Фандъкова готова да облекчи процедурата за паркиране в центъра

Кметът на София иска проблемът да се реши чрез диалог
Обновена: 15 авг 2012 16:15 | 15 авг 2012 14:42, Красимир Ангелов
165
Фандъкова готова да облекчи процедурата за паркиране в центъра
Фандъкова провери строежа на кръстовището край Телевизионната кула. Снимка: БТА

Кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че е поискала от общинските съветници да  внесат предложения за промени, за да бъде облекчена процедурата за паркиране в центъра на столицата.

Столичният градоначалник посочи във връзка с готвените протести за промените в паркирането, че е готова да чуе всички възражения на гражданите.

От 1 септември влизат нови правила за паркиране, съгласно които 1 час паркиране в идеалния център ще струва 2 лева, а в широкия център остава цената от 1 лев.

"По отношение на плащанията  - никой не обича да плаща. Въпросът е искаме ли да облекчим центъра от вредните газове, шума и безразборното паркиране на автомобили", запита Фандъкова.

Тя посочи, че другият вариант и алтернативата е да няма "синя зона" и всеки да паркира където си
иска, "но това няма да облекчи нито живеещите, нито пътуващите към центъра".

Тя припомни, че цените са определени от Наредба и това дали цената ще е една или друга – може да се дискутира.

"Важно е да се обединим около целта да бъдем част от европейската практика", посочи столичният кмет.

Фандъкова припомни, че специално е поискала отлагане на промените за паркиране в столичния център преди година, за да може да се открият подземните буферни паркинги и да се пусне вторият лъч на метрото.

Целта е да има алтернатива за повечето хора, които да могат да оставят автомобилите си извън платената зона, за да си свършат работата в центъра, коментира столичният градоначалник.

Dnes.bg припомня, че столичани излизат на протест заради винетките за платено паркиране в центъра на града. Те ще блокират възлови кръстовища заради изискването да си закупят винетен стикер.

Сборният пункт е тази вечер в 17 часа пред паметника на Патриарх Евтимий. Организатори на протеста са гражданската инициатива "Стожер" и Facebook инициативата "Не на данък паркинг".

Още по темата

Фандъкова коментира проблема с паркирането докато инспектира строителството на кръстовището на две нива при телевизионната кула, което по думите й трябва да бъде готово до края на ноември.

"За мен е най-важно да пуснем движението в максимално кратки срокове", посочи тя.

Заместник-кметът по транспорта Любомир Христов посочи, че с пускането на кръстовището на две нива при телевизионната кула с около пет пъти ще се намали времето за преминаване на автомобилите през него.

По думите му "сега замерванията показвали, че на кръстовището престоят на автомобилите е между осем и десет минути в пиковите часове, а след изграждането на съоръжението ще се преминава до две минути".

"Изграждането на кръстовището ще има положителен ефект за екологията и за качеството на въздуха, както и за нивата на шум в този район", коментира Христов.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


165
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
1
 
4
 
! Отговори
Хектор до73 преди 11 години
Вярно е братленце НО,първо правата на СОБСТВЕНИЦИТЕ а после на другите или не си съгласен?
62
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В, Плевен една улица не можем да очистим и то баш на центъра, камо ли да говорим за София.
61
2
 
5
 
! Отговори
до 76 преди 11 години
Хекторчо, аз съм от София, но ще ти кажа, че всеки българин може да ходи да си живее където си иска, ако ще на връх Мусала, защото се намира в България и е българин. :) Схащваш ли
60
0
 
8
 
! Отговори
Хектор преди 11 години
Решение:-подземни паркинги за всички,а паркирането отгоре само за РОДЕНИТЕ В СОФИЯ.Така е справедливо.Аз не ходя в каспичан да паркирам пред жиището на някой нали,защо да ми паркират на мене пред РОДНИЯ ДОМ,а аз да си трая и ПЛАЩАМ.
59
0
 
6
 
! Отговори
Страничен преди 11 години
Така така овце долни ( рая такава ) за вас само пръчка. Ей така да ви ярат всичките управници да ви е готино . Знаете че сте безмълвни и какво ви кажат това ще е . Вие воля нямате , като седите на масите и вечеряте с какви очи гледате децата си ? Утре за тях ще остане това което правите сега . Утре те ще знаят че родителите са им били долни *** и не са могли да си вдигнат главите , да потърсят сметка и права на управляващите ги . Рая мирно и долу главите може даже да си и свалите гащите да
58
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В събота водя на театър децата си, а те ще ми слагат такси за да паркирам. ***!
57
0
 
