Подкрепящи срещу противници в СУ, а по средата полицаи

Двете групи за и против окупацията се надвикват с "Оставка!" и "Червени боклуци!"
Обновена: 27 яну 2014 15:28 | 27 яну 2014 13:58,
295

Снимка: Булфото

Граждани и студенти, подкрепящи окупацията на Ректората на Софийския университет и нейни противници, се събраха пред един от входовете на СУ - откъм Университетската библиотека.

На улицата между двете групи протестиращи стоят кордони с полицейски служители. По протежение на ул. "Св. Климент Охридски" са разположени униформени с надписи "Антиконфликт".

Двете групи протестиращи се надвикват със скандирания: "Освободете университета", "Оставка!" и "Червени боклуци!".

Още по темата

Сред присъстващите е и Радан Кънев от Реформаторския блок, който обяви пред журналисти, че евентуално ще разговарят с органите на реда, за да имат гаранция, че няма да бъде упражнено насилие в български университет.

"В СУ това не се е случвало от неговото създаване, вярвам, че няма да бъде допуснато и сега. Призоваваме органите на реда да не предприемат необмислени и бързи действия, за да дадат време на студентите да обмислят своята позиция", посочи той.

В двора на СУ, прескачайки оградата, са влезли студенти, които обясниха, че са против окупацията и искат да започне сесията им.

Преподаватели от Софийския университет стоят до оградата на сградата.

Една преподавателка носи извадка от Конституцията, в която се споменава, че всеки български гражданин има право на образование.

Преподавателят от ФЖМК Григор Атанасов пък носи плакат, на който пише: "Не подкрепям правителството. Подкрепям университета. Окупаторите вън!".

Антиокупаторите обясниха, че се очаква да дойдат още техни симпатизанти и колеги, които също са против новата окупация, която стана факт в петък срещу събота.

Към момента обстановката пред най-старото висше учебно заведение е спокойна.

По-рано днес студентите, които от три дни са окупирали Ректората, заявиха, че окупацията им ще продължи до оставката на правителството.

Окупаторите се заканиха да не пускат в сградата на ВУЗ-а СУ преподаватели, администрация и студенти.

"Сградата на университета се взима за заложник, както всички хора в нея", коментира по този повод преподавателят от катедра "История" проф. Искра Баева и определи проявата като тероризъм.

Заради окупацията ректорът на университета проф. Иван Илчев сезира прокуратурата, защото има "обсебване на държавна публична собственост".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


295
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
198
1
 
16
 
! Отговори
Голям сеир преди 10 години
Честита Ви сесия,да са ви живи и здрави родителите които си изгладуваха парите да плащат образованието Ви.Какво чакате 20 убитака да Ви правят на луди
197
17
 
4
 
! Отговори
BEN преди 10 години
гласувайте ! Зa капитализма в България, заедно с Европа +Зa комунизма в България, заедно с Русия -
196
0
 
16
 
! Отговори
бай шиле преди 10 години
ЯЗЕ ПЪК СЪМ ОКУПИРАЛ МАЗЪТА С БЪЧВАТА,и не пущам жената праща ми децата в контра-окупация!!!ДОКАТО НЕ СВЪРШИ БЪЧВАТА НЕ МЪРДАМ!!!
195
2
 
11
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
До ER 202Както и прокажените Герберски ***....явно
194
2
 
21
 
! Отговори
к преди 10 години
разкарайте се с тия протести безделници,има хора дето искат да учат.не ви ли омръзна да се правите на жертви
193
2
 
17
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Бъдете демократи . Не ги гонете с полиция, нито пускайте останалите студенти да ги изхвърлят от университета. Просто им пратете бирниците и тези тарикати да платят сметките за парно, електричество, вода, заплати на служителите и преподавателите, разходите на задочниците и на всички останали студенти. . Да видите как ще се изпарят и никога няма да помислят за окупация!!
192
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бареков се възпротиви на това, че подкрепата за Реформаторския блок се мери от сбора на процентите на всичките 5 партии там плюс тези на целия блок. На този фон България без цензура се представя само с нейната подкрепа, без да се имат предвид и процентите на ВМРО, с които най-новата партия обяви, че ще направи коалиция.Николай Бареков обяви, че във вторник ще прехвърли авоарите си от сметката си в българска банка на партията си.
191
1
 
