Кой е виновен за високите сметки за парно?

ДКЕВР вини "Топлофикация София", монополистът – отрича
Обновена: 28 яну 2014 14:05 | 28 яну 2014 09:49,
161
Кой е виновен за високите сметки за парно?
Снимка: архив, Булфото

Столичният общински съвет (СОС) е оттеглил изненадващо общите условия на "Топлофикация София" в началото на януари, след като миналата година сам ги е утвърдил и внесъл в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).

"С това си действие реално е ощетил гражданите от възможности - като отпадането на лихвите върху прогнозните сметки например", коментира пред bTV Еленко Божков,член на ДКЕВР.

Още по темата
По думите му през февруари м.г. под натиска на гражданите и протестите срещу енергийните монополи СОС възлага на "Топлофикация София" да изготви нови общи условия. През юни общинарите ги утвърждават и ги внасят в ДКЕВР.

"Разглеждаме ги на открито заседание, на което обаче не дойдоха ръководителите на "Топлофикация София", канихме и кмета Йорданка Фандъкова 2-3 пъти – никакво внимание. След което най-изненадващо сега, в началото на януари, оттеглят внесените от тях общи условия. Те самите бяха предложили да отпаднат лихвите за прогнозни сметки. Лишават гражданите от възможността да не плащат за нероден Петко", обясни Божков.

Според него някой иска да пази статуквото, както и да се търси възможност за намаляване на топлинните загуби от неправилна експлоатация.

Божков твърди, че съществуват няколко възможни причини за високите сметки за парно през топлия декември – дистанционното отчитане, което обаче също предоставя прогнозни сметки, "прословутото" дялово разпределение, индивидуалните разпределители, топломерът и абонатната станция.

Той пресметна, че през 2013 година три пъти са се увеличили жалбите за високи сметки за парно в сравнение с 2012 година. В момента те са 8000, като към тях влизат и тези срещу ЕРП-тата, посочи той.

Елизабет Павлова от топлофикационното дружество обаче уточни, че става въпрос за жалби от цялата минала година при 430 000 клиенти в столицата.

Тя бе категорична, че няма "черни сметки", които да компенсират загубите на "Топлофикация София".

В средата на януари от дружеството съобщиха, че декемврийските сметки за парно в София са средно със 17% по-ниски в сравнение със същия месец на 2012 г.

74% от абонатите на компанията са със сметки до 150 лв. за последния месец на миналата година. На практика обаче се оказва, че оказва, че сметките не са по-ниски от миналогодошните, а по-високи, обяви енергийният министър Драгомир Стойнев.

По думите му повече от 25 жалби от абонати на "Топлофикация София" са постъпили през последните няколко дни във ведомството му. В по-голямата част от възраженията столичани се оплаквали от завишените сметки, получени през януари, които отчитат топлоенергията за декември 2013 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


161
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
105
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ОЙ ОЙ ОЙ ОЙ КОЙ КОЙ КОЙ КОЙ НИ НАТРЕСЕ ТАКА НАРЕЧЕНИТЕ ТОПЛИННИ / *** / СЧЕТОВОДИТЕЛИ ????????????????? КАКЪВ ПРОЦЕНТ ОТ СМЕТКИТЕ НИ СА ЗА ТОПЛИННИТЕ СЧЕТОВОДИТЕЛИ ???????
104
0
 
13
 
! Отговори
Счетоводител преди 10 години
В самите формули за изчисляване на потребената топлоенергия са заложени законни възможности за ограбване.Първата-измислената сградна инсталация-за нея се разпределя 46-48 % от общата енергия за отопление,т.е.тия,които не ползват радиатори са наказани да плащат .И втората уловка е с топлата вода-от разликата между общия водомер и индивидуалните се вади един коефициент ,който достига до 1,3 и така в прогнозните сметки за месеца плащаме един път и на изравнителните сметки ги плащаме отново-законно
103
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kartofenata princesa Fandukova obe6ta minalata godina, 4e za tozi sezon 6te ima realni smetki i..zamul4a!!Toplofikaciq e drujestvo za ograbvane na naroda i s neturpenie se o4akva da stane ne6to kato v Kiev za da se zapalqt vutre vsi4ki"specialisti" koito se grijat da pla6tame "normallno parno"!!Ni6to ne napravi to e qsno!!Toplofikaciq produljava s krajbite i se pita, nqma li nai-setne edin svesten prokuror da podkara t.n.6efove na tazi firma i da se natikat v zatvora!!Kude si Kralice??
102
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Инж. до 60 и 61ПРавилно, използвал съм грешен термин, то.е. използвам съм верния тернмин неправилно, което не прави тезата ми невярна. Имаше дни, в които дори не е пускано парното и температурите бяха пролетни. ПО каква логика, мама му стара сметката ми за два радиатора е 200 лева? Домакинството от двама души, без мания за потребление на топла вода.
101
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонименбегай на психиатър.........
100
0
 