7
 
! Отговори
дупето на Ким преди 11 години
Махнете тази от снимката. По-добре покажете дупето на Ким Кардашиян!
56
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лесно е да вземаш пари и дза не правиш нищо,при положение,че вече е държавна политика да се развиват големите градове,а провинцията кучета я яли,то тогава,г-да управляващи,трябва да осигурите нормално придвижване на новите граждани,те не са виновни,че търсят препитание,вие ги доведохте до това положение,а сега искате да ги изцедите докрай с такси .Спрете да се гаврите с народа!
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Права си е кметицата, като не искат да плащат да си се върнат по селата. За десетина години наводниха града и стана ужас да се живее. Селата пустеят, а реват че им е било скъпо.
54
9
 
4
 
! Отговори
Nik преди 11 години
Интересно е , докога ще ни занимават само с тая София, най-грозния и мизерен град. Сф все пак не е Бг. Всеки ден реват за нещо.
53
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе какво реват тия софиянци, милион и половина возила са регистрирани в София, няма разминаване, а имат метро, трамвай. Но нали не могат без автомобил, трябва да си покажат лъскавите коли. Това е нашенския шоп.
52
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Oще инфо sofiantsisreshtualchnite_wordpress.Смело напред.. оставате и без дом. Не давайте нотариални и др. документи си за един стикер, който ще ви одреже главата. Прехвърлят без да усетите домовете ви и няма спасение.Само с твърди решения ще преборите "Будапеща,17"
51
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
С терористи не преговаряме , оставка за герб!
50
0
 
7
 
! Отговори
за Витков! преди 11 години
до 51 +1! И освен това нашите спецове по градоустройство последните 20 години показаха как за някое рушветче трошичка са способни и майка си да продадат камо ли обществения интерес! Подписаха на куцо кьораво и сакато да си тръсне по едно молче във вече урбанизирана територия без каквато и да е прилежаща инфраструктура и с това допълнително вляха всмут в и без това ширещата се анархия покрай престъпното презастрояване на кварталите! Всеки си цвъка където му падне светофар и прави каквото си иска
49
0
 
9
 
! Отговори
Орлин преди 11 години
до 48.И ние сме ходили в чужбина и на всякъде в центъра е трафик. А като говорим за чужбина в центъра на Рим зоната за паркиране струва 1 евро, т.е. 2 лева, ама минималната заплата е 900 евро или 2000 лв. ето къде е разликата и проблема. Също така почти всички автобуси са нови и с климатици.Возил ли се в тролейбуси 1,2,5,8 по време на 40 гр.жеги?Има само няколко нови шкоди.Ами другите автобуси-пълна мизерия и смрад.Да пооправят нещата и тогава ще ползваме градски транспорт и ще оставяме колите.
48
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
кви безразборно паркирани коли *** ***,виждал съм паяк да дига кола в 11 вечерта.хората не смеят да жугнат в синята зона,защото докато заключиш колата са ти сложили скоба или вече те е закачил паяка.само на такси и данъци сме европейци,с изоставените коли какво направихте?в баш центъра гледам едно трабанче от точно 10 години стой изоставено на място за инвалид...какво повече има да коментираме не знам
47
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 11 години
se6tate li se za6to pak podxvanaxa temata s parkiraneto,ami da go napravqt 10lv na 4as zatova,reket maika,kakto i navsqkade v darjavata
46
2
 
15
 
! Отговори
.... преди 11 години
Aу как чакам да гръмнат няколко паяка и терора да спре.Само се моля да е по-скоро - вдигнеш кола и гръмнеш. Не може да крадете и посягате на чуждите автомобили алчни общинари - крадете в САЩ да видим дали ще видите светло после. Столицата не вие частна собственост - изведнъж пръкнали се мафиоти налагат рекет щот им е кеф. Никакви диалози - действия иначе ще ви вземат и апартаментите с нотариалните които носите и оставате на улицата без да усетите. Внимавайте!!!
45
0
 
4
 
! Отговори
за Витков! преди 11 години
до 48 Е добре бре приятел хубаво си се поразходил ама да си забелязал,че в София се плаща от около 7 и повече години ,а резултата е никакъв! Да си забелязал случайно ,че тук не се репатрират неправилно паркиралите ,а тези които не са си платили ! Е това е разликата с чужбината в която си ходил.
44
0
 
8
 
! Отговори
до 48 преди 11 години
До АнонименПроблема не е в плащането а в липсата на достатъчно места за паркиране, ето например НОИ голема сграда хиляди работещи, хиляди посетители и колко места за паркиране има в района ???