Скача цената на билетчето за транспорта в София

Догодина вдигат глобата за гратисчиите, картите - по-евтини
5 дек 2013 07:10, Анисия Иванова
85
Скача цената на билетчето за транспорта в София
Архив: Булфото

Цената на билетчето за трамвай в София ще скочи най-малко с 10 стотинки напролет, пише вестник "Монитор".

В момента билетчето е левче, а реалната цена на пътуването – 1,10 лв. За да стимулират софиянци да пътуват с превозни документи, от кметството обмислят да намалят цените на картите.

„Ще предложим различни нови комбинации за превозните документи, които да бъдат по-евтини за лоялните клиенти. Нормално е тези, които ползват услугата редовно, да плащат по-малко от тези, които се качват в превозното средство еднократно”, обясни вчера зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.

 Възможно е да се увеличи размерът на глобата за пътуване без билет. Търсят се и механизми за подобряване на събираемостта на наложените санкции, обясни Христов. Той допълни, че се обсъжда и възможността частен съдебен изпълнител да участва в този процес.

По думите в момента не може да се въведе плащане за време или за изминато разстояние, защото в автобусите няма тикет система.

„За съжаление най-вероятно ще остане солидарното пътуване в градския транспорт”, обясни Христов. Той обясни, че трябва да има промяна в разновидността на превозните документи и въвеждането на нови, които да са по-удобни за пътниците. „Има различни комбинации като периодика, включително карта за три дни, уикенд билет, в различни часови диапазони и насочени към различни групи пътуващи”, обясни Христов. Столичани ще могат да изчислят кой е най-евтиният вариант за пътуване на интернет сайта на Центъра за градска мобилност. Обмисля се и възможността картите да се зареждат онлайн.

Освен това за туристите е предвидена и карта „София”.

„Тя ще дава отстъпка или безплатно посещение на музеи, галерии и други културни мероприятия”, обясни Христов.

Окончателният пакет от мерки за промени в тарифната политика за пътуване ще е готов до 3 месеца. Той ще бъде внесен за обсъждане в общинския съвет заедно с доклад за заем до 100 млн. лв., който Центърът за градска мобилност ще изтегли, за да покрие задължения към транспортните оператори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
21
 
4
 
! Отговори
Александър преди 10 години
Вдички само плачете, отидете в германия или лондон да ви взимат с пъти повече. Хем искате качествена ислуга, хем без пари.
29
3
 
20
 
! Отговори
stef4i преди 10 години
Естествено,че ще го вдигнат само искам да знам кога ще ми се вдигнат и доходите????Проблема не е ,че не работя или ме мързи-ПРОБЛЕМА Е СКАПАНАТА ДЪРЖАВА,КОЯТО ЦАКА БИЗНЕСА ПО ВСИЧКИ ПАРАГРАФИ И ДОРИ НЯКОЙ ДА ИСКА ДА ТИ ДАДЕ ПОВЕЧЕ ПАРИ ПРОСТО НЯМА КАК!
28
1
 
13
 
! Отговори
AIMILIVS преди 10 години
Доста социалистическо решение :)
27
2
 
23
 
! Отговори
Раносъбуден сджьент преди 10 години
ОСТАВКА!!!Опа, грешната статия.
26
0
 
25
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
срам нямате бре!! всичко нагоре ОСВЕН - ЗАПЛАТИ И ДОХОДИ!!
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
а Фандъкова твърдеше, че нямало да се вдига цената.
24
0
 
22
 
! Отговори
Антон преди 10 години
"а реалната цена е 1.10" - това е безумно твърдение без доказателства. Разбира се, няма как да и ти покажат доказателства.
23
1
 
51
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако *** почнат да дупчат билети няма нужда от дигане на цената на билета.
22
1
 
17
 
! Отговори
vlady преди 10 години
Също трябва да се намалят цените на картите примерно месечната да е 30лв, тримесечната-75-80лв, шестмесечната 120-130лв, годишната 180-200лв. Билетите трябва да са примерно 70ст за 30 минути и 1лв за 90 минути с неограничени прекачвания, може да има и билети за 15 и 60 минути. Картите следва да са 24 часа - 3лв, 72 часа-6лв, 7 дни-10лв, евентуално 15 дни-18лв.
21
1
 
32
 
! Отговори
123 преди 10 години
А за братята роми ще останат ли промоциите ако са двама или повече да не бъдат проверявани или? Да го направят като в някои европейски страни - качваш се през вратата до шофьора и си слагаш картата на магнитното устройство, или си купуваш билет от него. Другата опция е като в по-малките градове, където си има човек в автобуса който продава билети. От два варианта ние винаги успяваме да намерим "по-съвършен" трети и пак си караме по старо, че и по-зле става накрая.
20
8
 
10
 
! Отговори
vlady преди 10 години
Кондукторите са неефективни - разходите за заплати са в пъти по-големи от приходите, особено при голям брой превозни средства като в София. Също за съчленените автобуси, тролеи и трамваи както и за съставите от трамвайни вагони ще трябват по двама кондуктори, което увеличава разходите още повече. Много по-смислено е контрольорите да се придружават от Общинска Полиция и да се увеличат глобите - 30лв на място, 60лв до 10 работни дни, 120лв + законова лихва + разноски след това.
19
8
 
20
 
! Отговори
ganeca преди 10 години
Поредната червена лъжа!Преди месец казаха, че цената на билетчето ще се запази, но нали знаете чия собственост е вестник Монитор (на Мамин Дебелянчо). Това е поредната "Отправна точка" с цел да отмести вниманието на хората!О С Т А В К А !
18
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Яко се източва градския транспорт.
17
1
 
14
 
! Отговори
ODESSA преди 10 години
Във конски вагон, подобен на файтон пътувам, аз от София за Бон. :)
16
1
 
26
 
! Отговори
val 789 преди 10 години
Ей,само скубането както при европейците гледате,какви цени плащали в ЕС,в Турция и дайте да увеличаваме цени!Отскочете 300 километра на юг да видите как са го решили проблема в кризисна Гърция бе калпаци!Билет за една линия важащ 70 минути-80 евроцента,билет за 2 линии важащ 90 минути-90евроцента,карта за един месец,за цялата автобусна мрежа/визирам Солун/-30 евро,а преди кризата им билет за 4 линии важащ 90 минути струваше 50 цента!!Лято,зима пълен климатик в автобусите,а какво получаваме НИЕ!!
15
1
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да попитам, къде изтичат милионите от реклами по градския транспорт? Всеки автобус, трамвай и тролей са в реклами. Къде са парите? Къде са парите от рекламите по улиците?Фандъкова, кога за последно си се качвала в автобус в София? Долни крадци сте в СО.
14
4
 
14
 
! Отговори
До Анита преди 10 години
Не че Фандъка е кой знае какво, ама май термометърчето ти е развалено, туй няма как да бъде :)) Почети малко физика, питай някой метеоролог и ще разбереш:)
13
17
 
23
 
! Отговори
анита преди 10 години
Гласувайте пак за даскалката по география Фандъкова- как хубаво управлява. Вън мунус 3 гр. , в трамвай минус 8
12
0
 
23
 
! Отговори
anita преди 10 години
Ледения транспорт заслужава по-висока цена
11
6
 
18
 
! Отговори
Бай Ганьо Джуниър преди 10 години
Аз па си пътувам гратис, хе-хе...Вие редовните му мислете :D