София грейва с 16 000 умни лампи

Сензори ще регулират силата на светлината
5 авг 2012 10:33,
81
София грейва с 16 000 умни лампи
Енергоспесяващият режим ще мине и през Орлов мост. Снимка: Булфото

София ще грейне с 16 000 нови лампи със специална система за регулиране на силата на светлината.

Това ще стане възможно, след като Столичната община получи 3,4 млн. евро от Международен фонд „Козлодуй” за цялостна подмяна и изграждане на осветлението, пише „Монитор“.
 
Новите лампи ще грейнат в кварталите „Дружба” 1 и 2, „Овча купел” 1 и 2, Банкя и булевард „Цариградско шосе”.

Подмяната ще започне през пролетта, а в момента се изготвят процедурите от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Крушките по улиците ще работят на енергоспестяващ режим, което ще намали разходите за електроенергия и поддръжка с 1,1 млн. лв. на година.

От кметството планират спестените пари да се вложат за подмяна на осветлението и в останалите райони на столицата.

В момента общината плаща над 10 млн. лв. годишно за поддръжка и ток.

Проектът включва и подмяна на електротаблата, а в тях ще се поставят датчици, които ще подават сигнал до контролен център.

Това ще позволи лампите да се включват автоматично в случай на мъгла или облаци през деня. Късно през нощта пък, за да се пести ток, системата ще намалява силата на осветлението.

Умната система трябва да ограничи и случаите, в които някои от лампите светят и през деня.

Контролният център ще отчита и кражбата на ток. Автоматично ще се подава сигнал при авария и по този начин ще се знае точно коя лампа не свети.

Сега дали светят крушките проверяват служителите на оператора и Столичния инспекторат.

През изминалата година са подадени над 10 хиляди сигнала за повреди и изгорели лампи.

Новото ЛЕД осветление ще свети в продължение на 11 години. В момента от общината сменят половината от лампите годишно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
6
 
! Отговори
реплика преди 11 години
Борисоватаа градина е кръстена на цар Борис трети , а не на.......на сина му
39
5
 
3
 
! Отговори
лаик преди 11 години
Специалист,И на всичко отгоре. комунисти-терористи управляват тази държава. Навсякъде са като хллебарки. И Правителството и в Ръководствота на Парламента , всред депутатите на ГЕРБ .Дай някаква идея , как да се отървем от тях! Като СПЕЦИАЛИСТ , естествено. И *** картуно , *** не те ли научи поне на това , че :От *** и комунисти - няма отърваване....
38
6
 
8
 
! Отговори
20 преди 11 години
Може преди 20 год всички да са били комунисти по задължение,но днес да си съзнателно и доброволно член или симпатизант на БСП/к/събужда само отвращение и представа за рецидивист.
37
8
 
10
 
! Отговори
Петърчо преди 11 години
Все повече се убеждавам в това че "Комунист , това е диагноза." ... Защо ли? Къде видяхте лошо в това че се прави нещо добро? Или може би толкова сте отчаяни че "ваще" никога повече няма да дойдат на власт та на всичко взехте да плюете. Разбирам критиките когато има основание за такива , но когато не ви дава душата да кажете добрите думи то тогава си мълчете.
36
10
 
5
 
! Отговори
121 преди 11 години
Това комунист ако не е на власт да краде с пълни шепи,все реве че ДРУГИТЕ са некадърни за нищо..стига вече,спрете се,времето ви мина..бяхте млади,после втора младост изживяхте ама стотака си е трета възраст,край,радват ти се че си много свеж ,ама всеки *** на дърво да не си му в къщата.
35
2
 
6
 
! Отговори
4545 преди 11 години
ми нали ,,най -умните,, живеят в София.и крушките ще са като тях
34
1
 
9
 
! Отговори
перо преди 11 години
Това-добре.И следващите въпроси: ЗАЩО В ОБЩИНА М Л А Д О С Т , няма изгредена не църка, а дори едно параксличе , та да се отбиеш и да запалиш по една свещичка за живите и за починалите? Създаването и все още съществуваща Борисов парк е едно бижу за София , както и Витоша. И двете за занемарени , мръсни , неприятни.Отделете средства за да ги направите обитаеми. Изяснете собственикът на къпалня Мария Луиза и я преведете във вид за ползване. Зня , че проблемите са много , но...
33
1
 
14
 
! Отговори
иво преди 11 години
Здеавей Даниела,преди много години един май Професор ми каза , че никоя обшествено-икономическа система не е създала точна и стройна теория на Политикономията за времето , в което е съществувала.Малък пример:Политикономичта на капитализма и Политиконоляра на социализма. Втората беше страшна каша , която затрудняваше дори преподавателите ни на випроса; Как ще стане това?Пак пример:Парите ще изчезнат като платежно средство?Пиша ти , че и нашият Комунизъм , му трябва време за да се оцени.
32
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В цялата 1331 годишна история на България не е имало период, когато да е строено повече инфраструктура от колкото в момента. Ако продължим със същото темпо само за 10 години ще достигнем развитите държави по ниво на инфраструктура, а имаме ли добра инфраструктура ще имаме и инвестиции, които ще създадат работни места и доходите на хората ще се увеличат!
31
4
 
16
 
! Отговори
до Даниела преди 11 години
Та като спомена близкото минало незабравимо се сетих,че твоя любимец беше турен от групировките за главен секретар на МВР и тогава бяха извършени повечето показни убииства на неудобни "бизнесмени".После като кмет на София запълни две дупки и нищо не направи нито с улиците нито с кучетата нито с престъпноста нито с ***.Нищо.Сега назначената от него за кметица строи надлези със заеми от евробанки,които ние ще връщаме.
30
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ГЪРБ ши нъ опрай би, спукойну.. вижти, чи 50км магистралъ пуструиха, за още 1-2 мадатя ши га завършат и шъ тря да я почват утначалу *** каръй ся здрави дъ е..
29
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
22, естествено, че всичко се почва от София, защото в София обществените лампи, градския транспорт и т.н. обслужват най-много хора.
28
0
 
12
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Обаче кои са комунистите се пита в задачата :)
27
0
 
4
 
! Отговори
умни лампи преди 11 години
за прости хора - това е Оксиморнище;)
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе комунистите са виновни за всичко, бе! точка.
25
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудя се на този предишния, дали е имало повече убийства, отколкото в настоящия период!
24
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По-умни от кабинета!
23
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Б.Б. изобщо не е от комунистите, нали? :)))
22
6
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аз обаче забелязвам,че всичко се прави предизборно.Може би ще вдигнем с малко пенсиите,но догодина.Може би ще вдигнем заплатите на чиновниците,но от догодина.Ще оправим осветлението,но от догодина.Всичко за преди изборите.Дори *** ще докараме за изборите.И ако мислиш,че тия не крадат,се лъжеш.ГЕРБ се подмазва само на олигарсите и на ***.Останалите да се оправят както могат.
21
8
 
12
 
! Отговори
торбата с лъжите преди 11 години
Т.н. "герб" отвори торбата с лъжите - София щяла грейне с 16 000 нови ламп