9
 
! Отговори
преди 10 години
човек може да се пукне от смях. миналата година тока им беше скъп сега парното...
99
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой е виновен?-Фъндъкова,разбира се.Нали топлофикация е общинска собственост и при това монополист.И тя е решила твърдо да помага на ГЕРБ да си върнат властта с каквото може.Я с високи сметки за паро,я с толериране на незаконни протести,жената прави каквото може.
98
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Искахте капитализъм !?? Ето ви го !!!
97
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Фандъкова излъга най-нагло миналата година, за да избегне протести срещу нея, като обеща да паднат лихвите върху прогнозните сметки- нещо,което е тотално незаконно
96
2
 
10
 
! Отговори
Димитър преди 10 години
Защо кметът на София мълчи?!
95
1
 
10
 
! Отговори
ДИДИ преди 10 години
Съд и затвор за монополистите! Само това ще реши казуса със сметките.
94
3
 
16
 
! Отговори
men преди 10 години
в швейцария топло, вода, топла вода, ток и такса за смет за тристаен апартамент 150 - 200 лева на месец. заплатите на хората работещи в тези фирми са 10-15 пъти по високи от колко в бугаристан. сметките си ги правете сами.
93
2
 
12
 
! Отговори
Структурата преди 10 години
Защо е възможно така да краде топлофикация.Фактически структурата на топлофикация е много ясен и точен образ на мафията с всички нейни компоненти.Публична собственост на кметството , с вмъкнати много частни интереси , работещо в единство със съда който съди неприсъствено и частни съдебни изпълнители които привеждат в ход грабежа до перверзен край.Съвсем ясно се вижда , как публичната собственост е гарантирано да прелива в мафиина частна и как грабежа е тотално обезпечен.
92
1
 
10
 
! Отговори
Големия удушвач преди 10 години
Проблеми : 1.Наредбата/защо не се изпълнява чл.53, задължаващ ежемесечното отчитане/. Защо се изчислява , а не се смята загубата на абонатната станция/чрез разлика мужду две отчетени числа-както тока/. 3.Защо не се слага топломер на кръга за топлата вода? И като се извади сумата от показанията /на кръга за топлата вода и за парното/ на Общия топломер---ще получим загубата/на абон./. 4.Потребената енергия не е доставената енергия/без загубата/.
91
0
 
11
 
! Отговори
Гиганта преди 10 години
До КирилТоплофикация не е държавна ! Тя е общинска собственост и има акционери!Тоест-вкарали са малко парички и ----- вечно ще получават дивиденти !
90
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Вече започнаха,по-високи сметки за парно,за ток вече се знае,че са по-високи,лекарствата също поскъпнаха,но повишиха пенсиите с 4 лв и детските.Браво,ето как БСП изпълнява предизборните си обещава.
89
1
 
23
 
! Отговори
Те крадат преди 10 години
Всяка година пробутват мантрата как хората крадат и затова сметките са високи.Хората се връзват и повтарят тази измислица и дори не си задават въпроса , а защо няма хванат дори един от тези дето крадат.Без топлофикация и нейни служители да участват в тези кражби , практически те са невъзможни.По лошото е друго , главната кражба е във сметките и чрез лихварството , в криминалният характер на това криминално дружество и рано или късно това ще стане ясно.
88
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За високите сметки са виновни руснаците, че са построили АЕЦ-Козлодуй.
87
1
 
16
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
Всяко намаление води до увеличение.чл.1.От моралния кодекс на политиците в ВG.
86
1
 
14
 
! Отговори
кирк преди 10 години
До янчоБраво на вас, ама при мен разните бабета във входа още мислят че им е евтино.Фалит за топлофикация София и затвор за *** дето я управляват