Посегнаха и на Левски! Апаши крадат фенери с грифони

Паметникът е открит преди 118 г., струвал е 70 000 жълтици
Обновена: 10 фев 2014 10:13 | 27 окт 2013 07:30, Александър Попов
145
Посегнаха и на Левски! Апаши крадат фенери с грифони
Части от Паметника на Васил Левски в центъра на София изчезват от известно време. Снимка: Булфото

Крадци изнасят на части Паметника на Васил Левски в центъра на София. Полицията и общината са информирани, но кражбите продължават, съобщи bTV.

Апашите демонтират фенерите с грифони, които са на повече от век и са отлети във Виена.

Единственият здрав лампион с фигури на три антични животни е изчезнал през нощта в петък срещу събота, а останалите са откраднати преди това.

"Първото, което ми направи впечатление, беше как полицаите бяха хванали едно момченце от цигански произход с един от лампионите в ръка. Два дни след като полицията го залови, започнаха да изчезват и четирите лампиона. В продължение на седмица задигнаха и грифоните в основите", разказа режисьорът Красимир Иванов, който пръв сигнализирал до общината за набезите.

Посегнаха и на Левски! Апаши крадат фенери с грифони
Снимка: Булфото

Единият от фенерите сега е силно наклонен, което по думите на режисьора показва, че той е разклатен. Целта била да се изтръгне из основите и да бъде отнесен цял.

Режисьорът забелязал още, че крадците "работят" нощем, като дори си оставяли инструментите край паметника. По думите му заместник-кметът по културата Тодор Чобанов го уверил, че общината ще поръча реплики на задигнатите предмети.

Паметникът на Васил Левски е открит преди 118 години. Струвал е 70 000 златни жълтици. Фенерите са излети във Виена. От 12-те барокови грифона, с които са били украсени, вече липсват половината и са изнесени пет от лампионите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


145
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
129
0
 
2
 
! Отговори
Out преди 10 години
Mdaa Bylgarite ne sa kradlivi hiii4. Ne si osirat durjavicata hii4. zabelejete BYLGARI. *** kradat zashtoto vie ne gi integrirate, vie ne gi iskate da vi rabotqt i gi diskriminirate a posle gi obvinqvate. Ami vijte se vie bre muleta!!!vesti.bg/sviat/azia/vyv-vietnam-arest-za-bylgari-za-krazhbi-ot-bankomati-5996411ami tova? :dnes.bg/eu/2013/10/29/bylgarin-e-arestuvan-v-italiia-za-narkotrafik.204334 pak e *** nali?dnes.bg/temida/2013/10/30/vtoro-obvinenie-za-uchenika-kasapin-ot-plovdiv.204515
128
1
 
3
 
! Отговори
Кънчо-русофила преди 10 години
Щом нищо му няма на паметника на окупационната Съветската армия няма проблем. Маман Данче си знае работата. А тоя Левски, щом говори против Русия така му се пада. За каква независимост си позволява да говори? България е руска лаборатория за социални експерименти и "Троянски кон" на Русия в НАТО и ЕС. Вы понимаете болгарский *** ваше место?
127
0
 
2
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Ако нещо не ти харесва, променяш го. Цял живот седял ли, търпял ли, не знам ама е време за отпор!
126
0
 
3
 
! Отговори
До 56 преди 10 години
Браво за коментара !
125
0
 
6
 
! Отговори
Хайде де преди 10 години
Време е за частни отряди! Иначе няма оправия.
124
0
 
19
 
! Отговори
койчо преди 10 години
Тези кражби са безумие! Хванете ги и им счупете ръцете!!
123
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в тая държава не остана нищо свято!!!
122
1
 
9
 
! Отговори
ISTINATA преди 10 години
RABOTATA E POVECHE OT QSNA. EDNA NACIA - TOTALNO SYSIPANA I POCHTI UNISHTOJENA. NO ZNAETE LI KOE E NAI-LOSHOTO V CQLATA ISTORIA?! SAMI SME SI VINOVNI - POTYNALI V ZLOBA, ZAVIST I NEOPISUEM USTREM DA SE PRESLEDVAME EDIN DRUG I DA SI RAZVALQME RABOTATA EDIN DRUGI MU.....NAKRAQ SAMI SI SLOJIHME PRIMKATA. QZYK ZA TIQ KATO LEVSKI.....NE SI E STRUVALO VYOBSHTE DA SI DAVA JIVOTA ZA EDNO NADYGAVO POTOMSTVO DETO NE NESHTO DRUGO, A PAMETNIKYT MU NE MOJE DA OPAZI!!!
121
1
 
