по малки КАКВО ПРАВИМЕ ТОГАВА?????
680
0
 
19
 
! Отговори
ГРАЖДАНИН преди 12 години
АБЕ ТИЯ НОРМАЛНИ ЛИ СА! ОТ ЛАКОМИЯ ДА НИ ВЗЕМАТ ПРИТЕ СА ГОТОВИ НА ВСИЧКО! ВЪРВЕТЕ ПО-ДЯВОЛИТЕ!!! ЩЕ ВИ ГЪРМЯТ СКОРООООО!!!
679
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ако има демокрация, няма да махнат балконите и изолациите,закото всички обитатели на панелни блокове са против. Да не говорим,че обитателите на панелки са мнозинство за сдметка на къщите.Ние сме цяла армия,без да ни мигне окото можем да смажем живеещите в къщи,ако са против нашите изолации разноцветни.
678
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Между другото панелките пможе да не ги харесвате,но са прекрасни.Днешните нови сгради са с много малки апартаменти и балкони.Панелните блокове имат прекрасни междублокови пространства със много дървета,а днешните кооперации са сгушени една до друга. Освен това няма по приятно нещо от това да гледаш разцъфтялите дървета около блока ти от високо.Простор.
677
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Категорично против съм премахването на остъкленията и разноцветните изолации.Щом хората са против,значи общината и правителството нямат думата.
676
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Мразя разноцветни изолации. Трябва цветът да е еднакъв. Но да съвпада със цвета на бетона,защото много хора нямат изолация.Колкото и да искам саниране,дори да ми намаляват наполовина разходите-аз нямам пари за такова нещо.Боята върху изолацията трябва да е сива,за да отива на бетоновите панели.
675
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Незаконни са сега,преди не са били незаконни.Следователно нямаме право да строим,но за махане дума не може да става.
674
0
 
6
 
! Отговори
къща преди 12 години
Слава богу,че живея в къща :) никак не е лесно да се живее в блок. всеки с неговия си номер. А и тези "закони" трябваше да ги измислят още когато са строили блоковете след 40-50г. трудно се променя манталитета на вижеещите там. като цяло идеята е добра,както винаги не добре измислена обаче.