14
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Платени са, целта е оставка, независимо дали ще се върне *** или ще дойдеКривата уста, за тях е важно това правителство да падне, тогава освен дневните си надници, ще получат и хубави бонуси. Жалко е. Шепа хора се продават на изедниците и говорят за национализъм и патриотизъм. Това е като канибал да обяснява предимствата на вегетарианството.
190
11
 
7
 
! Отговори
ER преди 10 години
Червената гвардия е тук. Няма да споря с вас умници. Не си губя времето с празни чутури. Ходете във Виетнам, Китай, Русия, пращайте си чаветата там...Важното е, че умните хора отдавна избягаха при лошите капиталисти и продължават да се изнасят. СКоро никой няма да остане А вие си блейте...Не ми пречите...
189
10
 
5
 
! Отговори
Последен гърч преди 10 години
Моника Крадлата вече е на последния рубеж. Ръси пари като за световно за да се пишат във форумите постинги срещу студентите, борци за освобождението ни от престъпната мафия. Продължавайте така,прислужници на Моника Крадлата, като Анонимният, монахриста и прочие оскотяли ***. Ефектът от писанията ви е разкриване на сталинистката ви садистична порода, и последните гърчове на сваленото вече в Брюксел последно мафиотско правителство на България.Последен гърч все пак ви е разрешен :))
188
1
 
7
 
! Отговори
neni4a преди 10 години
До АЗ 190 Като са герои за тебе,прибери ги у вас и ги храни,пои,топли,все ми е тая. Но тия прошляци да ядат от пари дадени от други,които не са се съгласили си е изключително нагло. Ако всяка година ще се правят подобни номера,повече никой да НЕ се записва в СУ и да го закриват.То там се превърна в общежития за всякаква *** бе. Призовавам всички които са поставяни в неудобно положение заради тия две окупации,да напунат тоя университет и да не им плащат и стотинка повече
187
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Така е - гласуваш за украйнски еврейн и получаваш Доган като бонус. ХАХАХАХА БАЛЪЦИ!!!!
186
2
 
10
 
! Отговори
бъдещ окупатор преди 10 години
Ако това правителство падне, аз ще окупирам университета. Айде да видим, повече висшисти от алма матер няма да излизат всеки ще си окупира университета, когато е недоволен от нещо
185
2
 
12
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Питам се има ли някаква връзка между новото обвинение на Цветанов и новата окупация . Навярно ще си направите труда да проследите тази закономерност, ден след всяко обвинение или има спонтанен протест, или окупация. Да го вкарват в затвора, та да се мирне държавата!
184
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До neni4aПо-големи *** от всички червени ***, набутани по министерства, агенции, учреждения ит.н. няма.
183
2
 
10
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Това не е окупация, това не са протести, а малка група комплексари които избиват комплекси. Интересно как ще обяснят влизането в 2 часа през нощта в обществена сграда.
182
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Крайно време е тези "окупатори" да разберат че са се записали да учат там, а не да го обръщат на политическа витрина. Всеки може да му скимне да "окупира" някой магазин, защото нещо не му харесва и като извикат полиция или охраната да почне едно хленчене за груба сила и комунисти.
181
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимниятв лондон няма комунисти и резани на власт,бе,инак да са ги издавили в темза...
180
0
 
3
 
! Отговори
ДО ER преди 10 години
коя е управляващата партия в Белгия? а в Дания? а във Франция? а в Австрия? а в Норвегия? все страни от ЕС,така че не ми говори че в Европа не познава социалистическото управление.Наистина ти е промит мозъка и по-далеч от носи си не виждаш!
179
5
 
13
 
! Отговори
Анонимният преди 10 години
Подкрепям това правителство по една единствена причина, защото падне ли, идва Хунтата ГЕРБ! Искам действия съобразно закона и справяне с тези терористи ! Впротивен случай, да идва Алексей Петров