9
 
! Отговори
2 преди 10 години
***,***,***....един се беше заел да работи по въпроса..преди .сега е въпрос на време да се роди друг....в природата празно няма.
120
2
 
3
 
! Отговори
мангал преди 10 години
До Ханконе се преклаям пред мними"" герои ""
119
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ханко ЛЕВСКИ е творение на ив вазов н хайтов творчески герои на мними бг творци
118
2
 
14
 
! Отговори
Етнолог преди 10 години
Според етнолозите *** произлизат от Индия, от кастата на "недосегаемите"/толкова отвратителни,че не трябва да бъдат докосвани/.Те решили да се наричат "роми",коеторазбира се няма значение/аз може да искам да ми казват "Ваше благородие",но какво от това/.Тъй като имат българско гражданство,за света се водят българи.Смятам,че трябва да ги водим "Индобългари",по аналогия със САЩ,където водят *** "афроамериканци."Неможе да се чустват засегнати/както ако кажем "***"/.
117
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това сигурно е интеграцията на бай *** от Европата...
116
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
не апаши - *** крадат !
115
0
 
15
 
! Отговори
Ханко преди 10 години
Защо ли депутата бат Сали и лидера Кьнчев, тези радетели на ромската общност не платят лично поне част от необходимата сума за възстановяването на паметника, нима като част от българския народ отново ще покажат,че имат само права но не и задължения към тази държава?
114
1
 
22
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Тошо, навремето са ни наричали прусаците на балканите. Стара слава. Направо ми се плаче за моя народ, систематино ни изтребиха ***
113
3
 
28
 
! Отговори
Шалтера преди 10 години
ДОКАТО НЕ ЗАПОЧНЕМ ДА РАЗСТРЕЛВАМЕ КРАДЦИТЕ НА МЯСТО и докато не ИЗМЕТЕМ ЦЯЛАТА *** *** от пределите на Б-я, няма да има спокойствие!!! КАСТРАЦИЯ на ***, РОМИ и ТУРЦИ в пределите на Б-я ИЛИ ШУТ В *** И ЗА Турция без право на връщане! ДА СЕ МИНИРА границата ни с Турция, за да не влиза *** у нас !!!СПИРАНЕ на ВСЯКЪКВИ социални помощи на тези *** както и ПЕНСИИТЕ поради инвалидност ! Тези *** ИЗТОЧВАТ държавата ни и живота на нашите българските деца! НЕПРИМИРИМОСТ ТРЯБВА !!!!
112
3
 
36
 
! Отговори
Тошо преди 10 години
Това май вече не е Бългачя а циганария щом като хванат ром да краде ислед 30 минути го пускат А я вижте онези момчета дето са задъчжани без доказателства за взрива пред офиса на ЕВророма вече година и нещо са задържани Защо не ги пускат Срам за МВР иСъда Срам и за нас а и за отбора Левски невинни българчета са задържани а ромчетата си крадът и върлуват безнаказано Орди крадци са под закрилата на нашата съдебна система и МВР Не знам какво още трябва да ни причинят управниците Нетрябва да търп
111
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Па таа мойта *** пита- що 60000 джандаре да не моат да сопрат 60000 мангусте? Па я и викам- оу жено шугава, джандарете са ора учени и работат от изгрев до залез, а мангустете са ора прости и краднат от залез до изгрев! Нещо требва да стане я със слънцето, я с луната та да им съвпадне работното време и те тогава жено ша има ред, законост и сигурност!Вуте
110
1
 
28
 
! Отговори
владетеля преди 10 години
УЖАС!!!!КАК МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖАВАТ И ДА СТИМУЛИРАТ ТАКИВА КРАЖБИ В БЪЛГАРИЯ.НЯМА ЗАКОНИ ЗА ТАКИВА.