Возиш се в колата сам - глоба

Това е едно от предложенията за намаляване на трафика в София
Обновена: 17 сеп 2013 11:33 | 17 сеп 2013 11:33, Александър Попов
173
Возиш се в колата сам - глоба
Снимка: Булфото

Глоба за всички, които се возят сами в колата. Това любопитно предложение направи Радослав Тошев на последното заседание на транспортната комисия към СОС, съобщават от групата "Софийски обществен съвет". Целта е ограничаване на трафика и увеличаване броя на свободните паркоместа в центъра на София. За групово пътуване пък можело да се предвидят данъчни облекчения.

Тошев се възмути и от нежеланието на столичани, живеещи в близост до изградените буферни паркинги, да прибират нощем колите си в тях. Според него паркирането "над земята" е твърде евтино или безплатно, както е в конкретния случай, и това е основната причина хората да предпочитат да оставят возилата в близост до своите домове.

Зам.-председателят на комисията по транспорта проф. Вили Лилков се обяви за административна такса от 10 лева за първи автомобил на жилище. Независимо че той предлага запазване на текущия размер на таксите за втори автомобил, което отново е в противоречие с вече излезли решения на съда. Идеята му е добре приета от гражданите, които проведоха множество протести през миналата есен против приложения оттогава "данък паркинг".

„Отчитаме положително волята в доклада на Радослав Тошев за привеждане в изисквания от законодателя вид на спорния раздел. Изразили сме подкрепата си към искането на проф. Лилков за паркиране по местодомуване срещу административна такса за първи автомобил на жилище, но сме предложили и наше решение, което отстояваме вече повече от година и е единствената към момента законосъобразна формулировка - "един живущ – административна такса - един автомобил". То е уникално с това, че с приемането му ще постигне троен ефект – край на съдебните дела по казуса, премахване на "данък паркинг", накърняващ правата и достойнството на засегнатите граждани сега и в бъдеще, задаване на правилната посока за реално решаване на проблемите с трафика, въздуха, шума и паркирането в центъра. Не крием необходимостта от адекватно представяне на предложението ни от страна на общината, за да бъде то прието като работеща концепция от цялата местна общност", заяви Гергана Владкова, председател на "Софийски обществен съвет".

Обсъжданията по темата продължават и през тази седмица на заседанията на постоянната комисия по местно самоуправление, а окончателните решения се очакват да бъдат ясни след сесията на Общинския съвет на 26 септември.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


173
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
153
0
 
3
 
! Отговори
д преди 6 години
май на тоя тАшев му е време да си оди:)
152
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Караш кола ако можеш да извадиш 1000 лв за данък на година и 10 000 за лизинг. Точка.
151
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В София да могат да се движат само коли с Евро 5 и нагоре. Аман от трошки, паркирани върху зелени площи и тротоари. Който не може да си позволи такъв автомобил, просто няма да кара. Стига с това схващане, че колата е привилегия, която се полага на всеки. Голяма част от средната класа в Европа не притежава автомобили. Само тук и евентуално в Албания е въпрос на "престиж" да се возиш на бричка, а не на тролей.
150
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Глоба за всички, които се возят сами в колата"---Тоя РадоСЛИВ Ташев счупи даже *** на Деса *** дуловската умница, дето предложи да не се издават лични документи (!?) на тези, които нямат здравна застраховка. И нейното предложение беше "любопитно" ... :)
149
0
 
7
 
! Отговори
????!!!!! преди 6 години
Уникална тъпотия!!!! Е това го няма никъде по света!!!! Да те глобят, че се возиш сам в собствената ти лична кола!?!?
148
0
 
7
 
! Отговори
фифи преди 10 години
Извода от предложението, че от години на месно и национално ниво "законотворци" управляващи любимата им поза е: "ДА СИ СЕДЯТ НА ГЛАВИТЕ И ДА МИСЛЯТ СЪС ЗАДНИЦИТЕ СИ" А може би това е начина да се увеличат пенсиите на родителите и бабите ни - наемате си пенсионер срещу по- ниско заплащане да се вози с теб където ще ходиш, а ако се спазариш с него докато си на работа да стои в колата може и да не слагаш аларма. НЯМА ЛИ ДА СВЪРШАТ ИДИОТЩИНИТЕ НА "УМНИТЕ ГЛАВИ В БЪЛГАРИЯ"
147
0
 
