Паметникът пред НДК "оцеля" след щурм на хеликоптер

Не съм пращал никого да демонтира паметника, каза Петър Диков
Обновена: 4 фев 2013 15:56 | 4 фев 2013 15:55,
113

Снимка: Булфото

Опитaха да демонтират паметника "1300 години България" пред НДК с хеликоптер. Неуспешно.

Малко след 11 часа хеликоптер се приближи до паметника на два пъти, но въжето се оказа късо и не успя да повдигне част от него. В крайна сметка хеликоптерът се отказа.

40 минути по-късно обаче се върна с по-дълго въже и отново направи неуспешен опит да се доближи до скелето на паметника.

Главният архитект на София Петър Диков заяви пред БНТ, че не е пращал хеликоптер и паметникът няма да се събаря. От пресцентъра на общината също твърдят, че нищо не знаят.

Няма решение и няма разрешение за демонтиране на паметника, заяви арх. Диков и поясни, че въпросът ще бъде решен с национален конкурс с участието на скулптори, архитекти, но това трябва да стане до есента, когато започва реконструкция и ремонт на околното пространство около Двореца на културата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


113
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
2
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Ами сега паметникът изглежа също като скулптура от ДОКУМЕНТА - световното изложение на станни приумици в Касел, Германия.
62
0
 
23
 
! Отговори
Пилота преди 11 години
Отново говорене на глупости от управниците. Главния архитект не знаел, кметството не знаело още малко ще кажат и ,че РВД не знае ,че има полет на този хеликоптер над София. Абе тия луди ли са? Един полет се планира поне два дни предварително и всичсо се знае за него, а пък тези не са знаели. То това е вуна ,хвани па чепкай и си фъркай на воля над София. ***!!
61
1
 
3
 
! Отговори
гниди общинарски преди 11 години
Това не е паметник, а гавра с историята на България и с българският народ. Доказателството за това е, че в противен случай отдавна щяха да са продали това място на някоя мутра.
60
1
 
10
 
! Отговори
един преди 11 години
ЛАПАЧКА........Конкурс за паметник ......... Конкурс за събарянето му ......... Вдигайте данъците ,че не стигат парите ........за лапачка!
59
3
 
4
 
! Отговори
BUMER преди 11 години
100% Станишев е пратил хеликоптера , тиквата ще патвърди!
58
3
 
6
 
! Отговори
Сер Гей преди 11 години
Е, то и на мен ми беше сефтето зад мавзолея, чак мавзоли ми станаха на коленете и на устетата тогава, ама като се запъна Бакърджиев да го маха и...сега само сладките спомени ми останаха.
57
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Българио,толкова си малка,а колко много ПРОСТАЦИ си събрала в себе си!Коментарите им го показват и доказват!
56
3
 
4
 
! Отговори
Васа Кравайката преди 11 години
Не го пипайте ! ! 1 п,п зад него ми бе6е сефтето.......няколко пъти !
55
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Явно никой нищо не знае... хахахаИли пък "братята" вече крадат желязо с хеликоптери!!!!
54
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хеликоптерът днес само е измервал колко дълго въже ще му трябва да си свърши работата.
53
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Този паметник винаги е бил плашещ с грозотата и ръбатостта си. Не вярвам, че има нормален емоционално човек, у когото да поражда естетическа наслада и възхищение. Посланията му са твърде неясни, абстрактни и дори обидни за 1300 годишната ни история. Изродени общества създават и изродени паметници. Трябва да бъде разкаран най - накрая.Няма нужда да се ангажират архитекти, скулптори и да се харчат пак едни пари за тоя дето духа.
52
5
 
3
 
! Отговори
бай Иван преди 11 години
Да,лидерите на БСП са участвали в секс-туризъм,прелитайки над пет$уйника.След изборите ше ги качим на балон над паметника,където ще им бъде централата...
51
2
 
3
 
! Отговори
Миталознай преди 11 години
Саму да в кажа да не вий ного чудно, ний неска сас бжанака зехми коптера од базата де е зад плета с вишката и фарчааме да берем желязо пред ен де кату. *** къс кабела - аз на бжанака шейсе и десет пати му казвам - на ощи идин стаълб да набере кабел - *** той неграмотен.. И фарчааме да земем нов кабел и после пак брахме паметника. *** са заварило от раждата туй желязо не може го дигнем. Довечера сас ножовките пак ш трябва да го работим. Ш го клатим докат са скърти и утре пак с коптера. Ай сас здраве
50
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това изобщо що за паметник е. На шеметната подлизурковщина и цинично лапачество от времето на отнесевните от вихъра. Не че не е имало кой да посъветва още тогава всички клечки, че тоя "паметник" е чиста проба бунище за отблъскващ железобетон, наблъскан с нахакан и самомнителен замах на набеден творчески "гений", а просто защото много хрантутници са се нагушкали яко от тая гавра, т.нар-ят паметник получил одобрение и овации от всички отговорни инстанции. Но не и от здравомислещите българи.
49
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хиликоптера е пратен от Станишев за да му почистят комина.Вижте топката в долния край на въжето.А щом се казва пет***уйник ,възможно е вождовете от БСП да им е кеф да летят над него.
48
2
 
3
 
! Отговори
Язе преди 11 години
Жалко е как полуразрушен паметник се ползва за пропаганда. Затова и стои още - да покажем грозната страна на комунизма. Както е оставена една сбирщина от луди да управлява в северна корея - да плаши.
47
7
 
5
 
! Отговори
сторм преди 11 години
И единият от петте х.я си ти, ***! Аз също съм кореняк-софиянец и го харесвам , и то много.
46
6
 
10
 
! Отговори
с. преди 11 години
Тоя паметник още с появяването си породи подигравки,смях,сарказъм и изобщо градски фолклор!Моментално получи абсолютно заслужения прякор Петохуйника!Аз съм кореняк софиянец и ще кажа,че на това място е имало мемориал на загинали за България войници и офицери,който е бил съборен за да се угоди на простотиите на Людмила Живкова!Много по-достойно ще бъде да се възстанови войнишкият паметник вместо да се остави тая грозотия!Нищо,че червените *** ще подскачат!
45
10
 
12
 
! Отговори
аз преди 11 години
голяма глупост е това с премахването на паметник , било то от соца или други времена ... за тези които веднага ще скочат с нападки ще кажа че нямам политически ориентирания НО не мисля че трябва да рушим историята си или заличаваме . най-малко от уважение към труда на хората които са оставили здравето си в строенето на паметниците които сега всички поругават ... И се бием в гърдите че сме европейци ... по скоро варвари
44
7
 
4
 
! Отговори
до 8 преди 11 години
Между строено и правено има разлика, нали? Предполагам си правил децата си, не си ги строил. Кажи ми една красива построена сграда по соца, поне една. Изключвам летящата чиния на Бузлуджа, която у някой стари комунистки поражда трепети:))