7
 
! Отговори
шизофреник преди 10 години
аз сам съм си дваме, боли ме :)
146
0
 
12
 
! Отговори
Бисер преди 10 години
Ами купуваме си по 3 секс кукли и ги возим с нас за компания!
145
1
 
6
 
! Отговори
Tihomir преди 10 години
Ot tova shte se rodi nova profesiq :D"Obqva"Tyrsq chovek pod naem da se vozi s men dokato sum na rabota v ekont :D
144
0
 
15
 
! Отговори
nebelservice преди 10 години
Аман от ***. Като толкова сте загрижени за трафика в центъра заградете го бе *** нещастни. Ама така и Вие няма да можете да карата там
143
0
 
4
 
! Отговори
Ромео преди 10 години
Правилно. Трябва хубаво гадже за компания.
142
1
 
8
 
! Отговори
СЪГЛАСЕН преди 10 години
Язе съм съгласен да са не возим самин! Че извозвам всичкото *** от България към други страни :) Тъй нема ме глобят и сички ш`съ дуволни! :D
141
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-голяма простотия не бях чувал през живота си! Взимам детето от училище или жена си от работа - как да пътувам с тях? Може би учителката или фирмата им трябва да се нанесе в колата ми? Отивам на технически преглед - може би да кача и братовчедите? Има и още варианти: чужденец идва за 3 дни в София и наема кола - дали да посъбере 5-6 *** и стопаджии за компания, за да не го глобят? Много по-просто е, живеещите в центъра, срещу съответната такса, да имат запазено място в подземния паркинг!
140
0
 
29
 
! Отговори
Гласове преди 10 години
Авторът на предложението със сигурност не е САМ.
139
0
 
24
 
! Отговори
Я преди 10 години
Да направят първо градския транспорт удобен за всички, всички превозни средства да са климатизирани и чисти, да предлагат комфортно пътуване, тогава ще се кача на градски транспорт, но дотогава ще си карам колата, и техните глоби няма да ме откажат. Аман от ***, дето си мислят, че ще накарат хората да им ползват скапания градски транспорт с някакви глоби, без да вложат усилия в неговото подобряване.
138
3
 
14
 
! Отговори
Do HAVOC преди 10 години
До HAVOCАбе *** ***, ти като нямаш пари и за раздрънкан голф къв ти е проблема? Ако спреме колите, после нали ще се качиме в трамвая/тролея/ автобуса в който се возиш ти и там ще те ръгаме с големите си..тогава пак ще ревеш, като *** ***
137
1
 
17
 
! Отговори
Хм преди 10 години
за Радослав Тошев - публичен бътфистинг, чимбер в тиквата и шут от столицата - наказание за тъпотия!!!
136
2
 
21
 
! Отговори
ДРУГО ПРЕДЛОЖЕНИЕ преди 10 години
ГЛОБА ЗА ВСЕКИ ОЙТО СИ ПЛАЩА ДАНЪЦИТЕ И ЗАДЪЛЖЕНИЯТА КЪМ БАНКИТЕ.
135
3
 
16
 
! Отговори
Карабас Барабас преди 10 години
Е то предложението е странно като изруда дето го е измислил.Искат да ограничат трафика, да спрат колите които не са от София.Щото като дойдат празници,в София си е чудесно за каране. Няма я целата тая суматоха...Да сложат такса за влизане със не служебен автомобил в центъра. Така Съм съгласен, ама да се возиш сам и да получиш глоба ми идва малко малумно тъпо : ) )) И все пак докато не ги разтрелят сичките тия 240 *** в парламента, нема да се оправят нещата
134
2
 
8
 
! Отговори
прошляк преди 10 години
5 лева на возене от младост до ндк, 8 двупосочно